Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Jazzconcert lanceert nieuwe Belgisch/Azerbeidzjaanse vriendschapsgroep 

DELEN:

gepubliceerd

on

Een concert van een gerenommeerde Azerbeidzjaanse jazzmuzikant heeft ook bijgedragen tot de oprichting van een nieuwe vriendschapsgroep tussen de Centraal-Aziatische staat en België.

The concert, at Brussels’ Music Village (15 January), featured Salman Gambarov and his band, “Bakustic Jazz”, who delighted a packed audience with a combination of traditional and more contemporary jazz.

Maar het markeerde ook de officiële lancering van de nieuwe Culturele Vereniging België-Azerbeidzjan, die tot doel heeft vriendschap te bevorderen en culturele uitwisselingen tussen de twee landen te vergemakkelijken.

De Vereniging hoopt ervoor te zorgen dat Azerbeidzjaanse kunstenaars in België kunnen optreden en vice versa.

Gambarov is een van de bekendste muzikanten van Azerbeidzjan en heeft wereldwijde bekendheid gekregen met zijn jazzspel.

Zijn optreden in Brussel was een zeldzame kans voor een Belgisch publiek om zijn geweldige talent te waarderen, samen met andere Azerbeidzjaanse muzikanten.

advertentie

The concert was split into two parts: in the first set, Gambarov, backed by “Bakustic Jazz” which he founded in the mid-1990s, play more classical, traditional jazz.

Met Gambarov op piano werd hij in een sessie van 45 minuten bijgestaan ​​door Nijat Bayramov op drums en een derde Azeri, Fuad Jafar, op bas.

In de tweede van de twee sets speelde Gambarov, opnieuw op piano, maar dit keer ondersteund door Eyvaz Hashimov, die de Naqara bespeelde, een traditioneel druminstrument, en Fakhraddin Dadashov, die de Kamancha bespeelde, een traditioneel akkoordinstrument dat typisch is voor Azerbeidzjan.

Deze sessie was meer avant-garde jazz en ‘geïmproviseerd’, waarbij de muziek (zoals vroeger de traditie was) werd begeleid door een oude zwart-wit Azerbeidzjaanse film die bijna 50 minuten duurde.

Het streven was daarbij dat de nadruk iets minder op de muziek en meer op het beeld zou komen te liggen.

Het concert werd met toejuichingen begroet door het honderdkoppige publiek, waaronder een vertegenwoordiger van EUReporter, die ondanks een bitterkoude januarinacht de belangrijkste jazzclub van Brussel binnenstroomde.

Het talent van Gambarov werd al op zeer jonge leeftijd opgemerkt.

Op vierjarige leeftijd speelde Salman al piano en beheerste hij zelfs de moeilijkste composities. Later, toen hij aan de muziekschool studeerde, verbaasde hij mensen met zijn spel en benadering van muziek.

He is credited with being self-taught in jazz and, according to his own words, “jazz is music which compares everything in itself.”

De klassiek geschoolde muzikant heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd vanwege zijn vaardigheden en speelde op het beroemde jazzfestival van Montreux en op concerten over de hele wereld.

His first composition was met with widespread acclaim at the All-Union Contest of Composers in 1987 in Moscow and, in 1996, he founded “Bakustic Jazz”. Several famous musicians have performed with it in jazz clubs in Baku and overseas, including the Netherlands, Germany, France, the UK and United States. “Bakustic Jazz” has also participated at music festivals in Azerbaijan.

Het concert in Brussel, gesponsord door de Azerbeidzjaanse ambassade bij de Europese Unie, was een zeldzame kans voor een Belgisch publiek om kennis te maken met de vaardigheden en het muzikaliteit van zowel Gambarov als zijn band.

Het was ook een kans om de nieuwe Belgisch-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging te lanceren, die tot doel heeft vriendschap en culturele uitwisselingen tussen de twee landen te bevorderen.

De mede-oprichter is de in België geboren Kevin van Nuffel, die getrouwd is met een bekende Azerbeidzjaanse kunstenaar en hoopt dat de nieuwe groep de culturele uitwisselingen tussen de twee naties zal helpen faciliteren.

Hij vertelde op deze website: “Het is geweldig om de Society te kunnen lanceren met een optreden van zo’n getalenteerde jazzmuzikant.

“Het doel is simpel: vrede en begrip bevorderen via cultuur. Azerbeidzjan heeft een echte passie voor vele vormen van muziek, waaronder jazz. Velen associëren het land misschien niet noodzakelijkerwijs met jazz, maar het heeft de jazz al heel lang geleden omarmd en heeft een levendige jazzscene met alleen al in Bakoe minstens drie jazzclubs.

“Het concert vanavond komt ook op het juiste moment, aangezien het plaatsvindt tijdens het Brussels Jazz Festival dat aan de gang is.”

De acteur en ondernemer voegde eraan toe: “Met deze nieuwe groep willen we mensen gewoon samenbrengen via cultuur. Het idee is om op dit evenement voort te bouwen en meer Azerbeidzjaanse artiesten hierheen te halen om op te treden en meer artiesten uit België om hetzelfde in Azerbeidzjan te doen.”

Hij zei dat dergelijke toekomstige evenementen kunnen variëren van dans en theater tot fotografie en muziek.

Het idee wordt gesteund door Lucie Saeys, eigenaar van het Music Village dat bijna 25 jaar geleden werd opgericht door haar overleden echtgenoot.

Ze zei tegen EUReporter: “Het is een geweldig idee en ook geweldig dat er vanavond, met zulk slecht weer, zoveel mensen zijn afgekomen om deze prachtige kunstenaar hier te komen aanschouwen. Wij hopen dat er in de toekomst nog veel meer soortgelijke evenementen zullen plaatsvinden waarbij de nieuwe Vereniging betrokken zal zijn.

“Het is goed om op deze manier samen te werken en in dit geval de Azerbeidzjaanse bevolking in Brussel en België te bereiken.”

The Music Village, gelegen vlakbij de Grote Markt, is de bekendste jazzclub van België en biedt zes dagen per week livemuziek, het hele jaar door, met meer dan 300 concerten per jaar. Het trekt niet alleen jazzliefhebbers, maar een breed publiek. Het vierde zijn 20eth jubileum in 2020. Lucie blijft haar reputatie als een van de belangrijkste jazzclubs ter wereld vergroten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending