Verbind je met ons

Griekenland

Eerste resolutie ooit over de rechtsstaat in Griekenland aangenomen!

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze week heeft het Europees Parlement zijn allereerste resolutie over de rechtsstaat in Griekenland aangenomen, waarin het zijn ernstige zorgen uitdrukt over de systemische en structurele schendingen van de rechtsstaat, de mediavrijheid en de grondrechten in het land, dat wordt geregeerd door de EVP -aangesloten regering van Kyriakos Mitsotakis sinds 2019.
 
De resolutie is gebaseerd op feiten en informatie die herhaaldelijk zijn bevestigd door onafhankelijke experts, NGO's en mediaorganisaties. De zeer lange lijst van bedreigingen voor de rechtsstaat in Griekenland omvat: fysieke bedreigingen en verbale aanvallen op journalisten door hooggeplaatste politici en ministers; het illegale gebruik van spyware, waaronder Predator, tegen journalisten en politieke tegenstanders; de moord op journalist Giorgos Karaivaz in 2021 en het ongepaste onderzoek daarvan; en het Petsas List-schandaal, waarbij 20 miljoen euro aan staatsfinanciering werd verdeeld onder regeringsvriendelijke media.
 
Desondanks weigerde de EVP de resolutie van vandaag over Griekenland, die door alle democratische politieke fracties in het Parlement was ingediend, te steunen. Ze weigerden ook deel te nemen aan de onderhandelingen over de tekst ervan, in tegenstelling tot eerdere resoluties van het Parlement over de rechtsstaat in landen die niet door de EVP worden bestuurd.
 
De regering-Mitsotakis heeft een staat van dienst als het gaat om het doelbewust proberen om controle door het Europees Parlement te vermijden. In maart 2023 weigerden de Griekse premier en Griekse ministers en functionarissen een ontmoeting met een delegatie van leden van het Europees Parlement die in Athene waren om te kijken naar de stand van de rechtsstaat in Griekenland. Bovendien heeft de Griekse regering een oproep van de Europese openbare aanklager afgewezen om actie te ondernemen over de mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van twee voormalige ministers van Transport na de ergste treinramp van het land afgelopen februari.
 
De S&D’s dringen er bij de Europese Commissie, inclusief vice-president Schinas, op aan om actie te ondernemen om de democratie en de fundamentele rechten in Griekenland te verdedigen. De Griekse autoriteiten moeten een einde maken aan de geheimhouding, stoppen met het aanvallen van kritische journalisten en het Predator-schandaal ophelderen.
 
Cyrus Engerer, S&D-Europarlementariër en onderhandelaar over Griekenland in de LIBE-commissie, zei:
 
“Al maanden probeert de EVP de verslechterende staat van de rechtsstaat in Griekenland onder het tapijt te vegen. Tot op de dag van vandaag zijn ze erin geslaagd het Parlement te weerhouden een formeel standpunt in te nemen over een land dat voor het tweede jaar op rij tot de laagste van de EU-landen behoort op het gebied van persvrijheid. Tegelijkertijd is de EVP altijd de eerste die er bij het Parlement op aandringt resoluties aan te nemen over landen die niet worden geregeerd door bij de EVP aangesloten partijen. 
 
“Als de EVP niet graag naar onze zorgen over Griekenland wil luisteren, moeten ze op zijn minst naar de onafhankelijke deskundigen luisteren. Uiterlijk gisteren stuurden 17 mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties een alarmerende brief naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, waarin ze aandrongen op onmiddellijke actie om de verslechtering van de mediavrijheid en de rechtsstaat in Griekenland aan te pakken.

Foto door Patrick on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending