Verbind je met ons

Euro-mediterrane betrekkingen

Alexandrië en Tirana zijn in 2025 uitgeroepen tot Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog

DELEN:

gepubliceerd

on

  • Alexandrië en Tirana zullen in 2025 de allereerste Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog worden. Het initiatief, gecoördineerd door de Unie voor het Middellandse Zeegebied en de Anna Lindh Foundation, eert de culturele diversiteit van de Euro-mediterrane regio en bevordert tegelijkertijd een groter wederzijds begrip en een dialoog tussen zijn inwoners.
     
  • Elke stad zal een jaar lang activiteitenprogramma organiseren, waaronder conferenties, sportevenementen en culturele optredens, die betrekking hebben op het maatschappelijk middenveld en een Euro-mediterrane dimensie hebben. Beide mediterrane hoofdsteden zullen ook deelnemen aan gezamenlijke uitwisselingen.
     
  • Elk jaar worden een stad in het Noordelijke Middellandse Zeegebied en een stad in het Zuidelijke Middellandse Zeegebied uitgeroepen tot Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog. Inschrijven voor de editie 2026 is mogelijk tot 7 juli.

Alexandrië, Egypte, en Tirana, Albanië, zullen in 2025 de allereerste Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog zijn. Het initiatief, gesteund door de 43 lidstaten van de UfM, streeft ernaar de diversiteit van de regio te eren en tegelijkertijd het wederzijds begrip te bevorderen met een programma dat een jaar duurt. van culturele en educatieve activiteiten in elke stad.

In het hart van de Balkan en op een kruispunt van beschavingen is Tirana een bewijs van het naast elkaar bestaan ​​van culturen, religies en historische invloeden aan de overkant van de Middellandse Zee, terwijl Alexandrië, bekend als de Parel van de Middellandse Zee, een lange geschiedenis heeft in het ondersteunen van intellectuele en culturele creativiteit. De steden streven ernaar de interculturele dialoog te verdiepen, de waarden van tolerantie en respect te bevorderen en kansen te creëren voor culturele uitwisselingen, waardoor ze de ideale locatie zijn voor de lancering van het initiatief.

Secretaris-generaal Nasser Kamel van de UfM zei: “In een tijdperk van verdeeldheid zaaiende politiek en tragische conflicten is het Mediterrane Hoofdsteden-initiatief het bewijs van de kracht van cultuur om bruggen te bouwen en de broodnodige dialoog te bevorderen. Hoewel het belangrijk is om de verschillen te erkennen die ons uniek maken, moeten we nu meer dan ooit schoonheid, veerkracht en kracht vinden in onze gedeelde identiteit als Mediterranen. De regio heeft een onbegrensd potentieel, maar alleen samen kunnen we echt floreren.”

ZKH Rym Ali, voorzitter van de Anna Lindh Foundation, voegde hieraan toe: “Op dit belangrijke keerpunt in de geschiedenis van onze Euro-mediterrane regio zijn we zeer verheugd Tirana en Alexandrië aan te kondigen als de Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog voor 2025. Dit markeert een belangrijke mijlpaal op onze weg naar het bevorderen van de Euro-mediterrane samenwerking. Felicitaties aan Tirana en Alexandrië voor het voortouw nemen in deze cruciale onderneming te midden van uitdagende tijden.”

In het kader van dit initiatief zullen elk jaar twee steden uit het noorden en het zuiden worden geselecteerd als Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog. Aanmeldingen voor de editie 2026 zijn open tot 7 juli 2024. Meer informatie over de oproep tot aanmelding vind je hier.

Achtergrond
De Euro-mediterrane regio beschikt over een rijk en divers erfgoed, gevormd door eeuwenlange culturele uitwisseling. De regio is een smeltkroes van verschillende talen, tradities en gebruiken en deelt een erfgoed en een diep gevoel van identiteit en verbondenheid. In die geest lanceerden de 43 lidstaten van de Unie voor het Middellandse Zeegebied het initiatief “Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog” tijdens hun 7e Regionale Forum in november 2022.

Gebaseerd op de oproep van de ministers van Cultuur van de Euro-mediterrane regio op 17 juni 2022 in Napels, en op de aanbeveling van meer dan 200 jonge vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld van meer dan 20 landen op 7 februari 2022 in Marseille, werd dit initiatief gevormd om de diversiteit en gedeelde identiteit van de Euro-mediterrane regio verder te bevorderen en bij te dragen tot een beter wederzijds begrip van de volkeren.
 
Over de UfM
De Unie voor het Middellandse Zeegebied (UfM) is een intergouvernementele Euro-mediterrane organisatie die alle landen van de Europese Unie en 16 landen van het zuidelijke en oostelijke Middellandse Zeegebied samenbrengt om de regionale samenwerking, dialoog en de uitvoering van projecten en initiatieven met tastbare impact te versterken. om drie overkoepelende strategische regionale doelstellingen aan te pakken: stabiliteit, ontwikkeling en integratie.

Over het ALF
De Anna Lindh Euro-Mediterrane Stichting voor Dialoog tussen Culturen (ALF) is een intergouvernementele organisatie die een interculturele missie vervult om kennis, wederzijds respect en uitwisseling tussen de volkeren van de UfM-regio te bevorderen. De Foundation werkt als een netwerk van 43 nationale netwerken, waarin meer dan 4,000 maatschappelijke organisaties zijn verenigd, en speelt de rol van facilitator om mensen bij elkaar te brengen, de dialoog tussen culturen te bevorderen, gedeelde universele waarden te koesteren en de participatie van burgers te ondersteunen bij het opbouwen van open samenlevingen. en inclusieve samenlevingen.

Mediterrane Hoofdsteden van Cultuur en Dialoog: Een jaar lang viering van de Euro-mediterrane identiteit en samenwerking

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending