Verbind je met ons

Conflicten

De langetermijnerfenis van de oorlog: hoe landmijnen tientallen jaren blijven doden en verminken

DELEN:

gepubliceerd

on

Burgerslachtoffers van oorlogsvoering zijn vaak het slachtoffer van landmijnen die oorspronkelijk waren gelegd om soldaten grond te ontzeggen. Landmijnen en andere niet-ontplofte munitie kosten levens - en ruïneren nog veel meer levens - in de buurlanden van de EU. Het doden en verminken gebeurt niet alleen waar de oorlog nu in Oekraïne woedt, maar ook in landen waar de veldslagen voorbij zijn. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Toen Azerbeidzjan tijdens de Karabach-oorlog van 2020 grondgebied heroverde, ontdekte het dat duizenden vierkante kilometers werden getroffen door antitank- en antipersoneelmijnen. De dodelijke en duurzame wapens waren het sterkst geconcentreerd langs de voormalige controlelijn met Armeense strijdkrachten.

De meeste van die mijnenvelden waren in kaart gebracht, maar er waren geen gegevens voor het grootste deel van een veel groter gebied waar mijnen waren gelegd door terugtrekkende troepen. Sinds de oorlog zijn 225 mensen gedood en gewond, de meesten ver van de voormalige controlelijn.

Veel van de gewonden waren soldaten, maar van de 39 die werden gedood, waren de overgrote meerderheid burgers, zoals boeren die zich op velden waagden, of gewoon kinderen die met een voetbal speelden. Totdat de mijnen zijn geruimd, kunnen de samenleving en de economie zich niet herstellen en blijven verwoeste spooksteden onbewoond.

"Conflicten waarbij mijnen de wapens van eerste keuze zijn, nemen toe", zei de ambassadeur van Azerbeidzjan bij de EU, Vaqif Sadiqov. "Ze zijn een van de belangrijkste oorzaken van burgerslachtoffers en zeer omvangrijk in Azerbeidzjan". Hij zei dat het opruimen van mijnen een nationale prioriteit is en dat zijn land dankbaar is voor de steun van de EU en de VN.

De Europese Unie behoort tot de drie grootste financiers van mijnopruimingswerk en besteedt momenteel € 365 miljoen. "Het is duur, tijdrovend en gevaarlijk", zegt Adam Komorowski van de Mines Advisory Group, een internationale ngo. "Deze mijnen gaan niet weg, zelfs als de aandacht dat wel doet" uit landen nu jaren of zelfs decennia na het ervaren van conflicten.

Binnen de EU heeft Kroatië nog steeds nieuwe landmijnslachtoffers, uit een oorlog die in de vorige eeuw eindigde. In het naburige Bosnië-Herzegovina wordt nog steeds bijna duizend vierkante kilometer door mijnen bedreigd, vier keer zoveel als tot nu toe is vrijgemaakt.

advertentie

Over de hele wereld neemt het aantal slachtoffers van landmijnen toe sinds 2015. Zoals ambassadeur Sadiqov opmerkte, is het pas wanneer de mijnenvelden zijn uitgeschakeld dat een land niet langer in de nasleep van een conflict verkeert.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending