Verbind je met ons

coronavirus

De langdurige pandemische schoolsluitingen in Duitsland troffen migrantenleerlingen het hardst

gepubliceerd

on

Een kinderboek in een vreemde taal is afgebeeld in de handen van maatschappelijk werker Noor Zayed van het Stadtteilmuetter-integratieproject voor migranten, geleid door de protestantse liefdadigheidsinstelling Diakonie in de Berlijnse wijk Neukoelln, Duitsland 4 mei 2021. Foto gemaakt op 4 mei 2021. REUTERS / Annegret Hilse
Maatschappelijk werker Noor Zayed van het Stadtteilmuetter-integratieproject voor migranten van de protestantse liefdadigheidsinstelling Diakonie spreekt met Um Wajih, een Syrische moeder van twee kinderen, in de Berlijnse wijk Neukoelln, Duitsland, 4 mei 2021. Foto gemaakt op 4 mei 2021. REUTERS / Annegret Hilse

Toen een lerares de Syrische moeder Um Wajih vertelde dat het Duits van haar 9-jarige zoon was verslechterd tijdens de zes weken durende sluiting van zijn Berlijnse school, was ze bedroefd maar niet verrast, schrijft Joseph Nasr.

"Wajih had het Duits snel opgepikt en we waren erg trots op hem", zei de 25-jarige moeder van twee.

"Ik wist dat hij zonder oefening zou vergeten wat hij had geleerd, maar ik kon hem niet helpen."

Haar zoon staat nu weer een jaar in een 'welkomstklas' voor migrantenkinderen totdat zijn Duits goed genoeg is om zich bij autochtone leeftijdsgenoten aan te sluiten op een school in de arme wijk Neukoelln in Berlijn.

De sluitingen van scholen - die in Duitsland sinds maart vorig jaar ongeveer 30 weken bedragen, vergeleken met slechts 11 in Frankrijk - hebben de onderwijskloof tussen migranten- en autochtone leerlingen in Duitsland verder vergroot, een van de hoogste in de geïndustrialiseerde wereld.

Zelfs vóór de pandemie bedroeg het uitvalpercentage onder migranten 18.2%, bijna driemaal het landelijk gemiddelde.

Het dichten van die kloof is cruciaal, anders dreigt het de inspanningen van Duitsland om meer dan twee miljoen mensen te integreren die de afgelopen zeven jaar asiel hebben aangevraagd, voornamelijk uit Syrië, Irak en Afghanistan, te laten ontsporen, zeggen experts.

Duitse taalvaardigheid en het onderhouden ervan - zijn cruciaal.

"De grootste impact van de pandemie op de integratie is het plotselinge gebrek aan contact met Duitsers", zegt Thomas Liebig van de OESO, een in Parijs gevestigde groepering van geïndustrialiseerde landen. "De meeste migrantenkinderen spreken thuis geen Duits, dus contact met autochtonen is cruciaal."

Meer dan 50% van de leerlingen die in Duitsland zijn geboren uit migrantenouders, spreekt thuis geen Duits, het hoogste percentage in de 37 leden tellende OESO en vergeleken met 35% in Frankrijk. Het cijfer loopt op tot 85% onder leerlingen die niet in Duitsland zijn geboren.

Migrerende ouders die misschien niet beschikken over academische en Duitse taalvaardigheid, hebben soms moeite om kinderen te helpen met thuisonderwijs en om het verloren leerproces in te halen. Ze hebben ook te maken gehad met vaker sluitingen van scholen, aangezien ze vaak in armere gebieden wonen met hogere COVID-19-infectiepercentages.

De regering van bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de 16 Duitse staten, die het lokale onderwijsbeleid voeren, kozen ervoor om scholen te sluiten tijdens elk van de drie coronavirusgolven en tegelijkertijd fabrieken open te houden om de economie te beschermen.

"De pandemie verergerde de problemen van migranten", zei Muna Naddaf, die een adviesproject leidt voor migrantenmoeders dat wordt geleid door de liefdadigheidsafdeling Diakonie in Neukoelln van de Evangelische Kerk.

"Ze kregen ineens te maken met meer bureaucratie zoals het afnemen van coronavirus-tests op hun kind of het regelen van een vaccinatieafspraak. Er is veel verwarring. We hebben mensen gehad die ons vroegen of het waar is dat het drinken van verse gemberthee beschermt tegen het virus en als vaccinatie onvruchtbaarheid veroorzaakt. "

Naddaf bracht Um Wajih in contact met Noor Zayed, een Arabisch-Duitse moeder en mentor, die haar adviseerde hoe ze haar zoon en dochter actief en gestimuleerd kon houden tijdens lockdowns.

Langdurige tekortkomingen in het Duitse onderwijssysteem, zoals een zwakke digitale infrastructuur die online lesgeven belemmerde en korte schooldagen waardoor ouders de speling moesten oppakken, verergerden de problemen voor migranten.

'VERLOREN GENERATIE'

Volgens de Teachers Union had slechts 45% van de 40,000 scholen in Duitsland snel internet voor de pandemie, en de scholen zijn open tot 1.30 uur, vergeleken met minstens 3.30 uur in Frankrijk.

Scholen in armere buurten hadden waarschijnlijk geen digitale infrastructuur en ouders konden geen laptops of buitenschoolse opvang betalen.

Tussen 2000 en 2013 was Duitsland erin geslaagd om voortijdig schoolverlaten door migranten te halveren tot ongeveer 10% door de taalondersteuning in kinderdagverblijven en scholen te stimuleren. Maar het aantal schoolverlaters is de afgelopen jaren gestegen naarmate meer leerlingen uit landen met lagere onderwijsnormen zoals Syrië, Afghanistan, Irak en Soedan zich bij Duitse klaslokalen voegden.

De Teachers Union zegt dat 20% van de 10.9 miljoen leerlingen in Duitsland extra bijles nodig heeft om dit schooljaar met succes af te ronden en dat het totale aantal drop-outs naar verwachting zal verdubbelen tot meer dan 100,000.

"De onderwijskloof tussen migranten en autochtonen zal groter worden", zegt prof. Axel Pluennecke van het Keulse Instituut voor Economisch Onderzoek. "We zullen na de pandemie enorme investeringen in het onderwijs nodig hebben, inclusief gerichte studiebegeleiding, om een ​​verloren generatie leerlingen te voorkomen."

Covid-19

De reguliere media dreigen een bedreiging te worden voor de volksgezondheid

gepubliceerd

on

In de afgelopen weken heeft de controversiële bewering dat de pandemie mogelijk is gelekt uit een Chinees laboratorium – ooit door velen afgedaan als een marginale samenzweringstheorie – aan kracht gewonnen. Nu heeft de Amerikaanse president Joe Biden een dringend onderzoek aangekondigd dat zal kijken naar de theorie als een mogelijke oorsprong van de ziekte, schrijft Henry St.George.

De verdenking ontstond begin 2020 om voor de hand liggende redenen, aangezien het virus opdook in dezelfde Chinese stad als het Wuhan Institute of Virology (WIV), dat al meer dan tien jaar coronavirussen bij vleermuizen bestudeert. Het laboratorium bevindt zich op slechts een paar kilometer van de Huanan-wetmarkt waar de eerste cluster van infecties opdook in Wuhan.

Ondanks het opvallende toeval verwierpen velen in de media en de politiek het idee ronduit als een complottheorie en weigerden het het afgelopen jaar serieus te overwegen. Maar deze week is gebleken dat een rapport dat in mei 2020 door het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië is opgesteld, had geconcludeerd dat de hypothese dat het virus uit een Chinees laboratorium in Wuhan lekte, aannemelijk was en nader onderzoek verdiende.

Dus waarom werd de Lab Leak Theory vanaf het begin overweldigend afgewezen? Het lijdt geen twijfel dat vanuit het perspectief van de reguliere media het idee werd aangetast door associatie met president Donald Trump. Toegegeven, scepsis over de beweringen van de president over een bepaald aspect van de pandemie zou in bijna elk stadium gerechtvaardigd zijn geweest. Om het eufemistisch te zeggen: Trump had laten zien dat hij een onbetrouwbare verteller was.

In de loop van de pandemie verwierp Trump herhaaldelijk de ernst van COVID-19, drong aan op onbewezen, potentieel gevaarlijke remedies zoals hydroxychloroquine, en suggereerde zelfs tijdens een gedenkwaardige persconferentie dat het injecteren van bleekmiddel zou kunnen helpen.

Journalisten vreesden ook redelijkerwijs overeenkomsten met het verhaal van massavernietigingswapens in Irak, waarin enorme bedreigingen werden aangehaald en aannames werden gehonoreerd aan een antagonistische theorie met te weinig bewijs om het te ondersteunen.

Het is echter onmogelijk om het feit te negeren dat een algemene vijandigheid tegenover Trump door grote delen van de media heeft geleid tot een grootschalig plichtsverzuim en het niet naleven van objectieve normen van zowel journalistiek als wetenschap. In werkelijkheid was het Lab Leak nooit een complottheorie, maar altijd een geldige hypothese.

Suggesties van het tegendeel door anti-establishment figuren in China werden ook summier verworpen. Al in september 2020 verscheen de 'Rule of Law Foundation', verbonden met de prominente Chinese dissident Miles Kwok, op de titelpagina een studie die beweerde dat het coronavirus een kunstmatige ziekteverwekker was. De langdurige oppositie van de heer Kwok tegen de CCP was voldoende om ervoor te zorgen dat het idee niet serieus werd genomen.

Onder het voorwendsel dat ze verkeerde informatie bestreden, censureerden de monopolies op de sociale media zelfs berichten over de lab-leak-hypothese. Pas nu - nadat bijna alle grote mediakanalen en de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben bevestigd dat het een haalbare mogelijkheid is - zijn ze gedwongen terug te keren.

"In het licht van lopende onderzoeken naar de oorsprong van COVID-19 en in overleg met deskundigen op het gebied van volksgezondheid", zei een Facebook-woordvoerder, "zullen we de bewering dat COVID-19 door de mens is gemaakt of is vervaardigd met onze apps niet langer verwijderen." Met andere woorden, Facebook is nu van mening dat de censuur van miljoenen berichten in de voorgaande maanden een vergissing was.

De gevolgen van het niet serieus nemen van het idee zijn ingrijpend. Er zijn aanwijzingen dat het laboratorium in kwestie mogelijk 'functiewinst'-onderzoek heeft uitgevoerd, een gevaarlijke innovatie waarbij ziekten opzettelijk virulenter worden gemaakt als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Als zodanig, als de laboratoriumtheorie in feite waar is, is de wereld opzettelijk in het ongewisse gehouden over de genetische oorsprong van een virus dat tot nu toe meer dan 3.7 miljoen mensen heeft gedood. Honderdduizenden levens hadden kunnen worden gered als de belangrijkste eigenschappen van het virus en de neiging om te muteren eerder en beter waren begrepen.

De culturele gevolgen van een dergelijke ontdekking kunnen niet worden overschat. Als de hypothese waar is, zal het besef spoedig komen dat de fundamentele fout van de wereld niet was onvoldoende eerbied voor wetenschappers, of onvoldoende respect voor expertise, maar onvoldoende controle van de reguliere media en te veel censuur op Facebook. Onze grootste mislukking zal het onvermogen zijn geweest om kritisch te denken en te erkennen dat absolute expertise niet bestaat.

Verder lezen

coronavirus

Commissie keurt Italiaanse regeling van 800 miljoen euro goed om bedrijven te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Italiaanse regeling ter waarde van 800 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus en die in Italië actief zijn in het kader van "ontwikkelingscontracten" voor de uitvoering van prioritaire projecten. De regeling werd goedgekeurd op grond van verschillende onderdelen van de staatssteunregeling Tijdelijk kader.

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager (afgebeeld), belast met het mededingingsbeleid, zei: “Dit Italiaanse plan van 800 miljoen euro zal zorgen voor liquiditeitssteun aan bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. Tegelijkertijd zal het bijdragen aan de broodnodige onderzoeksactiviteiten en producten om te reageren op de uitbraak van het coronavirus. We blijven nauw samenwerken met de lidstaten om werkbare oplossingen te vinden om de economische impact van de uitbraak van het coronavirus te verzachten, in overeenstemming met de EU-regels.”

De Italiaanse maatregelen

Italië heeft bij de Commissie een regeling van 800 EUR aangemeld voor bedrijven die prioritaire projecten uitvoeren in het kader van zogenaamde "ontwikkelingscontracten in het kader van het tijdelijke COVID-19-kader" (voornamelijk COVID-gerelateerde projecten). De regeling ondersteunt bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus en stimuleert bedrijven om hun activiteiten te richten op onderzoek en/of productie van bepaalde producten die cruciaal zijn om de uitbraak van het coronavirus aan te pakken.

Deze "ontwikkelingscontracten" zullen worden beheerd door het Nationaal Agentschap voor Inkomende Investeringen en Economische Ontwikkeling SpA (Invitalia) en zullen openstaan ​​voor bedrijven van elke omvang, actief in alle sectoren, behalve de financiële, primaire productie van landbouwproducten, visserij en aquacultuur , bouw, verzekeringen en onroerend goed.

De steun zal de vorm aannemen van:

  • Directe subsidies en leningen tot maximaal € 1.8 miljoen per bedrijf en met een totale maximale nominale waarde van 45% van de subsidiabele kosten;
  • directe subsidies voor aan coronavirus gerelateerde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten (O&O), met een maximaal toegestane steunintensiteit van 80% van de in aanmerking komende kosten;
  • directe subsidies en terugbetaalbare voorschotten voor het testen en opschalen van infrastructuren die bijdragen aan de ontwikkeling van producten die relevant zijn voor het coronavirus, met een maximaal toegestane steunintensiteit gelijk aan 75% van de in aanmerking komende kosten, en;
  • directe subsidies en terugbetaalbare voorschotten voor de productie van voor het coronavirus relevante producten, met een maximaal toegestane steunintensiteit van 80% van de in aanmerking komende kosten.

De Commissie heeft vastgesteld dat de Italiaanse regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. In het bijzonder (i) de in het kader van de eerste maatregel verleende steun zal niet meer bedragen dan 1.8 miljoen EUR per onderneming, (ii) de in het kader van de andere maatregelen verleende steun zal een aanzienlijk deel van de noodzakelijke O&O- en investeringskosten dekken, iii) voor de tweede maatregel, zal elk resultaat van de onderzoeksactiviteiten tegen niet-discriminerende marktvoorwaarden beschikbaar worden gesteld aan derden in de Europese Economische Ruimte door middel van niet-exclusieve licenties, en (iv) alle steun zal uiterlijk op 31 december 2021 worden verleend.

De Commissie heeft daarom geconcludeerd dat alle maatregelen noodzakelijk, passend en evenredig zijn om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder b), VWEU of om de gezondheidscrisis te bestrijden, in overeenstemming met artikel 107 (3) (c). Op basis hiervan keurde de Commissie de steunmaatregelen op grond van de EU-staatssteunregels goed.

Achtergrond

De Commissie heeft een Tijdelijk kader om de lidstaten in staat te stellen de volledige flexibiliteit waarin de staatssteunregels voorzien, te gebruiken om de economie te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus. Het tijdelijke kader, zoals gewijzigd op 3 april, 8 mei, Juni 29, 13 oktober 2020 en 28 januari 2021, voorziet in de volgende soorten steun, die door de lidstaten kunnen worden verleend:

(I) Directe subsidies, kapitaalinjecties, selectieve belastingvoordelen en voorschotten van maximaal € 225,000 aan een bedrijf dat actief is in de primaire landbouwsector, € 270,000 aan een bedrijf dat actief is in de visserij- en aquacultuursector en € 1.8 miljoen aan een bedrijf dat actief is in alle andere sectoren om in zijn dringende liquiditeitsbehoeften te voorzien. De lidstaten kunnen ook tot een nominale waarde van 1.8 miljoen euro per onderneming renteloze leningen of garanties geven op leningen die 100% van het risico dekken, behalve in de primaire landbouwsector en in de visserij- en aquacultuursector, waar de grenzen van Er geldt respectievelijk € 225,000 en € 270,000 per bedrijf.

(Ii) Staatsgaranties voor door bedrijven aangegane leningen om ervoor te zorgen dat banken leningen blijven verstrekken aan klanten die deze nodig hebben. Deze staatsgaranties kunnen tot 90% van het risico op leningen dekken om bedrijven te helpen in hun onmiddellijke werkkapitaal en investeringsbehoeften te voorzien.

(Iii) Gesubsidieerde openbare leningen aan bedrijven (senior en achtergestelde schulden) met gunstige rentetarieven voor bedrijven. Deze leningen kunnen bedrijven helpen om in hun onmiddellijke werkkapitaal en investeringsbehoeften te voorzien.

(Iv) Waarborgen voor banken die staatssteun doorgeven aan de reële economie dat dergelijke steun wordt beschouwd als directe steun aan de klanten van de banken, niet aan de banken zelf, en geeft aanwijzingen over hoe de concurrentievervalsing tussen banken tot een minimum kan worden beperkt.

(V) Openbare kortlopende exportkredietverzekering voor alle landen, zonder dat de betrokken lidstaat hoeft aan te tonen dat het desbetreffende land tijdelijk "niet-verhandelbaar" is.

(Vi) Ondersteuning voor onderzoek en ontwikkeling in verband met het coronavirus (R&D) om de huidige gezondheidscrisis aan te pakken in de vorm van rechtstreekse subsidies, terugvorderbare voorschotten of belastingvoordelen. Er kan een bonus worden toegekend voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten tussen lidstaten.

(Vii) Ondersteuning bij de bouw en opschaling van testfaciliteiten het ontwikkelen en testen van producten (inclusief vaccins, ventilatoren en beschermende kleding) die nuttig zijn om de uitbraak van het coronavirus aan te pakken, tot aan de eerste industriële inzet. Dit kan de vorm aannemen van directe subsidies, belastingvoordelen, terugbetaalbare voorschotten en verliesvrije garanties. Bedrijven kunnen een bonus ontvangen wanneer hun investering door meer dan één lidstaat wordt ondersteund en wanneer de investering binnen twee maanden na de toekenning van de steun wordt gedaan.

(Viii) Ondersteuning voor de productie van producten die relevant zijn om de uitbraak van het coronavirus aan te pakken in de vorm van directe subsidies, belastingvoordelen, terugbetaalbare voorschotten en verliesvrije garanties. Bedrijven kunnen een bonus ontvangen wanneer hun investering door meer dan één lidstaat wordt ondersteund en wanneer de investering binnen twee maanden na de toekenning van de steun wordt gedaan.

(Ix) Gerichte ondersteuning in de vorm van uitstel van belastingbetaling en / of opschorting van sociale bijdragen voor die sectoren, regio's of voor soorten bedrijven die het hardst worden getroffen door de uitbraak.

(X) Gerichte ondersteuning in de vorm van loonsubsidies voor werknemers voor die bedrijven in sectoren of regio's die het meest te lijden hebben gehad van de uitbraak van het coronavirus en anders personeel hadden moeten ontslaan.

(Xi) Gerichte herkapitalisatiesteun aan niet-financiële ondernemingen, als er geen andere passende oplossing voorhanden is. Er zijn waarborgen getroffen om onnodige concurrentieverstoringen op de interne markt te voorkomen: voorwaarden voor de noodzaak, geschiktheid en omvang van interventie; voorwaarden voor de toetreding van de staat tot het kapitaal van bedrijven en vergoedingen; voorwaarden met betrekking tot het vertrek van de staat uit het kapitaal van de betrokken vennootschappen; voorwaarden met betrekking tot governance, waaronder dividendverbod en beloningslimieten voor senior management; verbod op kruissubsidiëring en overnameverbod en aanvullende maatregelen om concurrentieverstoringen te beperken; transparantie- en rapportagevereisten.

(Xii) Ondersteuning voor ongedekte vaste kosten voor bedrijven die in de subsidiabele periode te maken hebben met een omzetdaling van ten minste 30% ten opzichte van dezelfde periode van 2019 in het kader van de uitbraak van het coronavirus. De steun zal bijdragen aan een deel van de vaste kosten van de begunstigden die niet door hun inkomsten worden gedekt, tot een maximumbedrag van 10 miljoen euro per onderneming.

De Commissie zal de lidstaten ook in staat stellen om tot 31 december 2022 terugbetaalbare instrumenten (bijv. Garanties, leningen, terugbetaalbare voorschotten) die in het kader van de tijdelijke kaderregeling zijn verstrekt, om te zetten in andere vormen van steun, zoals directe subsidies, mits aan de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling wordt voldaan.

Het Tijdelijke Kader stelt de lidstaten in staat om alle ondersteunende maatregelen met elkaar te combineren, behalve leningen en garanties voor dezelfde lening en boven de drempelwaarden van het Tijdelijke Kader. Het stelt de lidstaten ook in staat om alle steunmaatregelen die in het kader van de tijdelijke kaderregeling zijn verleend, te combineren met de bestaande mogelijkheden om de minimis aan een onderneming van maximaal € 25,000 over drie belastingjaren te verlenen voor bedrijven die actief zijn in de primaire landbouwsector, € 30,000 over drie belastingjaren voor bedrijven actief in de visserij- en aquacultuursector en € 200,000 over drie boekjaren voor bedrijven actief in alle andere sectoren. Tegelijkertijd moeten de lidstaten zich ertoe verbinden te voorkomen dat voor dezelfde bedrijven de steunmaatregelen ten onrechte worden gecumuleerd om de steun te beperken om in hun werkelijke behoeften te voorzien.

Bovendien vormt het tijdelijke kader een aanvulling op de vele andere mogelijkheden die de lidstaten reeds hebben om de sociaaleconomische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus te verzachten, in overeenstemming met de EU-staatssteunregels. Op 13 maart 2020 heeft de Commissie een Mededeling over een gecoördineerde economische reactie op de COVID-19-uitbraak deze mogelijkheden uiteenzetten. Zo kunnen lidstaten bijvoorbeeld algemeen toepasbare wijzigingen doorvoeren ten gunste van bedrijven (bv. Uitstel van belasting of subsidiëring van kort werk in alle sectoren), die buiten de staatssteunregels vallen. Ze kunnen bedrijven ook compenseren voor schade die is geleden door en rechtstreeks is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus.

Het tijdelijke kader loopt tot eind december 2021. Om de rechtszekerheid te waarborgen, zal de Commissie vóór die datum beoordelen of het moet worden verlengd.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.62576 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Meer informatie over het tijdelijke kader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden hier.

Verder lezen

coronavirus

EU digitaal COVID-certificaat: het is nu aan de EU-landen

gepubliceerd

on

Europarlementariërs zien het EU Digital COVID-certificaat als een instrument om de vrijheid te herstellen en dringen er bij de EU-landen op aan het uiterlijk op 1 juli te implementeren, Maatschappij.

Het certificaat is bedoeld om gemakkelijker en veiliger reizen mogelijk te maken door te bewijzen dat iemand is ingeënt, een negatieve COVID-test heeft gehad of hersteld is van de ziekte. De infrastructuur daarvoor is aanwezig en 23 landen zijn technisch klaar, waarvan er negen al minstens één type certificaat uitgeven en verifiëren.

Herstel van bewegingsvrijheid

Tijdens een plenair debat op 8 juni Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanje), de leidende Europarlementariër met betrekking tot het certificaat, zei dat het vrije verkeer zeer wordt gewaardeerd door EU-burgers en dat de onderhandelingen over het COVID-certificaat "in recordtijd zijn afgerond". Europese burgers dat we er alles aan doen om de bewegingsvrijheid te herstellen.”

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: "Het certificaat, dat gratis zal zijn, zal worden afgegeven door alle lidstaten en zal in heel Europa moeten worden aanvaard. Het zal bijdragen tot een geleidelijke opheffing van de beperkingen."

Lidstaten moeten de regels toepassen

Het COVID-certificaat is "de eerste stap naar het wegwerken van beperkingen en dat is goed nieuws voor veel mensen in Europa - mensen die reizen voor hun werk, gezinnen die in grensgebieden wonen en voor toerisme", aldus Europarlementariër. Birgit Sippel (S&D, Duitsland). Ze zei dat het nu aan de EU-landen is om de reisregels te harmoniseren.

"Alle burgers in de Europese Unie verwachten terecht dat ze dit systeem aan het begin van de zomer kunnen gebruiken en de lidstaten moeten hun werk doen", zei hij. Jeroen Lenaers (EVP, Nederland). Hij zei dat dit niet alleen de technische implementatie van het certificaat betekent, maar veel meer: ​​"Europese burgers willen eindelijk wat coördinatie en voorspelbaarheid aan onze binnengrenzen."

Sophie in 't Veld (Renew, Nederland) riep de lidstaten op ervoor te zorgen dat de EU weer opengaat. “Europeanen willen wanhopig hun vrijheid terugkrijgen. Ik denk dat het de moeite waard is om te onthouden dat het niet het virus is dat hun recht op vrij verkeer in Europa heeft weggenomen. Het is eigenlijk de lappendeken van nationale regels die het hen onmogelijk maakt zich te verplaatsen."

De rechten van mensen respecteren

Cornelia Ernst (Links, Duitsland) zei dat het voornamelijk het Parlement en de Commissie waren die de rechten van mensen verdedigden tijdens onderhandelingen met lidstaten: "We moeten ieders vrijheden verdedigen - niet alleen vakantiegangers", zei ze.

Tineke Strik (Verts/ALE, Nederland) onderstreepten het belang van non-discriminatie en gegevensbescherming en zeiden dat dit certificaat volledig aan deze vereisten voldoet. De lidstaten moeten dit nieuwe geharmoniseerde systeem toepassen en implementeren en de leden van het Europees Parlement zullen erop toezien dat non-discriminatie wordt gerespecteerd, zei ze.

Joachim Stanislaw Brudziński (ECR, Polen) zei dat het certificaat "het vrije verkeer moet vergemakkelijken en er geen voorwaarde voor is". De mensen die niet zijn gevaccineerd, zouden nog steeds het recht hebben om zich binnen Europa te verplaatsen, met beperkingen zoals tests, zelfisolatie of quarantaine. Hij benadrukte dat "deze verordening niet kan worden gezien als iets dat vaccins verplicht maakt".

Christine Anderson (ID, Duitsland) betwijfelde of het certificaat de bewegingsvrijheid zou kunnen herstellen en de rechten van mensen zou respecteren. Ze uitte haar bezorgdheid dat het mensen zou dwingen zich te laten vaccineren. Dit kan ertoe leiden dat u "een certificaat moet hebben om te bewijzen dat u rechten heeft". Dit zou geen achterdeur moeten zijn om vaccinatie te vereisen, zei ze.

Ontdek hoe u reis veilig met het EU Digital COVID-certificaat.

EU Digitaal COVID-certificaat 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending