Verbind je met ons

Griekenland

Electorale hervormingen hebben Grieks centrumrechts de moed gegeven om het homohuwelijk te legaliseren.

DELEN:

gepubliceerd

on

Griekenland is op weg om het homohuwelijk te legaliseren. Kyriakos Mitsotakis, premier en leider van de regerende centrumrechtse partij Nieuwe Democratie (ND), is kampioen een nieuw wetsontwerp om het homohuwelijk te legaliseren - schrijft Alex Petropoulos.

Met hulp van de belangrijkste oppositiepartij, Syriza, zou Mitsotakis over voldoende aantallen moeten beschikken om de hervorming door te voeren – maar niet zonder gevolgen. Deze stap heeft al gevraagd sterke oppositie vanuit zijn partij. Voorwaarts gaan zal enorme moed vergen van de Griekse leider. Zijn plan om de Griekse diaspora stemrecht te geven, heeft die moed mogelijk mogelijk gemaakt.

Het begrijpen van de context voor dit wetsvoorstel is van cruciaal belang. Veel parlementsleden in de partij van Mistotakis zijn fel gekant tegen het legaliseren van het homohuwelijk. Al Antonis Samaras (voormalige Griekse premier) en verschillende huidige ministers hebben uitgesloten vóór stemmen. De invloedrijke Grieks-orthodoxe kerk, veruit de sterkste tegenstander, heeft dat wel gedaan Ingelijst het wetsvoorstel als “de eerste stap in de ontmanteling van de Griekse samenleving”.

Voor een politieke partij die zichzelf altijd heeft verkocht als voorstander van traditionele, sociaal-conservatieve waarden, is de belofte van ND om het homohuwelijk te legaliseren een politieke uitdaging. Onder de meeste omstandigheden zou het de ND-kiezersbasis waarschijnlijk meer schade berokkenen dan helpen. Met de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van dit jaar zou dat een pijnlijk verlies kunnen opleveren. Deze hervormingen kunnen echter van een wee in een overwinning veranderen.

Naast de wet op de gelijkheid van het huwelijk plant de regering ook een reeks electorale hervormingen die erop gericht zijn het voor de Griekse diaspora (Grieken die in het buitenland wonen) gemakkelijker te maken om bij verkiezingen te stemmen. De diaspora mocht voor het eerst stemmen tijdens de nationale verkiezingen van mei en juni 2023 en zal in juni stemmen voor hun eerste Europese verkiezingen. Het proces van 2023 was dat echter wel onhandig en bureaucratisch, met strikte beperkingen op de geschiktheid. Slechts 25,000 mensen uit het buitenland stemden, op een diaspora van vijf miljoen.

Het hervormingsplan van 2024 om stemmen per post mogelijk te maken eerste keer bij de Europese verkiezingen. Dit zou de drempel voor overzeese Grieken om te gaan stemmen aanzienlijk verlagen (en ook voor degenen die moeite hebben om naar de stembureaus te komen, zoals mensen met een mobiliteitsbeperking).

Waarom is dit van belang voor de Nieuwe Democratie? Het helpt om naar de demografische gegevens van de vaak economisch conservatieve Griekse diaspora te kijken om daar antwoord op te geven. Kortom, expat-Grieken zijn zowel rijker als sociaal liberaler dan de gemiddelde Griek. Kijk maar naar de overzeese stemmen uit Amerika (waar naar schatting 3 miljoen Grieks-Amerikanen wonen). Ondanks de lage opkomst is er toch een overweldigend (67%) van degenen die in de VS stemden, steunden de Nieuwe Democratie.

advertentie

Met dit in gedachten is Mitsotakis dat al planning bezoeken aan Australië en Grieks-Amerikaanse gemeenschappen in Chicago en New York om de registraties voor stemmen per post in de aanloop naar de Europese verkiezingen te stimuleren.

Voor de meeste buitenlandse kiezers is het homohuwelijk echter al een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Als gevolg hiervan zijn ze sociaal liberaler dan de bestaande ND-kiezersbasis. Het is onwaarschijnlijk dat ze een regering zullen steunen die beloften om het homohuwelijk te legaliseren, niet nakomt. Dit geldt vooral nu Syriza (de belangrijkste oppositiepartij) een nieuwe leider heeft, Stefanos Kasselakis, de eerste openlijk homoseksuele leider van een Griekse politieke partij.

Sinds de laatste verkiezingen heeft Kasselakis Syriza weggetrokken van zijn radicaal-linkse identiteit en naar centrumlinks gestuurd. Veel overzeese Grieken die hun stem voor Syriza hadden afgeschreven, zijn nu misschien geneigd hen te steunen. Dit heeft een strijd op gang gebracht voor het gematigde centrum dat de Nieuwe Democratie naar links heeft getrokken op het gebied van sociale kwesties. Gecombineerd met het hofmaken van de diaspora heeft dit de deur geopend voor Mitsotakis om niet alleen zijn partij, maar ook zijn land te liberaliseren.

Het wetsvoorstel is niet perfect. Het gaat met name niet zo ver dat het draagmoederschap legaliseert als een route naar ouderschap voor homoparen. Het draagt ​​echter wel een grote bijdrage aan de liberalisering van het land, waarbij niet alleen de deuren worden geopend voor het homohuwelijk, maar ook volledige adoptierechten worden ingevoerd voor alle paren en alleenstaande ouders. Voor Mitsotakis lijkt het niet legaliseren van draagmoederschap het compromis dat nodig is om ervoor te zorgen dat zijn sociale hervormingen worden doorgevoerd.

Je ziet niet elke dag dat een centrumrechtse regering aandringt op sociaal-liberale hervormingen. Mitsotakis zou de eer moeten krijgen voor zijn leiderschap hier. Op dezelfde manier oefende de langdurige steun van Syriza voor deze kwestie de nodige druk uit op ND om deze stap te zetten, dus zij zouden ook een deel van de eer moeten delen (en vergeet niet dat het wetsvoorstel zonder hun stemmen moeilijk zal worden aangenomen). Maar over het geheel genomen moeten we niet onderschatten hoe groot de impact van de electorale hervormingen was op het veiligstellen van deze verandering. Het vrijgeven van kiesrecht aan de diaspora heeft de deur geopend voor Mitsotakis om zijn partij in een sociaal liberalere richting te trekken en het land mee te trekken. Andere landen moeten er rekening mee houden.

 Alex Petropoulos is een Grieks-Britse politieke schrijver, beleidscommentator en fellow bij Young Voices Europe. Je kunt hem vinden op Twitter hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending