Verbind je met ons

Mensenrechten

Human Rights Watch meldt nieuw bewijs van Oekraïens gebruik van antipersoonsmijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Human Rights Watch (HRW) zei op vrijdag (30 juni) dat het nieuw bewijs heeft gevonden van het willekeurige gebruik door Oekraïense troepen van verboden antipersoneelmijnen tegen Russische troepen die Oekraïne in 2022 binnenvielen.

De groep riep de Oekraïense regering op om zich te houden aan een toezegging die eerder deze maand is gedaan om dergelijke wapens niet te gebruiken, het vermoedelijke gebruik ervan te onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

"De belofte van de Oekraïense regering om het klaarblijkelijke gebruik van verboden antipersoonsmijnen door het leger te onderzoeken, is een belangrijke erkenning van haar plicht om burgers te beschermen", zei Steve Goose, wapendirecteur van Human Rights Watch, in een verklaring.

HRW zei dat het zijn bevindingen met de Oekraïense regering deelde in een brief van mei waarop het geen antwoord ontving.

De Oekraïense ambassade in Washington reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Oekraïne ratificeerde in 2005 een internationaal verdrag uit 1997 dat dergelijke mijnen verbiedt en de vernietiging van de wapenvoorraden verplicht stelt.

Rusland sloot zich niet aan bij het verdrag en het gebruik van antipersoonsmijnen "is in strijd met het internationaal humanitair recht ... omdat ze inherent willekeurig zijn", aldus het rapport.

advertentie

Antipersoonsmijnen worden ontploft door de aanwezigheid, nabijheid of aanraking van een persoon en kunnen doden en verminken lang nadat een conflict is beëindigd.

Sinds de invasie van Rusland in februari 2022 heeft HRW vier rapporten gepubliceerd waarin het gebruik door Russische troepen van 13 soorten antipersoonsmijnen wordt gedocumenteerd die burgers hebben gedood en verwond.

Het nieuwe rapport is een vervolg op een rapport uit januari dat Oekraïense soldaten tussen april en september 1 raketten afvuurden die duizenden PMF-2022-mijnen verspreidden in door Rusland bezette gebieden in en rond de oostelijke stad Izium, toen de strijdkrachten van Kiev de stad heroverden.

Het laatste rapport zei dat nieuw bewijs van het gebruik van antipersoonsmijnen door de Oekraïense strijdkrachten in 2002 afkomstig was van foto's die online waren geplaatst door een persoon die in Oost-Oekraïne werkte en waarop delen van de kernkop van Uragan 220 mm-raketten te zien waren.

Die raketten schieten elk willekeurig 312 PFM-1S-antipersoonsmijnen uit, aldus het rapport.

Analyse van het handschrift op één kernkop wees uit dat het eerste woord Oekraïens was voor 'van', terwijl een tweede woord uit het Latijnse alfabet betrekking had op een organisatie in Kiev, die in het rapport niet werd geïdentificeerd.

De persoon die aan het hoofd van de organisatie stond - ook niet geïdentificeerd - had berichten op sociale media "die aangaven dat ze geld hadden gedoneerd aan het Oekraïense leger via een niet-gouvernementele organisatie (NGO)".

Foto's van Uragan-kernkoppen die online waren geplaatst en berichten bevatten die in het Oekraïens waren geschreven, waren gekoppeld aan een andere in Oekraïne gevestigde groep, aldus het rapport.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending