Verbind je met ons

Landbouw

Milaan Expo 2015: EU moet wereldwijde voedselzekerheid bevorderen, zeggen EP-leden

DELEN:

gepubliceerd

on

20150427PHT46437_originalDe EU zou gebruik moeten maken van de Milaan Expo 2015 om duurzame landbouwpraktijken aan te moedigen, eerlijkheid in de toeleveringsketen te bevorderen en voedselverspilling en ondervoeding te bestrijden, aldus een resolutie die vorige week (30 april), aan de vooravond van de officiële opening van het evenement, door het Parlement werd aangenomen. Het uiteindelijke doel van deze inspanningen zou het versterken van de mondiale voedselzekerheid moeten zijn, voegt het eraan toe.

“Wereldwijde voedselzekerheid, het bestrijden van voedselverspilling en het verbeteren van de duurzaamheid van de landbouwproductie zijn zaken die dringend een internationale oplossing vereisen. De stemming van vandaag geeft een krachtig signaal af dat het Parlement deze kwesties serieus neemt. We roepen zowel de Europese Commissie als de EU-lidstaten op om Sluit u bij ons aan en gebruik de Milan Expo als een kans om aan te dringen op oplossingen voor deze dringende mondiale uitdagingen”, aldus rapporteur Paolo De Castro (S&D, IT). De resolutie werd aangenomen met 460 stemmen voor, 126 tegen en 20 onthoudingen.

Roep op tot echte voedselzekerheid voor iedereen

Hoewel het recht op voedsel een fundamenteel mensenrecht is, bestaan ​​er nog steeds gebieden van voedselonzekerheid in de EU, zeggen Europarlementariërs. schattingen suggereren dat de groei van de wereldbevolking een toename van de voedselvoorziening met 70% tegen 2050 zal vereisen.

Om de uitdagingen op het gebied van de voedselzekerheid het hoofd te bieden, moet de EU:

  • Stimuleer efficiëntere agronomische praktijken en een duurzamer beheer van landbouwhulpbronnen;
  • de transparantie en eerlijkheid in de voedselvoorzieningsketen vergroten, en;
  • rationeel gebruik van schaarse hulpbronnen bevorderen en meer investeren in onderzoek, om de opbrengsten te verhogen en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen.

De leden van het Europees Parlement uitten hun bezorgdheid over het fenomeen landroof en de impact ervan op de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden. Ze hekelden ook de illegale visserij die overal ter wereld in opkomst is en benadrukten dat deze krachtig bestreden moet worden om voedselzekerheid te garanderen.

De Europarlementariërs willen dat 2016 het Europees Jaar tegen voedselverspilling wordt

advertentie

Schattingen suggereren dat ongeveer 30% van het voedsel wereldwijd verloren gaat of verspild wordt. De jaarlijkse voedselverspilling in de EU alleen al bedraagt ​​ongeveer 89 miljoen ton, en zal tegen 126 naar verwachting stijgen tot ongeveer 2020 miljoen ton, tenzij er actie wordt ondernomen, waarschuwen Europarlementariërs.

Het Parlement verzoekt de Commissie daarom:

  • Moedig de lidstaten aan om op elk niveau van de voedselvoorzieningsketen actie te ondernemen tegen voedselverspilling en daartoe bindende doelstellingen vast te stellen, en;
  • zich te concentreren op educatieve campagnes, 2016 uit te roepen tot Europees Jaar tegen voedselverspilling en gezonde voeding en levensstijlen beter te promoten.

Volgende stappen

Leden van de landbouw-, energie- en internationale handelscommissies zullen van 18 tot en met 19 juni de Milan Expo bezoeken om inspanningen te promoten om de mondiale voedselzekerheid te vergroten, voedselverspilling te bestrijden en een gezonde levensstijl aan te moedigen. De commissies Ontwikkeling en Voedselveiligheid zullen later volgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending