Verbind je met ons

Iran

De nieuwe Iraanse president zegt dat hij stappen zal ondernemen om de 'tirannieke' Amerikaanse sancties op te heffen

DELEN:

gepubliceerd

on

Iran zal stappen ondernemen om de ‘tirannieke’ sancties van de Verenigde Staten op te heffen, zegt de harde sjiitische geestelijke Ebrahim Raisi. (foto) zei dinsdag (3 augustus) nadat hij de goedkeuring had gekregen van de opperste leider van het land om president te worden: schrijft Parisa Hafezi, Reuters.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft drie jaar geleden het nucleaire akkoord van Iran met zes mogendheden uit 2015 opgezegd en opnieuw sancties opgelegd die de Iraanse economie hebben verwoest.

“We zullen proberen de tirannieke sancties die Amerika heeft opgelegd op te heffen”, zei Raisi, die donderdag (5 augustus) aantreedt, in een televisietoespraak, eraan toevoegend dat zijn regering zou proberen de levensomstandigheden te verbeteren die onder de sancties hebben geleden.

Iran en zes machten zijn sinds april in gesprek om het nucleaire pact nieuw leven in te blazen. Maar Iraanse en westerse functionarissen hebben gezegd dat er nog steeds aanzienlijke hiaten bestaan.

De zesde ronde van indirecte gesprekken tussen Teheran en Washington werd op 20 juni opgeschort, twee dagen nadat Raisi tot president was gekozen. Partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, moeten nog bekendmaken wanneer de volgende gespreksronde in Wenen zal worden hervat.

De Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft het laatste woord over alle staatszaken, maar de verandering van president zal de matigende invloed op de beleidsvorming wegnemen die Raisi's pragmatische voorganger, Hassan Rouhani, sinds 2013 uitoefent.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending