Verbind je met ons

coronavirus

Hongarije moet actie ondernemen om EU-COVID-19-fondsen te krijgen, zegt de Tsjechische minister

DELEN:

gepubliceerd

on

Nadat de Hongaarse regering op 19 november 11 een landelijke afsluiting had afgekondigd om de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-2020) te stoppen, lopen Hongarije op XNUMX november XNUMX mensen met maskers door Boedapest.

Hongarije moet zijn wet wijzigen om herstelgelden van de Europese Unie te ontvangen, zei het hoofd EU-zaken van de Tsjechische regering op dinsdag (30 augustus). Het Tsjechische voorzitterschap bekleedt het roulerende voorzitterschap van het blok.

Zowel Polen als Hongarije hebben geen miljarden euro ontvangen aan post-COVID EU-herstelfondsen omdat hun regeringen niet hebben voldaan aan de eisen van Brussel om de rechtsstaat te respecteren.

Hongarije verklaarde vorige week dat het tegen eind oktober verschillende wetten zou wijzigen die door de Europese Commissie werden bekritiseerd als er overeenkomsten over financiële steun zouden worden bereikt. De Commissie heeft een maand de tijd om de reactie van Boedapest te onderzoeken in het kader van het conditionaliteitsmechanisme. Hongarije heeft niet gespecificeerd wanneer de overeenkomst moet worden bereikt.

Mikulas Bek, de Tsjechische minister van EU-zaken, verklaarde dat er onder de lidstaten en de Commissie niet veel bereidheid bestaat om de belofte van Hongarije te aanvaarden zonder eerst de resultaten te zien.

Hij zei: “Ik ben er niet zeker van dat de dialoog (meer) iets in deze zaak kan vergemakkelijken”, en voegde eraan toe dat de financiële belangen van Hongarije de drijfveer zouden kunnen zijn om de gewenste verandering door te voeren.

In Polen worden fondsen opgehouden vanwege een geschil over Poolse justitiële hervormingen. De uitvoerende macht van de EU beweerde dat deze hervormingen de democratische normen ondermijnen.

advertentie

Bek zei dat, terwijl Polen werkt aan een oplossing en Hongarije zijn geloofwaardigheid heeft verloren vanwege zijn onvermogen om bepaalde EU-kwesties te steunen, zoals zijn eis tot verwijdering van de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van een anti-Russische sanctielijst.

Warschau gaf aan dat het wraak zou kunnen nemen op EU-beleid dat unanimiteit vereist, als het zijn deel van de herstelfondsen voor de pandemie niet krijgt.

Bek adviseerde de lidstaten om voorzichtig te zijn met een EU-vetodreiging, vooral op een moment dat het blok een ongekende crisis doormaakt.

Tsjechië heeft als president een sterkere stem in de langlopende geschillen die de EU-executive heeft met zijn Centraal-Europese bondgenoten Hongarije of Polen.

Het zogenaamde Visegrad-partnerschap tussen de Midden-Europese buren Tsjechië, Hongarije en Polen, Slowakije, is gespannen geraakt door meningsverschillen over de oorlog in Oekraïne. Boedapest is voorzichtiger dan zijn buren. Er zijn ook ruzies geweest over democratische normen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending