Verbind je met ons

Kazachstan

Visumovereenkomst essentieel voor nauwere betrekkingen tussen de EU en Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

'Wanneer ga je onze reissituatie naar Europa versoepelen?' is de “eerste en laatste vraag” geworden die Kazachse burgers aan hun ministerie van Buitenlandse Zaken stellen. Dat inzicht werd gedeeld door de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Roman Vassilenko, tijdens een bijeenkomst in Brussel van de Berlijnse Euraziatische Club, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De Duitse handel kwam naar Brussel om te onderzoeken hoe zowel bedrijven als mensen verder kunnen profiteren van de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Kazachstan, die sinds 2020 volledig van kracht is. Luc Devigne, van de Europese Dienst voor Extern Optreden, merkte op dat Kazachstan “opvalt in Centraal-Azië, onderhoudt de EU misschien nog niet dezelfde diepgaande betrekkingen met andere landen in de regio”.

Vice-minister van Buitenlandse Zaken Vassilenko

Vice-minister van Buitenlandse Zaken Vassilenko sprak over de indrukwekkende groei van de zakelijke banden tussen zijn land en de Europese Unie. Er zijn nu ruim 3,000 EU-bedrijven actief in Kazachstan en de handel zal naar verwachting tegen 2025 verdubbelen, deels vanwege het belang van een ononderbroken en veilige toeleveringsketen van cruciale grondstoffen die essentieel zijn voor de groene transformatie.

Energie bleef een enorm gebied van bilaterale samenwerking, waarbij Kazachstan 8% van de olie van de EU en 23% van het uranium leverde. Maar de minister benadrukte ook dat de EU “een werkelijk sterke zachte machtsaantrekkingskracht heeft op de bevolking van Kazachstan”, die gemakkelijker naar Europa wil reizen. Kazachstan biedt EU-burgers visumvrij reizen aan en er loopt nu een formeel overleg over visumfacilitering voor Kazachen die de EU bezoeken. Dat wordt zeer op prijs gesteld, omdat het belangrijk is om niet alleen de verbindingen tussen staten, maar ook tussen mensen te versterken.

Raül Hernández Sagrera, van het kabinet van de commissaris voor Binnenlandse Zaken, zei dat het werk op het gebied van visumfacilitering gericht is op korte verblijven van Kazachen die de EU bezoeken, aangezien lange verblijven de bevoegdheid zijn van nationale regeringen. Hij zei dat de Europese Commissie overweegt om meervoudige visa uit te geven aan frequente reizigers, zoals zakenmensen.

Ambassadeur Terhi Hakala

Ambassadeur Terhi Hakala, de speciale vertegenwoordiger van de EU voor Centraal-Azië, zei dat de ontwikkeling van de handelsroute Middle Corridor, die Azië en Europa via Kazachstan, de Kaspische Zee, Azerbeidzjan, Georgië en Türkiye met elkaar verbindt, niet alleen economisch belangrijk is. Het zou een corridor zijn waar mensen contact kunnen leggen, waardoor zowel academische als zakelijke banden ontstaan.

Ze merkte op dat een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en Centraal-Azië, gevolgd door een bijeenkomst van de Samenwerkingsraad EU-Kazachstan, slechts enkele dagen verwijderd is. Dit zou niet alleen een fotomoment zijn, maar een kans voor samenwerking op het hoogste politieke niveau, benadrukte de ambassadeur. Ze sprak over het belang van versterkte samenwerking, binnen Centraal-Azië, langs de Trans-Kaspische route en met andere landen die geïnteresseerd zijn in de handel tussen Azië en Europa, zoals India en de Golfstaten.

advertentie

Ambassadeur Hakala zei dat China en de EU de economische kwartaalcijfers moeten blijven controleren om te zien wie van hen de grootste handelspartner van Centraal-Azië is. Voorafgaand aan de bijeenkomst had ze ook met gelijkgestemde mondiale partners gesproken; Groot-Brittannië, de VS en Japan “willen allemaal meedoen”.

Luc Devigne van de EDEO verwees naar de indrukwekkende ontwikkeling van de Middle Corridor. Er waren knelpunten geïdentificeerd en de EU zou investeren in harde infrastructuur verbeteringen maar hij sprak ook over het streven naar ‘samenwerking op basis van gezond verstand’, waarbij bureaucratische obstakels onderweg worden weggenomen. Roman Vassilenko zei dat de TransKaspische route is geïdentificeerd als de meest duurzame manier om goederen tussen Centraal-Azië en Europa te vervoeren. In de eerste negen maanden van 2023 steeg het verkeer met 88%.

André Fritsche, van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie, keek ernaar uit dat Kazachstan een nog belangrijker economisch centrum zou worden, niet alleen op het gebied van energie maar ook op het gebied van de mogelijkheden van de Groene Economie. Een Duitse zakenman, dr. Joachim Lang, zei dat import gezien moet worden als een positieve bijdrage aan de klimaatvoetafdruk van de EU. Duitse bedrijven dringen er nu op aan dat er bijvoorbeeld groene stroom wordt gebruikt in de productie. Klanten waren bereid een hogere prijs voor dergelijke producten te betalen.

Luc Devigne zei dat de groene en digitale agenda's het hele programma van voorzitter von der Leyen overkoepelen. Hij verklaarde ook dat de Europese Unie de ambitieuze hervormingsagenda van president Tokajev van Kazachstan steunt. Goed bestuur en de rechtsstaat zijn essentieel voor de handelsbetrekkingen.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Vassilenko zei dat de Kazachse regering bemoedigd en verheugd is over de sterke politieke steun van de EU voor verdere samenwerking. De dynamiek en boodschappen zijn zeer positief, en het bedrijfsleven moet verzekerd zijn van voortdurende steun van “het top-down leiderschap” in Kazachstan.

Hij benadrukte het belang van het wegnemen van non-tarifaire handelsbelemmeringen waarmee de premium biologische producten die zijn land aan Europa zou kunnen leveren, worden geconfronteerd. De vice-minister voegde eraan toe dat Kazachstan, hoewel het zelf niet meedoet aan sancties tegen Rusland, vastberaden is in het vermijden dat zijn grondgebied wordt gebruikt om sancties te omzeilen die zijn opgelegd door de Europese Unie en anderen. Vertrouwen is de sleutel woord en hij kon niet publiekelijk commentaar geven op de genomen maatregelen.

Kazachstan is lid van de Euraziatische Economische Unie en heeft 51 grensovergangen met Rusland. Ambassadeur Hakala zei dat er een goede samenwerking is met Kazachstan op het gebied van sancties en dat ook Europese exporteurs een rol kunnen spelen. Peter Tils van de Berlin Euraziatische Club zei dat Kazachstan lijdt omdat sommige bedrijven het probleem vermijden door de export naar het land stop te zetten.

Er zijn zoveel problemen die moeten worden aangepakt, concludeerde Roman Vassilenko, “we moeten gewoon blijven samenwerken”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending