Verbind je met ons

Hongarije

Hongarije verlengt prijsplafonds voor energie en voedsel te midden van stijgende inflatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Chauffeur vult zijn auto bij het Envi-tankstation, Budakalasz (Hongarije), 13 juni 2022.

De Hongaarse stafchef, premier Viktor Orban, verklaarde dat het land de prijsplafonds voor brandstoffen, basisvoedsel en andere artikelen tot het einde van het lopende jaar met drie maanden heeft verhoogd om huishoudens te beschermen tegen stijgende kosten.

Boedapest had scherpe kritiek op het opleggen van sancties door de Europese Unie tegen Rusland voor zijn invasie in Oekraïne. Ze slaagden er niet in Moskou te verkleinen en veroorzaakten een stijging van de voedselprijzen en energieprijzen.

In combinatie met dalende forint-niveaus naar nieuwe records, heeft de Hongaarse inflatie het hoogste niveau van twee decennia bereikt. Dit leidde ertoe dat de Nationale Bank van Hongarije haar basisrente verhoogde tot 11.75%.

Gergely Gulyas (de chef-staf van Orban) kondigde aan dat de prijsplafonds verlengd zouden worden tot na het verstrijken van 1 oktober. Hij verklaarde ook dat de regering het plafond op de hypotheekrente, dat aan het einde van het jaar zou aflopen, met "maximaal zes maanden" zou verlengen.

Gulyas verklaarde dat "we nu beoordelen dat zolang de EU-sancties van kracht blijven, er geen realistische kans op verhoging is".

Minister van Economische Ontwikkeling Marton Nagy zei dat de regering van Orban ook een ondersteuningsprogramma zal lanceren voor kleine energie-intensieve bedrijven. Deze regeling dekt de helft van de stijging van de energierekening ten opzichte van vorig jaar.

advertentie

Hij verklaarde dat de regering ook een investeringssteunprogramma voor kleine bedrijven zou opzetten om de energie-efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending