Verbind je met ons

Italië

Nieuwe EU-regelgeving inzake geografische aanduidingen erkent het Italiaanse model als voorbeeld voor Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

"The hervorming van de verordening inzake geografische aanduidingen moet een stimulans zijn voor bedrijven om nieuwe groeioplossingen te ontwikkelen, nieuwe afzetmarkten te identificeren en de juiste technologische oplossingen toe te passen om concurrerender te zijn." Dit werd verklaard door de president van Competere.Eu, Pietro Paganini, over het definitieve groene licht voor de hervorming van de EU-regels voor de bescherming van geografische aanduidingen voor landbouwproducten, wijn en andere gedistilleerde dranken.

“Dit is een belangrijk moment voor de agrifoodsector”, paganini voortgezet. “Voor het eerst heeft de sector een uniforme wettelijke basis, die tot doel heeft het concurrentievermogen en de duurzaamheid van territoriale producties te versterken, evenals de fundamentele rol van beschermingsconsortia. De nieuwe verordening erkent het Italiaanse model als voorbeeld voor heel Europa. "

Volgens het 21e Ismea-Qualivita-rapport 2023 heeft de Italiaanse BOB- en BGA-sector de drempel van 20 miljard euro aan productiewaarde in 2022 overschreden (+6.4% op jaarbasis), wat 20% bijdraagt ​​aan de totale omzet van de Italiaanse agribusiness.

“Dit zijn belangrijke cijfers. Het zou echter kortzichtig zijn om deze maatregel uitsluitend als een beschermingsoperatie te beschouwen, waarbij de veel meer gestructureerde industriële sector buiten beschouwing wordt gelaten. Brussel is daarentegen een antwoord op de behoefte van de BOB-BGA-sector. om zich aan te passen aan veranderende markt-, milieu- en sociale omstandigheden. Dit omvat het belang van BOB-toerisme en de bevordering van territoriale waarde via BGA-producten. Het is een essentieel startpunt voor een nieuwe fase van herziening van het beleid inzake territoriale producties en de noodzakelijke poging om hun waarde vergroten met prikkels en investeringen die nodig zijn voor technologische innovatie."

“Ondanks deze belangrijke stappen voorwaarts moet er inderdaad nog veel worden gedaan op het gebied van duurzaamheid. De huidige vrijwillige basis vertoont duidelijke beperkingen, wat de noodzaak onderstreept van grotere inspanningen om ervoor te zorgen dat duurzame praktijken niet slechts een optie zijn, maar een geïntegreerd en onafscheidelijke norm van de sector. We roepen daarom op tot verdere reflectie en actie om het duurzaamheidsbeleid en de duurzaamheidspraktijken in de kwaliteitsagrovoedingssector te versterken om ervoor te zorgen dat de geboekte vooruitgang niet alleen een bereikte mijlpaal is, maar het startpunt voor een nog overtuigender engagement naar een duurzame toekomst’ paganini concludeert.

Competere.EU (www.competere.eu

Competere is een onafhankelijke denktank, liberaal geïnspireerd, opgericht om beleid voor innovatie en duurzame ontwikkeling te ontwikkelen en te implementeren, om de politiek, instellingen en bedrijven te ondersteunen bij het bevorderen van sociale innovatie en economische processen en de vergelijking van ideeën. Het Competere-team bestaat uit experts, academici, professionals met erkende nationale en internationale ervaring, maar ook uit nieuwsgierige, creatieve en ondernemende mensen die de voortdurend veranderende realiteit analyseren en duurzame oplossingen voorstellen. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending