Verbind je met ons

Iran

Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in ontmoeting met Iraanse oppositieleider: Het Amerikaanse beleid moet gericht zijn op regimeverandering in Iran door het Iraanse volk

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens een conferentie op vrijdag (6 oktober) in aanwezigheid van Maryam Rajavi, de verkozen president van de Nationale Raad van Verzet van Iran, Mike Pompeo (beide afgebeeld)onderstreepte de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dat een jaar na het begin van de opstand tegen de heersende theocratie in september 2022 het duidelijk is dat “de protesten in Iran gericht waren op een democratische, vrije republiek van Iran die verstoken is van elke vorm van dictatuur. Dat is ons doel.”

 “Wat het regime ook doet, het is gedoemd te mislukken. Even belangrijk is dat verandering in Iran alleen kan worden bereikt door degenen die er al tientallen jaren naartoe werken, degenen die er de prijs voor hebben betaald en de organisatiestructuur in handen hebben om dat doel te bereiken. Deze dingen gebeuren niet vanzelf. Ten slotte moet het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran zich in de toekomst concentreren op steun voor deze georganiseerde oppositie en toenemende druk op het regime totdat het valt”, zei minister Pompeo, en voegde eraan toe: “Iran zal nooit meer terugkeren naar de dictatuur van de Sjah, noch zal Iran terugkeren naar de dictatuur van de Sjah. Zal het genoegen nemen met de huidige theocratie in Iran? ”

Volgens minister Pompeo: “Het georganiseerde verzet onder leiding van de MEK vergroot elke dag zijn capaciteiten. Het levert een nog grotere impuls op. Uw werk heeft het voor de IRGC veel moeilijker gemaakt om zijn brute terreur en chaos aan het Iraanse volk toe te brengen. Hun aantal blijft groeien. En ondanks massa-arrestaties weet het Iraanse regime dat het op zijn achterstand zit.”

Rajavi gaf een beoordeling van de trend van de ontwikkelingen in Iran sinds vorig jaar. “De sociale bereidheid om de protesten voort te zetten is toegenomen, ondanks massale repressie. Khamenei en de IRGC kunnen de uitbarsting van deze vulkaan niet voorkomen. Westerse regeringen hebben het regime grotendeels geholpen. De versoepeling van de sancties heeft bijvoorbeeld de olie-inkomsten van het regime doen stijgen. Khamenei en zijn criminele president, Ebrahim Raisi, zijn er echter niet in geslaagd de impasse van het regime te doorbreken. De economische en sociale crises zijn heviger geworden en de sociale onvrede is toegenomen. De sociale impact van de Volksmojahedin Organisatie van Iran (MEK) en de NCRI is het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd in het land”, zei ze.

Volgens de Iraanse oppositieleider “is de kernkwestie de angst van het regime voor een landelijke beweging die klaar is voor een fundamentele verandering in Iran.

 “Ondanks de arrestatie van duizenden leden van de (MEK aangesloten) Verzetseenheden is hun netwerk in veel provincies uitgebreid. De Verzetseenheden hebben vorig jaar 3,700 antirepressieoperaties en tienduizenden protestacties kunnen organiseren. Alleen al tijdens de korte periode van de verjaardag van de opstand waren er meer dan 400 protestacties”, voegde ze eraan toe.

Zowel de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken als de Iraanse oppositieleider veroordeelden het verzoeningsbeleid van de westerse landen jegens het Iraanse regime krachtig, inclusief de recente vrijgave van zes miljard dollar aan bevroren tegoeden van het regime.

advertentie

Rajavi wees erop dat de voorstanders van het Iraanse regime, om het verzoeningsbeleid te rechtvaardigen, beweren dat “als het regime wordt omvergeworpen, de situatie zal verslechteren, het regime in staat is de protesten in bedwang te houden en, het allerbelangrijkste, zij ontkennen het bestaan ​​van enige vorm van protest.” geloofwaardig alternatief en zeggen dat de MEK geen enkele steun geniet in Iran.

“De MEK heeft een uitgebreid netwerk binnen Iran ontwikkeld. Om deze reden heeft het regime zijn aanvallen op de MEK opgevoerd om de opmars van het verzet tegen te gaan. Binnen Iran doen ze dit door middel van onderdrukking. Op internationaal niveau doen ze dit door demonisering en door andere regeringen te vragen beperkingen op te leggen aan het Iraanse verzet. Op deze manier probeert het regime zijn evenwicht te bewaren”, voegde Rajavi eraan toe.

Volgens Pompeo was het “afschuwelijk dat het Bureau van de speciale gezant voor Iran bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, midden in de Iraanse opstand, ervoor koos zijn aanvallen op de MEK te richten in plaats van demonstranten te steunen die de Ayatollah een plezier wilden doen, en zelfs met behulp van dezelfde woorden die door het regime werden gebruikt. Laat me duidelijk zijn. Aanvallen tegen degenen die vrijheid en democratie in Iran nastreven zijn betreurenswaardig, of deze nu van mijn regering komen of van iemand anders. Geen enkele patriottische Amerikaan, Republikein of Democraat zou dit willen.”

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanval op Asharf-3 in Albanië op 20 juni ‘verschrikkelijk’. Ashraf 3 is de thuisbasis van duizenden MEK-leden die de afgelopen jaren een moderne gemeenschap in de Balkanstaat hebben opgebouwd.

Volgens Pompeo: “Tot niemands verrassing werd de aanval herhaaldelijk en veelvuldig gevierd door het regime in Iran en zijn topleiders. Ze eisten simpelweg meer aanvallen, meer uitlevering en meer vernietiging van deze vrijheidsstrijders. We moeten duidelijk zijn. Het was het verzoeningsbeleid van de regering-Biden jegens Iran dat de inwoners van Ashraf 3 kwetsbaar maakte voor deze aanval en voor verdere intimidatie. Als we respect tonen voor de Ayatollah en zijn handlangers, verliezen hun slachtoffers, hun slachtoffers onze bescherming... De Verenigde Staten moeten alles doen wat in hun macht ligt om de Albanese regering te helpen de bedreigingen, intimidatie en chantage door het Iraanse regime te weerstaan.'

Rajavi onderstreepte: “Het Iraanse volk is vastbesloten de religieuze dictatuur omver te werpen. Ze verwerpen alle soorten dictaturen, inclusief zowel de sjah als de mullahs.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending