Verbind je met ons

Armenië

België leidt de inspanningen om een ​​einde te maken aan het conflict in Nagorno-Karabach

DELEN:

gepubliceerd

on

FOTONEWS_10351449-009Belgium is spearheading fresh efforts to find a solution to the conflict in Nagorno-Karabakh, one of Europe’s so-called frozen conflicts.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (afgebeeld) zei dat het Benelux-land zou werken aan de normalisering van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Reynders, voorzitter van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, is net terug van het leiden van een 60-koppige delegatie zakenlieden naar de twee landen.

Hij uitte zijn bezorgdheid over het recente geweld in Nagorno-Karabach en zou ook onder de indruk zijn geweest van de situatie van de ontheemden in Azerbeidzjan. De bezetting door Armenië van Azerbeidzjaans grondgebied en de spanningen tussen de twee buurlanden zorgden voor een miljoen vluchtelingen en intern ontheemden (IDP's).

Reynders, plaatsvervangend premier in België, zei: “Dit was mijn eerste bezoek en ik weet dat er ongeveer 1 miljoen mensen uit Armenië en Nagorno-Karabach kwamen. Ik geloof dat het belangrijk is om vluchtelingen en ontheemden te ontmoeten tijdens een bezoek aan het land. Het is goed om de omvang van dit probleem te begrijpen. Want als we vluchtelingen in Europa accepteren, hebben we grote debatten. Als je een miljoen ontheemden hebt, begrijp ik dat dit een heel andere situatie is.

"We houden vast aan het standpunt van regeling van het conflict in Nagorno-Karabach binnen de territoriale integriteit van het land", voegde Reynders eraan toe. “We hebben de situatie besproken met het buurland Armenië en de bezetting van Nagorno-Karabach, omdat we ons zorgen maken over de incidenten aan de frontlinie. We zullen blij zijn om enige vooruitgang te zien in de onderhandelingen met de twee buurlanden. Natuurlijk is de beslechting van het conflict met militaire middelen onaanvaardbaar, het probleem moet worden opgelost in het kader van de Minsk-groep van de OVSE.”

The Minsk Group, part of the OSCE’s efforts to find a peaceful solution to the Nagorno-Karabakh conflict, is co-chaired by France, the Russian Federation, and the United States. After meeting Reynders, Azerbaijan’s Foreign Policy Head Elmar Mammadyarov said the country continues facing a policy of “double standards” of the European countries.  Reynders’ visit has re-focused international attention on the conflict. The issue is given added topicality as the EU is planning to adopt a resolution on territorial integrity of several former Soviet Republics in the Eastern Partnership Summit in Riga on 28 May.

The bloody war, which flared up in the late 1980s due to Armenia’s territorial claims against its South Caucasus neighbor, left 700,000 civilians of Nagorno-Karabakh and the regions adjoining it, as well as the regions bordering with Armenia and Nagorno-Karabakh without homes. Moreover, 250,000 Azerbaijanis were expelled from Armenia and became refugees due to Armenia’s ethnic cleansing policy after the emergence of the Nagorno-Karabakh conflict with Azerbaijan. Nagorno-Karabakh is one of the so-called frozen conflicts in the post-Soviet space. It is a landlocked region in the Southern Caucasus, de jure on the territory of Azerbaijan, but de facto governed by the Armenian-backed separatist regime not recognised by any single country around the world.

advertentie

The invasion of the territory by Armenia began in 1988 with minor conflicts, but evolved into a full-scale war in 1992. Since the end of the war in 1994, Armenian and Azeri delegations have held talks about the status of Nagorno-Karabakh under the supervision of the Organisation for Security and Cooperation in Europe’s Minsk Group. Armenia is part of the Collective Security Treaty Organization, which is a military alliance of six former Soviet nations, including Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Russia. Some 20 percent territories of Azerbaijan have long been under occupation and steps taken so far have not yielded any result.

Last month, European Union Special Representative for the South Caucasus Herbert Salber said the status quo in the Armenia-Azerbaijan Nagorno-Karabakh conflict is “not acceptable” and that the conflict could not be considered frozen. Meanwhile, Peter Tase, an expert on international relations at Marquette University in the U.S, has accused the EU of “turning a blind eye” towards the pro-European aspirations of Azerbaijan.

“De EU geeft ook de voorkeur aan Jerevan, ondanks het feit dat Armenië een vertrouwde satelliet van Rusland is. Laatstgenoemde ondervindt zware economische sancties van het Westen en EU-landen.” "Armenië, lid van de Euraziatische Economische Unie (EAU), heeft een aangetaste en onderontwikkelde economie", zei hij. “Het heeft een bevooroordeeld buitenlands beleid dat nauw wordt gecoördineerd met Moskou. Het voert consistente campagnes om de geschiedenis van de Zuidelijke Kaukasus te manipuleren. Het veroorzaakt ook onherstelbare schade aan het imago van Azerbeidzjan in de wereld.”

Tase added that on the other hand, Baku’s foreign policy and attitude in international affairs is as mature and sophisticated as any other country of Western Europe. “Azerbaijan’s promotion of peaceful solution of the current obstacles that hinder national territorial integrity of the country is one of the essential values of Western moral thought and traditions,” he said. A centre-right German MEP told this website: “Azerbaijan is a country that is part of the Muslim world. At the same time, it is an exemplary country of the Western world, which can become a model. But it is not so easy in the geopolitical area in which Azerbaijan is located. Azerbaijan’s leadership is doing its best to achieve this.

“Every day and every moment we see the attempts to exert pressure on Azerbaijan. The press and NGOs also join this process. The funds are also allocated for this. Why is it so? Today, Azerbaijan has been demonstrating a model of stability, security and development.”

De huidige situatie in Oekraïne en die van het conflict in Nagorno-Karabach werd benadrukt in een recent opiniestuk in The Washington Times van Maayan Jaffe, een voormalig hoofdredacteur van de Baltimore Joodse Tijden. She writes: “Despite attempts at dialogue and cease-fires, Russia continues to systematically eat away at Ukraine. America, therefore, continues to threaten further sanctions and consequences against Russia. America has pressed its European allies to stand up to Russian President Vladimir Putin — and that’s good and right.

“But why is America not doing the same for its ally in the Caucasus region, for Azerbaijan? Where is the consistency necessary for a sustainable and successful U.S. foreign policy? For more than 20 years, Armenia has waged an ongoing, illegal occupation and ethnic cleansing in Nagorno-Karabakh and seven other adjacent regions of Azerbaijan — in violation of its sovereignty and territorial integrity.”

Nagorno-Karabach en deze andere districten behoorden historisch gezien tot Azerbeidzjan en zijn door de internationale gemeenschap erkend als behorend tot Azerbeidzjan. Toch zijn ze sinds 1992 al meer dan twee decennia onder Armeense bezetting, ondanks resoluties van het Europees Parlement, de VN, de Raad van Europa en de OVSE waarin wordt opgeroepen tot de onmiddellijke terugtrekking van de Armeense troepen uit de bezette Azerbeidzjaanse gebieden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending