Verbind je met ons

Tsjechië

Pro-westerse voormalige generaal Pavel verkozen als gekozen president van de Tsjechen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De voormalige Tsjechische legerleider Petr Pavel was een pro-westerse kandidaat die hulp aan Oekraïne steunde. Hij had een bevelvoerende voorsprong op Andrej Babis, een miljardair en voormalig premier, terwijl de Tsjechen doorgingen naar een tweede ronde voor een nieuwe president.

Pavel, 61-jarige gepensioneerde generaal met een baard, stelde zich kandidaat als onafhankelijke kandidaat en kreeg steun van het centrumrechtse kabinet van Tsjechië.

Hoewel ze niet veel dagelijkse bevoegdheden hebben, kunnen Tsjechische presidenten premiers en hoofden van centrale banken kiezen en het regeringsbeleid beïnvloeden.

Weddenschappen gaven hem 10 keer meer kans dan Babis om te winnen, en hij stond bovenaan de laatste opiniepeilingen die maandag werden vrijgegeven.

Het stemmen begint vrijdag om 2 uur (1330 GMT) en eindigt zaterdag om 2 uur. De resultaten worden later op de dag verwacht.

Pavel sloot zich aan bij het leger in de communistische tijd toen Praag deel uitmaakte van het door de Sovjet-Unie geleide Warschaupact. Hij ontving in de jaren negentig de Peacekeeping Service Medal in Joegoslavië. Voor zijn pensionering in 1990 was hij voorzitter van de Tsjechische generale staf en drie jaar lang voorzitter van de militaire commissie van de NAVO.

Pavels collega's hebben hun waardering uitgesproken voor zijn kalme, vastberaden besluitvorming, zijn vermogen om consensus te vinden en zijn weerstand tegen stress.

advertentie

Hij rende op het platform om zijn Midden-Europese land stevig verankerd te houden in de NAVO en de Europese Unie. Hij ondersteunt ook verdere militaire hulp aan Oekraïne om te voorkomen dat Rusland binnenvalt.

Pavel steunt de invoering van de gemeenschappelijke euro, die al vele jaren op een laag pitje staat. Hij steunt ook progressief beleid zoals het homohuwelijk.

Pavel probeerde zich woensdag tijdens een laatste bijeenkomst op het Oude Stadsplein van Praag te presenteren als een kandidaat die politieke scheidslijnen kon overbruggen.

Hij zei: "Toen ik in het leger zat, diende ik mijn land en al zijn burgers, ongeacht mijn politieke voorkeuren."

"We verlangen allemaal naar democratie, vrijheid en tolerantie. We willen ook fatsoen en problemen oplossen door middel van samenwerking."

BABIS SPEELT OORLOGSKREDIET

Babis, 68, is een strijdlustige zakenman in de chemie- en voedingssector. Hij was premier van 2017-2021. Hij heeft goede betrekkingen onderhouden met Viktor Orban uit Hongarije, die met EU-partners in botsing is gekomen over de rechtsstaat.

Babis baseerde de conclusie van zijn campagne op de angst voor oorlog in Oekraïne die Rusland had aangewakkerd. Hij verklaarde dat hij vredesonderhandelingen zou bemiddelen en stelde voor dat Pavel, een voormalige soldaat, de Tsjechische Republiek in oorlog zou kunnen slepen.

Pavel deed de beschuldigingen af ​​als onzin, oorlogszuchtig.

Babis werd gesteund door de vertrekkende president Milos Zman, een verdeeldheid zaaiende figuur, die pleitte voor nauwere banden met China en, totdat Rusland Oekraïne in Rusland binnenviel, Moskou. Hij steunde ook marginale krachten zoals de pro-Russische Communistische Partij.

Babis, de leider van de grootste oppositiepartij, presenteerde de stemming om te protesteren tegen de regering. Hij zei dat de regering niet genoeg deed om mensen te helpen omgaan met de stijgende energieprijzen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending