Verbind je met ons

Frankrijk

Voor zijn eerste officiële reis als premier reist Yair Lapid naar Parijs voor gesprekken met president Macron over Iran en Hezbollah

DELEN:

gepubliceerd

on

Als minister van Buitenlandse Zaken ontmoette Yair Lapid de Franse president Emmanuel Macron in januari met het oog op het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, schrijft Yossi Lempkowicz.

Lapid maakte de volgende opmerkingen op Ben-Gurion International Airport, voordat hij vertrok voor zijn bezoek aan de Franse hoofdstad: “Goedemorgen, ik vertrek voor mijn eerste bezoek als premier aan de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Frankrijk is op veel terreinen een belangrijke strategische partner van Israël. Maar een groot deel van het bezoek van vandaag is te danken aan het feit dat Frankrijk een van de E3-landen is die te maken hebben met de nucleaire deal met Iran. Het is belangrijk dat onze mening tegen deze gevaarlijke overeenkomst en tegen Irans organisatie en nucleairisering op dit moment gehoord wordt. Ik zal hierover praten met mijn vriend, president Macron. Het is ook belangrijk dat de internationale gemeenschap weet dat de Israëlische samenleving op het gebied van de Iraanse nucleaire kwestie samen staat – als één lichaam, met één positie, en een verenigd standpunt presenteert aan de internationale gemeenschap. We zullen natuurlijk ook bespreken wat er recentelijk voor de kust van Libanon is gebeurd. Er zijn herhaalde aanvallen op Israëlische gasplatforms geweest. Israël zal niet instemmen met dit soort aanvallen op zijn soevereiniteit en iedereen die dat doet, moet weten dat ze een onnodig risico nemen voor hun welzijn. De regering van Libanon moet Hezbollah in bedwang houden bij dergelijke aanvallen, anders zullen we gedwongen worden om dat te doen.”

De vriendschap tussen Lapid en Macron dateert van voordat een van beide zijn huidige functie bekleedde. Lapid nam de ongebruikelijke stap om Macron te steunen bij de presidentsverkiezingen van 2017, en Macron leek te reageren door hem slechts vier dagen voor de verkiezingen van april 2019 in Israël te ontvangen in het Elysee-paleis in Parijs.

Iran en Hezbollah zullen waarschijnlijk bovenaan de agenda staan ​​van Lapid's ontmoeting met Macron.

Lapid werd vrijdag aangesteld als Israëlische premier op grond van een machtsdelingsovereenkomst met Naftali Bennett, die een rotatie van de titel van premier omvat in geval van ontbinding van de Knesset, het parlement. Hij zal de regering leiden tot de verkiezingen die gepland staan ​​voor 1 november, de vijfde in minder dan vier jaar.

In zijn gesprekken met president Macron wordt van Lapid verwacht dat hij de gevaren van het nucleaire programma van Iran benadrukt en een strenge waarschuwing geeft met betrekking tot de dreigende acties van Hezbollah, volgens Israëlische mediaberichten.

De reis komt op de achtergrond van de hervatting in Doha vorige maand van indirecte nucleaire gesprekken tussen de Verenigde Staten en Iran, en op de hielen van Israëls recente onderschepping van drie Hezbollah-drones op weg naar het Karish-olieveld voor de kust van Haifa.

advertentie

Lokale media citeerden een vooraanstaande bron die zei dat Lapid Macron zou vertellen dat "Hezbollah niet met vuur mag spelen", en dat Jeruzalem van plan is door te gaan met door de VS bemiddelde indirecte onderhandelingen met Beiroet, met het oog op het afronden van een overeenkomst om de landen af ​​te bakenen. ' respectieve zeegrenzen.

Libanon en Israël, twee buurlanden die officieel nog steeds in staat van oorlog verkeren, waren in oktober 2020 ongekende onderhandelingen begonnen onder auspiciën van Washington om hun zeegrens af te bakenen, om obstakels voor de exploratie van koolwaterstoffen uit de weg te ruimen.

"We willen dat de Franse president zijn connecties gebruikt om de Libanese regering duidelijk te maken dat we van plan zijn de onderhandelingen te voeren", zei een Israëlische functionaris, verwijzend naar de indirecte besprekingen tussen Israël en Libanon over de zeegrens tussen de landen. . "We willen het doen, maar we zullen het niet kunnen doen onder de dreigementen van Hezbollah."

Frankrijk kreeg in 1923 formeel het mandaat om Libanon te besturen en is sindsdien een belangrijke speler in de politieke en economische arena's van dat land. Frankrijk is ook een van de zes landen - samen met Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, China en de VS - die onderhandeld hebben over de nucleaire deal van 2015 met Iran.

Met betrekking tot Hezbollah zijn de spanningen hoog geweest sinds een gasproductieschip door het bedrijf Energean is gestuurd aangekomen op het Karish-veld in wat algemeen wordt beschouwd als de exclusieve economische zone van Israël. In reactie daarop zou Hezbollah plaatsvervangend secretaris-generaal Sheikh Naim Qassem naar verluidt bevestigde: "Als de Libanese staat zegt dat de Israëli's onze wateren en onze olie aanvallen, dan zijn we klaar om ons deel te doen in termen van druk, afschrikking en het gebruik van geschikte middelen - inclusief geweld."

Lapid zal dinsdag om 10 uur naar Parijs vliegen. Hij zal halverwege de middag president Macron ontmoeten in het Elysee-paleis, voordat hij om 30 uur terugkeert naar Israël

De vriendschap tussen Lapid en Macron dateert van voordat een van beide zijn huidige functie bekleedde. Lapid nam de ongebruikelijke stap om Macron te steunen bij de presidentsverkiezingen van 2017, en Macron leek te reageren door hem slechts vier dagen voor de verkiezingen van april 2019 in Israël te ontvangen in het Elysee-paleis in Parijs.

Eind november reisde Lapid als minister van Buitenlandse Zaken naar Parijs en ontmoette Macron aan het einde van een driedaagse reis naar Europa die werd gezien als grotendeels gericht op de Iraanse nucleaire onderhandelingen in Wenen. In januari ontmoette hij de Franse leider opnieuw met het oog op het Franse voorzitterschap van de Europese Unie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending