Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

EU verbiedt Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen uit haar luchtruim en luchthavens

gepubliceerd

on

De Raad heeft vandaag (4 juni) besloten de bestaande beperkende maatregelen met betrekking tot Wit-Rusland aan te scherpen door een verbod in te voeren op het overvliegen van het EU-luchtruim en op de toegang tot EU-luchthavens voor alle soorten Belarussische luchtvaartmaatschappijen.

EU-lidstaten zullen Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen (en marketingmaatschappijen die een codeshare hebben met een Wit-Russische luchtvaartmaatschappij) de toestemming ontzeggen om op hun grondgebied te landen, op te stijgen of erover te vliegen.

Het besluit van vandaag is een vervolg op de conclusies van de Europese Raad van 24 en 25 mei 2021, waarin de staatshoofden en regeringsleiders van de EU de onwettige noodlanding van een Ryanair-vlucht in Minsk op 23 mei 2021 krachtig veroordeelden, waardoor de luchtvaartveiligheid in gevaar kwam.

Het neerhalen van de Ryanair-vlucht in Minsk werd uitgevoerd met de uitdrukkelijke bedoeling om journalist Raman Pratasevich, die kritiek heeft geuit op het regime van Loekasjenko, en zijn vriendin Sofia Sapega vast te houden.

De Raad beoordeelt ook mogelijke aanvullende lijsten van personen en entiteiten op basis van het relevante sanctiekader en verdere gerichte economische sancties.

Luchtvaart strategie voor Europa

Luchtvaart: EU en ASEAN sluiten 's werelds eerste blok-tot-blok luchtvervoersovereenkomst

gepubliceerd

on

De Europese Unie en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) hebben de onderhandelingen afgerond over de ASEAN-EU Comprehensive Air Transport Agreement (AE CATA). Dit is 's werelds eerste blok-tot-blok luchtvervoersovereenkomst, die de connectiviteit en economische ontwikkeling tussen de 37 lidstaten van ASEAN en de EU zal versterken. Volgens de overeenkomst zullen EU-luchtvaartmaatschappijen tot 14 wekelijkse passagiersdiensten en een willekeurig aantal vrachtdiensten kunnen vliegen, via en buiten elk ASEAN-land, en vice versa. 

Commissaris voor Transport Adina Vălean zei: “De sluiting van deze allereerste 'blok-tot-blok' luchtvervoersovereenkomst is een belangrijke mijlpaal in het externe luchtvaartbeleid van de EU. Het biedt essentiële garanties voor eerlijke concurrentie voor onze Europese luchtvaartmaatschappijen en industrie, terwijl het de wederzijdse vooruitzichten voor handel en investeringen in enkele van 's werelds meest dynamische markten versterkt. Belangrijk is dat deze nieuwe overeenkomst ons ook een solide platform biedt om in de toekomst de hoge normen op het gebied van veiligheid, beveiliging, luchtverkeersbeheer, milieu en sociale zaken te blijven promoten. Ik ben dankbaar voor de constructieve benadering van alle betrokken partijen die deze historische deal mogelijk hebben gemaakt.” 

De overeenkomst zal helpen bij het herstel van de luchtverbindingen tussen ASEAN-landen en Europa, die sterk is afgenomen als gevolg van de COVID-19-pandemie, en nieuwe groeimogelijkheden openen voor de luchtvaartindustrie in beide regio's. Beide partijen spraken hun voornemen uit om regelmatige besprekingen en nauwe coördinatie te handhaven om verstoringen van luchtdiensten als gevolg van de pandemie tot een minimum te beperken. ASEAN en de EU zullen de AE ​​CATA nu indienen voor legale scrubben ter voorbereiding van ondertekening op een later tijdstip. Een gezamenlijke verklaring over de sluiting van de ASEAN-EU Comprehensive Air Transport Agreement (AE CATA) is gepubliceerd hier

Verder lezen

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

EU zet Wit-Russische luchtvaartmaatschappij op de zwarte lijst in afwachting van economische sancties, zeggen diplomaten

gepubliceerd

on

By

Vlaggen van de Europese Unie wapperen buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België 5 mei 2021. REUTERS/Yves Herman

De Europese Unie bereidt sancties voor tegen de nationale luchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland en een tiental Wit-Russische luchtvaartfunctionarissen, zeiden drie diplomaten, een noodmaatregel voor economische sancties na de noodlanding van een passagiersvliegtuig, schrijft Robin Emmott.

De voorgestelde bevriezing van tegoeden en reisverboden maken deel uit van een pakket nieuwe sancties tegen Wit-Rusland door EU-lidstaten, die verontwaardigd zijn dat een Ryanair-vlucht op 23 mei in Minsk moest landen om een ​​dissidente journalist en zijn vriendin te arresteren.

EU-regeringen, die het incident beschreven als staatspiraterij, zeggen dat ze zich richten op sectoren die een centrale rol spelen in de Wit-Russische economie, om president Alexander Loekasjenko echt te straffen. Het kan gaan om de verkoop van obligaties, de oliesector en potas, een groot Wit-Russisch exportproduct.

Alvorens dergelijke economische sancties op te leggen, zal het blok naar verwachting tegen 21 juni - wanneer de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeenkomen - instemmen met een kleinere sanctielijst voor individuen en twee entiteiten als een snelle, intermediaire reactie, aldus de diplomaten.

"Alle EU-landen zijn het eens met deze aanpak", zei een diplomaat. Een tweede diplomaat zei dat er "een duidelijk signaal zou zijn voor Loekasjenko dat zijn acties gevaarlijk en onaanvaardbaar waren".

Terwijl de sancties nog steeds ter discussie staan, zouden de ambassadeurs bij de EU al op vrijdag kunnen goedkeuren dat Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen het overvliegen en landen op EU-grondgebied verbieden, zodat de EU-ministers ze later in de maand formeel kunnen ondertekenen.

Groot-Brittannië, dat geen deel meer uitmaakt van de EU, heeft de luchtvergunning voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland, Belavia, opgeschort. De EU zal naar verwachting hetzelfde doen, zeiden de diplomaten.

De namen zullen naar verwachting topfunctionarissen van het Wit-Russische ministerie van Defensie en Transport, militairen van de luchtmacht, een topfunctionaris van de luchthaven van Minsk en een hoge ambtenaar van de burgerluchtvaart omvatten, aldus de diplomaten.

Ook op de zwarte lijst gezet en uitgesloten van zaken met de EU is een ander staatsbedrijf uit de luchtvaartsector.

Meer details waren niet direct beschikbaar. De EU geeft geen publiekelijk commentaar op de lopende voorbereidingen voor sancties.

Loekasjenko zei dat de journalist die vorige week van het vliegtuig werd gehaald een opstand had beraamd, en hij beschuldigde het Westen van het voeren van een hybride oorlog tegen hem. Lees meer

Sinds hij vorig jaar hard optrad tegen pro-democratische protesten, heeft hij drie eerdere rondes van EU-sancties en vergelijkbare Amerikaanse maatregelen doorstaan ​​- voornamelijk zwarte lijsten die ambtenaren verbieden om naar Europa en de Verenigde Staten te reizen of er zaken te doen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zeiden vorige week dat nieuwe sancties een vierde ronde van reisverboden en bevriezing van tegoeden zouden omvatten in verband met een omstreden presidentsverkiezingen in Wit-Rusland afgelopen augustus. De ongeveer twaalf namen staan ​​los van elkaar en zijn direct gelinkt aan het Ryanair-incident.

Verder lezen

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Airbus en Air France hebben opdracht gekregen om terecht te staan ​​na de crash van 2009

gepubliceerd

on

By

Air France (AIRF.PA) en Airbus (AIR.PA) moeten terechtstaan ​​voor onvrijwillige doodslag vanwege hun rol in een crash in de Atlantische Oceaan in 2009 waarbij 228 mensen omkwamen, oordeelde het hof van beroep van Parijs woensdag. (12 mei)

De uitspraak herroept een beslissing uit 2019 om geen van beide bedrijven te vervolgen vanwege het ongeval, waarbij de piloten de controle over de Airbus A330-jet verloren nadat ijs de luchtsnelheidssensoren blokkeerde.

De families van de slachtoffers waren ingenomen met de uitspraak, maar Airbus en Air France zeiden dat ze zouden proberen de uitspraak te vernietigen bij de Cour de Cassation, het hoogste gerechtshof van Frankrijk.

"De rechterlijke beslissing die zojuist is aangekondigd, weerspiegelt op geen enkele manier de conclusies van het onderzoek", zei Airbus in een verklaring per e-mail.

Het Air France-logo is afgebeeld bij de check-in van Air France op de luchthaven Bordeaux-Merignac, terwijl Air France-piloten, vakbonden voor cabinepersoneel en grondpersoneel oproepen tot een staking van salarissen in Merignac, nabij Bordeaux, Frankrijk, 7 april 2018. REUTERS / Regis Duvignau
Het Airbus-logo afgebeeld op het hoofdkantoor van het bedrijf in Blagnac nabij Toulouse, Frankrijk, 20 maart 2019. REUTERS / Regis Duvignau

Air France "beweert dat het geen enkele criminele fout heeft begaan aan de basis van dit tragische ongeval", zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, die deel uitmaakt van Air France-KLM.

Air France-vlucht AF447 van Rio de Janeiro naar Parijs stortte neer op 1 juni 2009, waarbij iedereen aan boord omkwam.

Franse onderzoekers ontdekten dat de bemanning de situatie die het gevolg was van het verlies van snelheidsgegevens van sensoren die met ijs waren geblokkeerd, verkeerd had aangepakt en een aerodynamische blokkering veroorzaakte door de neus van het vliegtuig te hoog te houden.

De eerdere beslissing om niet voor de rechter te verschijnen, bracht juridische uitdagingen met zich mee van zowel de families als de pilotenbonden en openbare aanklagers die alleen tegen Air France waren aangeklaagd.

De uitspraak van woensdag bevestigde nieuwe eisen voor een proces tegen beide bedrijven van senior aanklagers die Air France beschuldigden van mislukte pilotenopleiding en Airbus voor het onderschatten van de gevaren van bekende problemen met de snelheidssensoren.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending