Verbind je met ons

Bulgarije

De Amerikaanse Magnitsky-sancties zijn het gevolg van de rotatie in de Bulgaarse coalitieregering

DELEN:

gepubliceerd

on

Dat meldt de Bulgaarse nieuwszender BNEWS"Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Financiën in Washington hebben een recordlange lijst van twintig Bulgaarse namen voorgesteld aan president Joe Biden die boetes opgelegd krijgen voor hun financiële bezittingen op het grondgebied van de Verenigde Staten.

De lijst omvat voornamelijk actieve politici uit het Bulgaarse parlement en daarbuiten, voormalige ministers, magistraten, voormalige en huidige burgemeesters, en emblematische oligarchen die zich schuilhouden op het grondgebied van derde landen.

Er zijn namen uit het hele politieke spectrum, maar bepaalde partijen krijgen "prioriteit". Velen zijn politiek en economisch verbonden met meer dan één partij.

Voor het eerst zijn de namen van burgemeesters uit grote en middelgrote steden opgenomen. Burgemeesters zijn onderworpen aan anticorruptiesancties in Noord-Macedonië en andere Balkanlanden.

De motieven voor de sancties zijn politieke corruptie op grote schaal, schending van sancties tegen Rusland, handel in drugs, wapens en goederen voor tweeërlei gebruik, mensenrechtenschendingen en systematische beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces.

De lijst moet nog worden goedgekeurd door de regering van president Joe Biden. Dit zou in de komende 90 dagen moeten gebeuren.

Als dit niet binnen deze periode gebeurt, blijft het ter ondertekening door de volgende gekozen president. Dat is de traditie en ethiek van het hogere bestuur en de politieke macht in Washington.

advertentie

Tot nu toe zijn er onder Magnitsky twee golven van sancties tegen Bulgaarse burgers geweest – in 2021 en 2022, die samenvielen met het mandaat van ambassadeur Herro Mustafa. Ze veroorzaakte shock en afschuw onder de Bulgaarse politieke en economische elite.

Europese mediabronnen – partners van BNEWS – zeggen dat het onderwerp van het opleggen van nieuwe maatregelen onmiddellijk na nieuwjaar in nauwe kring zal worden besproken tussen Biden en belangrijke experts op het gebied van Oost-Europa en Rusland vanuit het Capitool. De gesprekken en strategische analyses zullen plaatsvinden in het licht van de vraag of de economische belangen van de Bulgaarse elite samenvallen met haar verklaarde Euro-Atlantische loyaliteit. De gaten zijn met het blote oog over de Atlantische Oceaan te zien.

Dezelfde bronnen merkten op dat alle gesprekken van dure lobbyisten, die hun cliënten onder sancties hebben beloofd hen van de lijsten te verwijderen, “onrealistisch” en “gegrond” zijn.

Het is mogelijk dat de lijst in delen – thematisch in twee of drie fasen – wordt gepubliceerd. Corruptie en systematische schending van de mensenrechten, drugshandel en systematische boycot van sancties tegen het Poetin-regime.

Het besluit daartoe is puur politiek en wordt genomen door de president van de Verenigde Staten en zijn minister van Financiën.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook gebruik gemaakt van getuigenissen en rapporten van Bulgaarse burgers en activisten die betrokken zijn geweest bij of het onderwerp zijn geweest van corruptieplannen binnen de rechterlijke macht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending