Verbind je met ons

Europees parlement

Nederlandse Europarlementariër is tegen hervatting van financiële steun van de EU aan de PA zolang schoolboeken aanzetten tot haat

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl verschillende EU-landen erop aandringen dat de EU haar financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit hervat, vreest een Nederlands lid van het Europees Parlement dat een dergelijke hervatting de strijd tegen antisemitisme in Europa in gevaar zal brengen, schrijft Yossi Lempkowicz.

De EU-financiering is al bijna twee jaar bevroren vanwege bezwaren tegen de aanwezigheid van antisemitische afbeeldingen en haatmateriaal in Palestijnse schoolboeken. In maart van dit jaar heeft de EU ruim 210 miljoen euro aan hulp ingehouden, onder verwijzing naar dezelfde zorgen.

In mei veroordeelde het Europees Parlement de Palestijnse Autoriteit voor het derde achtereenvolgende jaar vanwege het misbruik van EU-financiering voor het opstellen en onderwijzen van nieuwe gewelddadige en haatdragende leerboeken, die 'erger zijn dan voorgaande edities'.

In een door het parlement aangenomen resolutie werd geëist dat de Palestijnse Autoriteit ‘nauwlettend in de gaten zou worden gehouden’, dat het curriculum ‘spoedig’ zou worden gewijzigd, en werd eerdere door het parlement aangenomen moties herhaald waarin werd benadrukt dat de financiering van de PA ‘afhankelijk moet worden gemaakt’ van het onderwijzen van vrede en vrede. tolerantie in overeenstemming met de UNESCO-normen.

Nederlands Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (afgebeeld), van de groep Europese Conservatieven en Hervormers, pleit tegen de hervatting van de hulp aan de PA, omdat hij vreest dat een dergelijke stap de Palestijnse kinderen verder zal “vergiftigen” en de vrede alleen maar verder uit het zicht zal doen verdwijnen, zelfs op de lange termijn . “Dus maken we de strijd tegen het antisemitisme hier in Europa ook tot een lege huls”, zei Ruissen, vicevoorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Israël, in een interview met het Nederlandse tijdschrift Trouw.

De hervatting van de EU-hulp aan de PA zal naar verwachting dinsdag worden besproken tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, met premier Mohammed Shtayeh van de PA in Ramallah.

Het lesmateriaal op Palestijnse scholen is lange tijd een bron van zorg geweest. Critici sporen er antisemitisme in op en wijzen erop dat Israël niet op kaarten voorkomt en daders van terroristische aanslagen als helden worden gepresenteerd.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending