Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan en Europa versnellen de groene energiedeal

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Sinds de ondertekening van het "Contract van de Eeuw" tussen Azerbeidzjan en 13 internationale energiebedrijven in september 1994, is Azerbeidzjan begonnen met de export van energie, met name ruwe olie, naar de wereldwijde energiemarkten. Azerbeidzjaans aardgas is met name een belangrijke energiebron voor Europa als "overgangsbrandstof", omdat het minder CO2-emissies veroorzaakt dan steenkool en andere fossiele brandstoffen - schrijft Shahmar Hajiyev, Senior Advisor bij het Centre of Analysis of International Relations (AIR Center) en Robert Tyler, Senior Beleidsadviseur bij New Direction Foundation.

Aardgas ondersteunt Europa's initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie, aangezien het snel dipjes in het aanbod van zonne- of windenergie kan compenseren en snel kan reageren op plotselinge stijgingen van de vraag. Om deze reden werd aardgas uiteindelijk opgenomen in de 'taxonomie' van schone energiebronnen van de Europese Commissie als onderdeel van de 'Green New Deal' van de EU. Daarom is de export van Azerbeidzjaans aardgas naar de Europese energiemarkten via de Trans Adriatic Pipeline (TAP), het Europese deel van de Southern Gas Corridor (SGC), cruciaal geworden voor de energiezekerheid van Europa in termen van diversificatie van voorraden en routes.

De afgelopen jaren hebben intensieve onderhandelingen plaatsgevonden tussen de EU en Azerbeidzjan om de mogelijkheden te verkennen om de export van Azerbeidzjaans aardgas naar Europa te vergroten en om samen te werken op het gebied van groene energie. Daartoe wordt de “Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the Field of Energy” tussen Azerbeidzjan en Europa, ondertekend op 18 juli 2022, legde de basis voor de groei van het geëxporteerde volume aardgas en groene energie uit Azerbeidzjan. Volgens het ondertekende MoU zal Azerbeidzjan de invoer van Azerbeidzjaans aardgas in Europa tegen 20 met ten minste 2027 miljard kubieke meter (bcm) per jaar verhogen. Het MoU opende ook nieuwe kansen voor de ontwikkeling van groene energie ter ondersteuning van de elektriciteitsexport tussen de regio en Europa.  

Wat de ontwikkeling van groene energie betreft, is het vermeldenswaard dat groene energie afkomstig is van hernieuwbare energietechnologieën en dat het een milieuvriendelijke en schone energiebron is. Op 18 mei 2022 heeft de Europese Commissie de REPowerEU plan, dat is gebaseerd op drie pijlers: energie besparen, schone energie opwekken en de energievoorziening van de EU diversifiëren. Als onderdeel van haar opschaling van hernieuwbare energie in energieopwekking, industrie, gebouwen en transport, stelt de Commissie voor om de doelstelling in de richtlijn te verhogen tot 45% in 2030. Het ondersteunen van groene energie-initiatieven in Azerbeidzjan zal de wederzijds voordelige samenwerking tussen de partijen dus versterken .

Azerbeidzjan is ook geïnteresseerd in het ondersteunen van groene energieprojecten om zijn energieproductie te diversifiëren. In de afgelopen jaren is het land begonnen met duurzame ontwikkeling in de energiesector door de oprichting van groene energiezones en het geleidelijke proces van koolstofarm maken. De productie van hernieuwbare energie in het land heeft tot doel een duurzame energietoekomst te ondersteunen door meer elektriciteit op te wekken uit hernieuwbare energiebronnen. Dit proces zal een belangrijk doel zijn om het gebruik van aardgas bij elektriciteitsproductie te verminderen en de export ervan naar Europa te bevorderen. In dit verband twee belangrijke duurzame energiebronnen projecten werden ondertekend met energiebedrijven ACWA Power uit Saudi-Arabië en Masdar uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De door Masdar te bouwen zonne-energiecentrale van 230 MW en de door ACWA Power te bouwen windenergiecentrale van 240 MW Khizi-Absheron zullen de toekomst van duurzame energie en het exportpotentieel van groene energie van het land ondersteunen. Deze twee projecten zullen een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem van het land tot 30 procent in 2030.

Tegen de achtergrond van de energiesamenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan woonde de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, op 17 december 2022 een plenaire vergadering bij over de ondertekening van de "Overeenkomst inzake strategisch partnerschap inzake groene energie" in Roemenië. De plenaire vergadering van Boekarest met deelname van de president van Roemenië Klaus Iohannis, premier van Georgië Irakli Garibashvili, premier van Hongarije Viktor Orban en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen toont sterke samenwerking tussen Azerbeidzjan en partners.

Het ondertekende document voorziet in de export van elektriciteit vanuit Azerbeidzjan via een elektrische kabel onder water onder de Zwarte Zee van Georgië naar Zuidoost-Europa. Zoals hierboven vermeld, is Azerbeidzjan zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en de export van zijn elektriciteit naar Europese energieverbruikers. Tijdens de gebeurtenis president Aliyev onderstreepte: “Ons land is van plan een belangrijke leverancier van elektrische energie aan Europa te worden, voornamelijk groene energie. Het hernieuwbare energiepotentieel van Azerbeidzjan is meer dan 27 gigawatt aan wind- en zonne-energie aan land en 157 gigawatt aan windenergie in de Azerbeidzjaanse sector van de Kaspische Zee. Samen met een van de strategische investeerders van ons land zijn we van plan om tegen 3 2027 gigawatt aan wind en één gigawatt aan zonne-energie te implementeren, waarvan 80 procent zal worden geëxporteerd. Tegen 2037 plannen we een bijkomende capaciteit van minstens 6 gigawatt.” Het laat zien dat Azerbeidzjan in de nabije toekomst niet alleen aardgasexporteur wil zijn, maar ook groene energie-exporteur naar de Europese energiemarkten.

advertentie

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen merkte ook op: “Om een ​​groeiend aandeel van hernieuwbare energiebronnen te integreren, hebben we inderdaad sterkere elektriciteitsinterconnecties nodig, en daarom is de Zwarte Zee-elektriciteitskabel tussen Roemenië, Georgië en Azerbeidzjan zo belangrijk, en ik kan alleen maar zeggen wat een ambitieus project! Het zou ons verbinden aan beide zijden van de Zwarte Zee en verder richting de Kaspische Zee. Het zal onze voorzieningszekerheid helpen versterken door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen via Roemenië en Hongarije naar de Europese Unie te brengen.”

In feite zullen Azerbeidzjan en Georgië als regionale partners nog een strategisch project uitvoeren dat de zuidelijke Kaukasus en Europa met elkaar verbindt. Deze groene energie deal is zeer belangrijk voor Roemenië en Hongarije als de elektriciteitsmix van deze landen, met name Hongarije, is voornamelijk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarom zal de invoer uit Azerbeidzjan hen in staat stellen de elektriciteitsmix in evenwicht te brengen door het aardgas voor de elektriciteitsproductie te verminderen.

Deze diversificatie van de energiebronnen van de EU is van bijzonder belang, gezien de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Veel West-Europese landen gingen ervan uit dat er ononderbroken goedkope energie van Rusland naar Europa zou stromen, zonder rekening te houden met de toenemende spanningen aan de oostgrens van Europa. Nu zijn landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland – die het langst economisch groeiden omdat goedkope Russische energie kon worden omgezet in industriële productie – gedwongen hun invoer te diversifiëren. Sancties tegen Rusland betekenen dat de EU verder moet zoeken naar nieuwe bronnen.

In Midden- en Oost-Europa werd al vroeg gewerkt aan diversificatie van hun energie-import – met de landen van het Three Seas Initiative, een coalitie van 12 EU-lidstaten – die al nieuwe LNG-terminals bouwden in Kroatië en Polen met als doel Amerikaans gas te importeren . Ze hebben ook een voortrekkersrol gespeeld bij de roep om betere energiebetrekkingen met de zuidelijke Kaukasus.

Kortom, energiebronnen werden steeds belangrijker in de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en het Westen. Verschillende energieprojecten verhogen het geopolitieke belang van Azerbeidzjan. Door groene energie te ondersteunen, zal Azerbeidzjan het gebruik van aardgas en hernieuwbare energiebronnen bij de elektriciteitsproductie in evenwicht brengen, en dat zal het potentieel van het land voor elektriciteitsproductie en -export vergroten. Europa wil ook de groene energietransitie versnellen om duurzame ontwikkeling te ondersteunen door energie te besparen en de energievoorziening te diversifiëren. Tot nu toe laat het onderzeese elektriciteitskabelproject in de Zwarte Zee zien dat regionale samenwerking van vitaal belang is voor de uitvoering van strategische projecten. Daartoe zou de ondertekening van het definitieve vredesverdrag tussen Azerbeidzjan en Armenië Yerevan in staat stellen zich aan te sluiten bij interregionale projecten die de economische ontwikkeling en welvaart van Armenië zouden ondersteunen.  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending