Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan verwacht verdere en snellere vooruitgang in de EU-betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf Centraal-Aziatische republieken en van de 27 EU-lidstaten hebben hun allereerste gezamenlijke bijeenkomst gehouden. Ze kwamen samen in Luxemburg om de gezamenlijke routekaart voor het verdiepen van de banden tussen de Europese Unie en Centraal-Azië te onderschrijven. Het heeft de potentie om een ​​belangrijke mijlpaal in hun betrekkingen te worden, maar de test zal afhangen van de manier waarop het wordt geïmplementeerd, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Vanuit Astana, de hoofdstad van Kazachstan, gezien, is vooruitgang in de betrekkingen tussen Centraal-Azië en de EU welkom, maar kan deze wel een impuls gebruiken. Vooruitkijkend naar het Central Asia Investors Forum, dat in januari in Brussel zal plaatsvinden, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Roman Vassilenko dat dit pas zal plaatsvinden na een EU-onderzoek van een jaar, gevolgd door zeven maanden om het evenement te organiseren.

Van de vijf Centraal-Aziatische landen heeft Kazachstan de nauwste relatie met de EU, via een versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst. De bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken werd onmiddellijk gevolgd door een bijeenkomst van de Samenwerkingsraad EU-Kazachstan, maar terug in Astana was het thema van de viceminister de noodzaak van snellere vooruitgang.

Hij beschreef hoe Kazachstan probeert de voordelen te maximaliseren van een ogenschijnlijk nadeel, namelijk het feit dat het land niet aan zee grenst. “Wij zijn het middelpunt van Centraal-Azië”, zei hij, wijzend op de inspanningen die zijn land leverde om de handelsroute Middle Corridor, die Azië en Europa met elkaar verbindt en door Kazachstan, Azerbeidzjan, Georgië en Türkiye loopt, te verbeteren.

Er worden nieuwe spoorlijnen aangelegd en de capaciteit van bestaande lijnen wordt vergroot. Een joint venture tussen de Kazachse, Azerbeidzjaanse en Georgische spoorwegen maakt rederijen om vrachtvervoer door alle drie de landen te boeken tegen één vast tarief.

Roman Vassilenko verwees ook naar een nieuw tijdperk in de betrekkingen tussen de Centraal-Aziatische staten. Kazachstan heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Oezbekistan en Kirgizië en hoopt dat Tadzjikistan en Turkmenistan dat ook zullen doen. De voordelen zijn onder meer een efficiënter waterbeheer in het licht van stijgende temperaturen en smeltende gletsjers.

De vijf landen hadden zich sinds de onafhankelijkheid ruim dertig jaar afzonderlijk ontwikkeld geleden maar betere betrekkingen zouden de regionale handel, die momenteel iets meer dan 10 miljard dollar waard is, met minstens 50% kunnen stimuleren. Europese bedrijven roepen vaak op tot samenwerking tussen de verschillende republieken en de vice-minister zei dat zij ook de voordelen zagen.

advertentie

Kazachstan is echter van plan zijn positie als belangrijkste bestemming in Centraal-Azië voor directe buitenlandse investeringen te behouden. De IT-hub van Astana, die vijf jaar geleden werd opgericht, bood onderdak aan 700 startende bedrijven. Niet iedereen was daarin geslaagd, maar door de succesverhalen was $500 miljoen aan export gegenereerd. Een delegatie van dertig Kazachse bedrijven zal in november in Brussel zijn voor de EU Raw Materials Week.

Roman Vassilenko zei dat uitgebreide politieke hervormingen zijn land op een democratiseringstraject hebben gezet, waarbij de nadruk nu ligt op economische hervormingen en het vergroten van de omvang van de particuliere sector. In Luxemburg heeft de EU tijdens de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Kazachstan haar krachtige steun uitgesproken voor het hervormings- en moderniseringsproces van Kazachstan, waarbij zij heeft verklaard dat de rechtsstaat, goed bestuur en de bestrijding van corruptie de fundamenten vormen van een functionerende democratie en essentieel zijn voor een gunstig ondernemingsklimaat dat buitenlandse investeringen aantrekt.

De EU prees ook de samenwerking van Kazachstan bij de aanpak van de omzeiling van internationale sancties tegen Rusland, ook al kan het land zelf geen sancties opleggen. Als lid van de Euraziatische Economische Unie heeft Kazachstan geen douanegrens met Rusland en zijn er meer dan 50 grensovergangen aan de gemeenschappelijke grens. Er is echter een regelmatige dialoog met de Europese Unie om misbruik van Kazachs grondgebied door exporteurs uit Europa en elders te voorkomen die de sancties tegen Rusland willen schenden.

In principe is Kazachstan gekant tegen belemmering van de handel tussen landen en voert het een multilateraal buitenlands beleid. Het land onderhoudt goede betrekkingen met Rusland en China, maar ook met de EU en de Verenigde Staten. Het beschouwt het Global Gateway-programma van de Europese Unie als aanvulling op het Chinese Belt and Road Initiative bij de ontwikkeling van de handelsroute Middle Corridor.

Yermurat Bapi, een onafhankelijk lid van de Majilis (lagerhuis van het parlement), merkte op dat Kazachstan de overeenkomsten met Rusland zal respecteren, maar de Kazachse samenleving beschouwde de invasie van Oekraïne als een onrechtvaardige oorlog tegen een vredelievend volk. Hij wees op de humanitaire hulp die door het maatschappelijk middenveld aan Oekraïne werd geleverd als blijk van de sympathie van de mensen.

Hij is lid van de Majilis-commissie voor internationale zaken, defensie en veiligheid. De vicevoorzitter, Aidos Sarym, beschrijft hoe hij en zijn collega's genieten van hun nieuwe, krachtigere rol sinds de grondwet werd hervormd om het parlement meer macht te geven. “Ministers kunnen niet langer weglopen, ze moeten vragen op het podium beantwoorden”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending