Verbind je met ons

Oekraïne

De zaden van de dood zaaien in de Kaukasus

DELEN:

gepubliceerd

on

Oekraïne heeft minstens tien jaar nodig om de mijnen te ruimen die door het Russische bezettingsleger op zijn grondgebied zijn geplant. 30% van het land is gevaarlijk to step on – writes James Wilson

“Ukraine is the largest mined area in the world,” the international think tank GLOBSEC said in a report published on 26 April. “Ukraine has become one of the world’s largest minefields,” the UN agency UNDP gerapporteerd on 4 April. The report explained that “more than 14 million people” are at risk of being blown up by mines.

Maar vóór Oekraïne behoorde dit vreselijke record toe aan een ander land dat bevriend was met Oekraïne, waarvan de bodem gevuld is met honderdduizenden, zo niet miljoenen precies dezelfde mijnen van Russische makelij. Bovendien blijft hun aantal zelfs vandaag groeien, opnieuw dankzij Rusland.

Het land is Azerbeidzjan, dat de bezette gebieden van Karabach in 2020 heeft bevrijd. De separatistische enclave die in deze regio blijft en alleen wordt bewoond door Armeniërs (na de etnische zuivering van Azerbeidzjanen eind jaren 80 en begin jaren 90), wordt nu bewaakt door het Russische leger eenheden die daarheen waren gebracht nadat Moskou Bakoe onder druk had gezet om de militaire acties van Azerbeidzjan te stoppen. Het hele bevrijde Azerbeidzjaanse grondgebied was bezaaid met mijnen, die al meer dan 300 burgers hebben gedood en gewond, waaronder kinderen.


De Armeniërs legden mijnen om te voorkomen dat Azerbeidzjanen, die 30 jaar geleden waren verdreven, zich zouden vestigen in dit land. Zoals de Britse krant Uitdrukken noted, “the Armenians used Russian made mines”, but they made many copies of their own.” 

Bovendien gaat het verder zaaien van Azerbeidzjaans grondgebied met deze "zaden des doods" vandaag door met hulp van het Russische leger. In een brief gericht aan de secretaris-generaal van de VN, het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan bekend: “Armenia continues to create new combat positions on the territory of Azerbaijan, where … a contingent of the Russian Federation is temporarily deployed; it carries out engineering and fortification work and in this context plants a large number of mines.”

Volgens een november verslag by the international group Landmine Monitor 2022, the presence of a Russian military contingent “has led to a restriction” of de-mining activities by the Azerbaijani side.

advertentie

De nieuwe mijnen die Azerbeidzjaanse geniesoldaten nu ontdekken, kunnen niet tijdens de vijandelijkheden van 2020 zijn gelegd, aangezien op hun omhulsels een productiedatum van 2021 is gestencild.

Waar komen deze mijnen vandaan?

Azerbaijan’s representative to the UN, Yashar Aliyev, stressed in a letter to the organization’s Secretary General in February 2023: “… the Armenian company “Ayk-Mek” has for many years produced weapons and ammunition for the Armenian armed forces, including landmines. In particular, this company has produced the mines that Azerbaijan has detected in its territory since August 2022”.

Dit bedrijf is gevestigd in Jerevan en maakt gebruik van de gemoderniseerde oude Sovjet-fabriek "Electron", maar behoort niet tot Armenië, hoewel het werkt voor het Ministerie van Defensie van dat land. Volgens verschillende Armeense bronnen gaat het om een ​​Russische onderneming.

Op 02.11.2002 heeft de Russische regering een besluit “On Signing Protocols between the Government of the Russian Federation and the Government of the Republic of Armenia on Transfer of Property Owned by the Republic of Armenia to the Russian Federation”.   As the Armenian service of Radio Liberty bekend that year, “even after the signing of the final agreement on the transfer of property, neither the price of the objects to be transferred nor even the list of these enterprises is clearly specified.” But six years later, Russian media outlet Regnum gerapporteerd: “The Armenian enterprises transferred to Russia under the agreement of Debt-for-Equity, will be involved in the implementation of military-economic cooperation agreements within the framework of the CSTO Interstate Commission on Military-Economic Cooperation (ICMEC). The chairman of the commission, Ivan Materov, announced this at a press conference in Yerevan. The Business Council established by the decision of the ICMEC comprised 42 companies-representatives…”. The “Elektron” plant was named among them. 

How exactly did Russia get the mine production plant? It was handed over by the head of the Armenian government Robert Kocharyan, whom the speaker of the Kremlin dictator called “een grote vriend van Rusland“. And this friendship is flourishing: a month after the beginning of full-scale aggression against Ukraine, the parliamentary bloc “Hayastan” led Kocharyan veroordeeld the “blatant phenomena of anti-Russian sentiment in some countries”. And in August 2022 leaflets were plastered all over Yerevan with the logo of “Hayastan” bloc, the letter Z and inscripties :”Crimea is Russia. Donetsk is Russia. Luhansk is Russia. Mariupol is Russia. Zaporizhzhya is Russia. Kherson is Russia”.

Dus het bloed van Oekraïense en Azerbeidzjaanse burgers kleeft aan de handen van Rusland en zijn bondgenoot Armenië.

Het is duidelijk dat de gemeenschappelijkheid van deze dreiging niet toevallig is. Beide staten zijn tegen pro-Russisch separatisme: Oekraïne in Donbass en de Krim, Azerbeidzjan in Karabach. Ukraine is Europe’s stronghold against Moscow’s aggressive expansion; Azerbaijan is one of the main suppliers of energy resources to the EU, ter compensatie van de afwijzing van het Russische gas.

Given Azerbaijan’s regular humanitarian aid to Ukraine, Baku’s experience in the mine threat can be useful to Kyiv niet alleen op het gebied van mijnopruiming. Drie jaar lang heeft de De Azerbeidzjaanse autoriteiten hebben de kwestie gepromoot in internationale organisaties, er internationale aandacht op vestigen en de belangen van door mijnen getroffen landen verdedigen. 

Baku, which has appealed to the International Court of Justice to “stop the killing and maiming of Azerbaijanis on ethnic and national grounds by explosive devices”, has gained valuable experience in legal counteraction in this context in 2021-2023. It is all the more important, taking into account the verklaring of President Zelensky of December 8, 2022: “I am sure that it will be among the charges against Russia for aggression – especially for mine terrorism”. By the way, Azerbaijan characterizes the threat in the same terms: in November 2022, the republic’s representative Yashar Aliyev, addressing the UN Secretary General, noted: “Armenia must stop mine terrorism”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending