Verbind je met ons

Gazastrook

De wederopbouw van Gaza betekent dat het onderwijs opnieuw moet worden vormgegeven

DELEN:

gepubliceerd

on

De ogen van de wereld blijven gefixeerd op Gaza. Maar echte visie vereist verder kijken dan het hier en nu, en ervoor zorgen dat de gruwel van het heden zich niet herhaalt. Ervan uitgaande dat Israël erin slaagt zijn onschuldige gijzelaars te bevrijden en Hamas-terroristen te neutraliseren, wat dan?, vraagt ​​rabbijn dr. Benji Levy?

De onmiddellijke zorg zal ongetwijfeld het herstel van de fysieke en materiële verwoesting zijn. Nieuwe woningen, wegen en infrastructuur zullen tot de eerste onderwerpen op de naoorlogse agenda behoren.

Toch zullen de bouwstenen van de collectieve toekomst van Gaza niet alleen afhangen van de stenen en mortels van gemeenschappelijke gebouwen, maar van het sociale weefsel van een levensvatbare toekomst. Terwijl de materiële welvaart van Gaza binnen enkele weken verwoest is, werd een groot deel van zijn morele en ethische welzijn tientallen jaren geleden door Hamas ontvoerd.

In zijn baanbrekende werk ‘Imagined Communities’ ontleedde politicoloog Benedict Anderson hoe naties een identiteitsgevoel ontwikkelen. Hij stelt dat naties een cultureel construct zijn dat kan worden gevormd. In het geval van Gaza zijn haat, geweld en terreur genormaliseerd, met als hoogtepunt dat meer dan 3,000 terroristen op 7 oktober de grens overstaken om dood en verwoesting aan te richten, om bij hun terugkeer vrolijk te worden begroet door nog veel meer terroristen terwijl ze met hun slachtoffers door de straten paradeerden. .

In het hart van de identiteit die deze chaos heeft veroorzaakt, ligt een verwrongen ideologie die indoctrinatie aanwakkert. Een geschat Honderdduizend kinderen ondergingen een militaire training en leerden een paar maanden geleden in zomerkampen in Gaza hoe ze het gewapende ‘verzet’ moesten uitdragen. Dit is een aanvulling op het dagelijkse onderwijs dat is geweest gedocumenteerd om de haat tegen de Joden en Israël, het aanzetten tot geweld en de verheerlijking van het martelaarschap in te dammen. En dit alles wordt nog verergerd door leiders van religieuze instellingen, Door Hamas gecontroleerde media en social media propaganda, die een cultuur van dood en vernietiging aanwakkert. 7 oktober vond niet in een vacuüm plaats. De zaden van terreur werden zorgvuldig door Hamas gezaaid in klaslokalen en zomerkampen, vanaf preekstoelen en tv-schermen. Het is veelzeggend dat berichten in de media steeds gedetailleerder beschrijven hoe de scholen in Gaza door Hamas worden ingezet aanvallen lanceren en wapens opslaan.

Dus als het gestelde doel van het uitroeien van Hamas wordt bereikt, wat zal deze leegte dan opvullen?  

Een Gaza dat waarde hecht aan leven en geletterdheid, respect en kansen, zal zeker de nieuwe gebouwen overleven die binnenkort in het landschap zullen verschijnen. Volgens de stelling van Anderson kan een nieuw identiteitsgevoel worden geconstrueerd in de plaats van het haatethos van Hamas. En dus, net zoals Hamas het onderwijs heeft gekaapt om jonge geesten te vergiftigen, kan onderwijs een nieuwe en betere toekomst voeden.

advertentie

Hoewel het geen eenvoudige transformatie is, zijn er historische precedenten. De snelle transformatie van Japan na de Tweede Wereldoorlog naar een economische grootmacht is een wonder uit de twintigste eeuw. Het is geen toeval dat slechts een maand na de capitulatie van Japan in 1945 de Amerikaanse regering een besluit nam geïntroduceerd nieuwe onderwijsbeleidsrichtlijnen die sterk gericht waren op het bevorderen van een gevoel van samenwerking, openheid van geest en liefde voor vrede. Ondertussen heeft het Saoedi-Arabische curriculum dat wel gedaan gestaag ontwikkeld de afgelopen jaren het antisemitisme uit de schoolboeken heeft geschrapt en een groter gevoel van gendergelijkheid heeft geïntroduceerd. Deze hervormingen gaan hand in hand met de ‘Visie 2030’ van het land, om zijn economische en geopolitieke curriculum gestaag te laten groeien. Het is duidelijk dat geen enkel leerplan perfect is, maar deze casestudies bieden hoop.

Het is instructief dat, voordat er ook maar één steen is gelegd, de eerste stap voor elke architect het tekenen van een plattegrond van het eindproduct is. Zo moet ook het onderwijs in Gaza worden gepland. Toen ik decaan was van een school in Australië, hebben we het onderwijsaanbod gereconstrueerd door de ideale afgestudeerde te definiëren. Toen we eenmaal duidelijk hadden hoe een ideale afgestudeerde eruit zou zien, werkten we achteruit en ontwikkelden we elk detail van het leerplan, elk lesplan en een groot aantal verrijkende activiteiten dienovereenkomstig.

In de context van Gaza zal een nieuwe onderwijsrealiteit betekenen dat afgestudeerden productieve leden van de samenleving worden. Het zal betekenen dat afgestudeerden zich inzetten voor het opbouwen van een welvarend en vreedzaam Gaza. Het gaat om afgestudeerden die trotse Palestijnen zijn en tegelijkertijd actieve wereldburgers.

Deze kunnen niet als vage concepten worden behandeld. Ze moeten elk facet van een opnieuw ontworpen onderwijssysteem inbrengen dat de volgende generatie sterker maakt. Een dergelijk systeem zal net zoveel tijdinvestering en zorgvuldige planning vergen als het herbouwde landschap van Gaza waar de internationale gemeenschap al over nadenkt. Om te bepalen hoe dit eruit ziet, zijn gematigde stemmen nodig, in samenwerking met goede docenten, experts en degenen die echt begrijpen hoe ze contact kunnen maken met studenten.

Als er geen prioriteit wordt gegeven aan onderwijs als kern van het naoorlogse plan van Gaza, zal dit betekenen dat nieuwe gebouwen, nieuwe wijken en nieuwe scholen opnieuw haat zullen huisvesten. Met andere woorden: er zal helemaal geen echte toekomst zijn.

Rabbi Dr. Benji Levy woont in Jeruzalem. Hij heeft leiding gegeven aan mondiale Joodse initiatieven, scholen en gemeenschappen en is medeoprichter van Israel Impact Partners. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending