Verbind je met ons

Duitsland

Duitsland roept op tot speciaal tribunaal tegen Rusland wegens oorlog in Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op maandag (16 januari) riep de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op tot de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal om Russische leiders aan te klagen in verband met de invasie en bezetting van Oekraïne door Moskou.

Baerbock, die de Academie voor Internationaal Recht in Den Haag toesprak, waar het Internationaal Strafhof is gevestigd, verklaarde dat "een tribunaal dat in staat is de Russische leiders te onderzoeken en voor de rechter te brengen" is wat nodig is.

Het is niet mogelijk Rusland voor het ICC te vervolgen wegens agressie tegen Oekraïne. Ze verklaarde dat de rechtbank alleen zaken kan behandelen waarin de eiser en gedaagde lid zijn van de rechtbank of een zaak is doorverwezen door de VN-Veiligheidsraad.

Rusland is geen lid van het ICC en als zodanig zou Rusland, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorechten, waarschijnlijk elke verwijzing ernaar blokkeren.

Baerbock zei dat ze de mogelijkheid hadden besproken om met Oekraïne en hun partners samen te werken om een ​​speciaal tribunaal op te richten voor misdaden tegen Oekraïne. Hij suggereerde ook dat een dergelijk tribunaal zou kunnen worden afgeleid uit het Oekraïense strafrecht.

Het zou ook kunnen worden aangevuld met internationale elementen, stelde ze.

De Europese Unie, Oekraïne en Nederland allemaal publiekelijk ondersteund het idee voor een speciaal tribunaal. Rusland ontkent beschuldigingen van oorlogsmisdaden en noemt zijn acties in Oekraïne een "speciale legeroperatie". Het heeft ook de opzettelijke aanvallen op burgers in Oekraïne, waar duizenden doden zijn gevallen, ontkend.

advertentie

Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, heeft dat echter wel waarschuwde voor juridische versnippering. Hij zei dat zijn rechtbank het meest geschikt is voor rechtszaken met betrekking tot misdaden tegen agressie, omdat de lidstaten "lacunes" kunnen dichten waarvan wordt beweerd dat ze bestaan.

Later op de dag sprak Baerbock tot Oekraïense kinderen gedeporteerd uit Oekraïne en ter adoptie afgestaan.

De minister stelde dat Rusland verantwoording moet afleggen over de verblijfplaats van de kinderen, terwijl Wopke Hoekstra, haar Nederlandse collega, zei dat de kinderen naar huis moeten worden teruggestuurd en dat Rusland moet stoppen met het uitzetten van hen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending