Verbind je met ons

Tsjechië

Tsjechische Republiek gedwongen tot onbeperkte kostenverbintenis in procedure van 730 miljoen dollar

DELEN:

gepubliceerd

on

Na een decennialange poging om zijn betalingsverplichtingen te ontduiken, heeft een recente hoorzitting in Londen de Tsjechische Republiek gedwongen om een ​​onbeperkte kostenverbintenis aan te gaan met het Liechtensteinse bedrijf Diag Human en zijn eigenaar Josef Stava.

De voortdurende juridische strijd heeft beschuldigingen van corruptie en wangedrag binnen de Tsjechische regering aan het licht gebracht en de integriteit van haar openbare diensten in twijfel getrokken.

Diag Human en de heer Stava vroegen oorspronkelijk £ 4 miljoen aan zekerheid voor hun juridische kosten. Uiteindelijk behoefde het Hof echter geen zekerheidstelling te gelasten, omdat de Tsjechische Republiek heeft aangeboden een onbeperkte toezegging te doen om de kosten van Diag Human en de heer Stava (mogelijk miljoenen ponden) te betalen als het de zaak verliest. Deze enorme concessie van de Tsjechische Republiek werd gedaan tijdens de hoorzitting in de handelsrechtbank in Londen, nadat de rechter er bij de advocaat van de Tsjechische Republiek op aandrong uit te leggen waarom ze nooit hadden gezegd dat ze de kosten van de procedure in Londen zouden betalen als ze de zaak zouden verliezen. 

De rechter zei dat Tsjechië dat meteen had moeten doen, lang voordat de zaak voor de rechter kwam. Pas toen bood Tsjechië uiteindelijk aan de rechtbank onbeperkt toezeggingen te doen, wat haar advocaten vervolgens de volgende dag in een getuigenverklaring bevestigden. 

Dit langlopende geschil dateert uit het begin van de jaren negentig, toen een brief van de Tsjechische minister van Volksgezondheid zou hebben geleid tot de ineenstorting van de bloedplasmahandel van Diag Human in het land. In 1990 behaalde Diag Human met succes een prijs van 2008 miljoen dollar met rente tegen de staat. Dat is erkend in Luxemburg, met als gevolg het vooruitzicht op handhaving in de hele EU. De pogingen van Diag Human om de onderscheiding van 350 af te dwingen stuitten consequent op hindernissen, waaronder een betwiste poging van de Tsjechische Republiek om een ​​herziening van die onderscheiding door een herzieningstribunaal af te dwingen, wat zeer ernstige zorgen heeft geuit over corruptie door de Tsjechische Republiek.

Tijdens de recente procedure heeft het Hof getuigen gehoord over deze corruptie. Een handgeschreven notitie van Michael Svorc, de toenmalige directeur van de juridische afdeling van het ministerie van Financiën, werd beschreven door de rechtbank. De Svorc-notitie documenteerde een buitengewone bijeenkomst in het kantoor van de premier, waarin werd opgemerkt dat de staat een lid van het tribunaal "bij de ballen" vasthield en dat een andere arbiter de staat om "subsidies" vroeg om de uitkomst te verkrijgen die de Tsjechische Republiek gezocht, wat sterk impliceert dat de Tsjechische Republiek de beslissing van het tribunaal heeft beïnvloed.

Bijna tien jaar na de beslissing van het herzieningstribunaal oordeelde een in Londen zetelend arbitragetribunaal in mei 2022 dat Tsjechië aansprakelijk was voor het schenden van de norm voor eerlijke en billijke behandeling onder het Tsjechisch-Zwitserse bilaterale investeringsverdrag, resulterend in een beloning van meer dan 730 dollar miljoen tegen de Tsjechische staat (inclusief rente).

advertentie

Als onderdeel van zijn decennialange poging om aan zijn betalingsverplichtingen te ontkomen, heeft Tsjechië vorig jaar geprobeerd de toekenning van 730 miljoen dollar opzij te zetten door een verzoekschrift in te dienen bij de Engelse rechtbank. Diag Human en de heer Stava hebben verzocht om ontslag op staande voet van de uitdaging, en de inhoudelijke hoorzitting voor zowel de uitdaging als de ontslagaanvragen staat gepland voor januari 2024.

Sinds de uitreiking van de prijs van 2022 heeft Diag Human afgezien van het afdwingen van de commerciële prijs van 2008, ook al wordt deze in Luxemburg erkend. Zelfs als de Tsjechische Republiek erin slaagt de prijs van 2022 in Londen uit te dagen, zou Diag Human de handhaving van de prijs van 2008 kunnen doen herleven, die nu voor een nog groter bedrag is dan de prijs van 2008. Er is dus geen realistische ontsnapping mogelijk voor de Tsjechische Republiek aan haar verplichtingen om Diag Human schadeloos te stellen.

In de tussentijd zijn Diag Human en de heer Stava in beroep gegaan bij het Hof van Beroep in Londen, om te proberen de Tsjechische Republiek te dwingen een deel of het geheel van de 730 miljoen dollar van de prijs (of meer dan 570 miljoen pond) aan de rechtbank te betalen als zekerheid. tijdens de uitdaging van Tsjechië voor de prijs van 2022. Op 31 juli 2023 dienden zij hun beroepschrift in bij het Hof van Beroep, waarin zij betoogden dat de rechter ten onrechte Tsjechië niet had gelast een deel of het gehele bedrag aan de rechtbank te betalen en dat hij de verkeerde juridische toets had toegepast onder de Engelse arbitragewet 1996.

In het hoger beroep wijzen Diag Human en de heer Stava ook op het duidelijke bewijs van corruptie door de staat in de nota van Svorc en stellen dat dit een fundamentele aanval was op de integriteit van het arbitrageproces en de rechtsstaat. 

Een woordvoerder van Diag Human zegt dat het bedrijf "uitkijkt naar de gelegenheid om de volledige omvang van de corruptie die door Tsjechië is begaan in deze zeer langlopende strijd voor gerechtigheid aan het Hof te presenteren". 

Bij het indienen van hun verzoekschrift bij het Hof van Beroep hebben Diag Human en de heer Stava het Hof ook verzocht om een ​​spoedige hoorzitting, zodat de beslissing van het Hof van Beroep al in september of oktober kan worden genomen als het Hof daarmee instemt.

Wanneer het Engelse hof van beroep het gedrag van de Tsjechische Republiek in het verleden, dat deze zaak al zoveel jaren heeft geteisterd, in overweging neemt, zou het kunnen concluderen dat het gedrag van de staat voldoende flagrant en corrupt is om de Tsjechische Republiek te bevelen het bedrag van 730 miljoen dollar aan de rechtbank te betalen in afwachting van de uitspraak van de rechtbank. hoorzitting die de uitdaging van de Tsjechische Republiek in januari volgend jaar zal oplossen.

Als dat zo is, zou dit het jaar kunnen zijn waarin een einde komt aan de dertig jaar durende strijd van Diag Human en meneer Stava voor gerechtigheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending