Verbind je met ons

Hongarije

Kazachstan en Hongarije herbevestigen hun engagement om de banden te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev sprak tijdens een bijeenkomst op 2 november zijn dank uit aan de premier van Hongarije, Viktor Orban, voor zijn belangrijke bijdrage aan de toenadering tussen Kazachstan en Hongarije, zo meldde de persdienst van Akorda: schrijft Dana Omirgazy in Internationale.

"Dhr. Premier, welkom in Kazachs land! In Kazachstan bent u bekend en gerespecteerd omdat u van oorsprong Kipchak [een van de Turkse stammen] bent. We kunnen zeggen dat je naar het thuisland van je voorouders bent gekomen. Dank u voor het aanvaarden van mijn uitnodiging om Kazachstan te bezoeken voor een officieel bezoek en voor uw deelname aan de jubileumtop van de Organisatie van Turkse Staten. Dit bezoek zal ongetwijfeld een nieuwe impuls geven aan de samenwerking tussen de twee landen. Ik heb er vertrouwen in dat de onderhandelingen van vandaag vruchtbaar zullen zijn”, aldus Tokajev.

Tijdens de bijeenkomst in beperkte opzet bespraken de partijen de staat en de vooruitzichten voor de ontwikkeling van de Kazachs-Hongaarse betrekkingen, met de nadruk op het versterken van de politieke dialoog, het verdiepen van de handels- en economische samenwerking en het uitbreiden van culturele en humanitaire banden.

Orbán bedankte Tokajev voor de uitnodiging en gastvrijheid die hem en de Hongaarse delegatie werden geboden. Hij prees het niveau van de politieke dialoog en het wederzijds voordelige partnerschap tussen Kazachstan en Hongarije.

“Het is altijd fijn om thuis te komen. Hongaren komen met veel plezier naar Kazachstan omdat we verbonden zijn door duizenden jaren gemeenschappelijke wortels. De afgelopen tien jaar hebben we veel moeite gedaan om onze samenwerking te ontwikkelen en goede resultaten te behalen. Het is voor mij een grote eer om met u samen te werken. Hongarije is altijd een betrouwbare strategische partner van Kazachstan geweest, en dat zal ook zo blijven. De betrekkingen tussen Hongarije en Kazachstan zijn zo goed als altijd, maar het potentieel, vooral op economisch gebied, is nog steeds groot. We hebben goede vooruitzichten”, merkte Orbán op.

Tijdens een bijeenkomst in uitgebreide vorm toonden de partijen wederzijdse belangstelling voor het ontwikkelen van contacten op het gebied van energie, transport, logistiek, metallurgie, productie, landbouw, farmaceutische industrie, voedingsindustrie en toerisme.

Volgens Tokajev beschikken Kazachstan en Hongarije over een uitstekende institutionele basis om de betrekkingen te versterken. Volgens hem moeten de Intergouvernementele Commissie voor Economische Samenwerking en de Business Council een actieve rol spelen bij het bevorderen van de ontwikkeling van handelsbetrekkingen.

advertentie

“Ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen is onze handelsomzet vorig jaar met ruim 20% gestegen. Ik ben ervan overtuigd dat we alle kansen hebben om de bilaterale handelsomzet binnenkort te verhogen tot $1 miljard”, benadrukte hij.

Tokajev en Orban benadrukten het belang van het versterken van de interparlementaire banden via vriendschapsgroepen die actief zijn in de parlementen van de twee landen. Ze overwogen de vooruitzichten voor interactie binnen verschillende internationale platforms, waaronder de Verenigde Naties (VN), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Organisatie van Turkse Staten (OTS).

Tijdens de gesprekken concentreerde Tokajev zich op het versterken van de humanitaire banden en kondigde hij de naam aan van een van Astana's straten ter ere van de nationale dichter van Hongarije, Sándor Petőfi.

Tokajev overhandigde Orban een staatsonderscheiding: de Orde van Dostyk (Vriendschap) van de eerste graad.

“Deze onderscheiding is een symbool van diep respect en dankbaarheid, de eenheid van twee bevriende volkeren – Kazachstan en Hongarije, evenals onze toewijding aan het versterken van relaties gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect. Laat deze prijs ons allemaal inspireren om bruggen te bouwen en samen te werken voor het algemeen belang”, aldus de president. 

Orbán sprak zijn oprechte dank uit aan Tokajev en verklaarde bereid te zijn alles in het werk te stellen om het strategische partnerschap tussen de twee landen verder te versterken.

Na de bijeenkomst ondertekenden de partijen een Memorandum of Understanding op het gebied van onderwijs.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending