Verbind je met ons

Conflicten

ISIL heeft mogelijk oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide gepleegd: VN-rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

Islamitische Staat-militantenDe zogenaamde Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) heeft mogelijk alle drie de ernstigste internationale misdaden begaan – namelijk oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide – volgens een rapport van het VN-mensenrechtenbureau op donderdag ( 19 maart).

Het rapport, opgesteld door een onderzoeksteam dat eind vorig jaar door de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten naar de regio is gestuurd, is gebaseerd op diepte-interviews met meer dan 100 mensen die tussen juni 2014 en februari 2015 aanslagen in Irak hebben meegemaakt of overleefd. documenteert een breed scala aan schendingen door ISIL tegen tal van etnische en religieuze groepen in Irak, waarvan sommige, zegt het, kunnen neerkomen op genocide.

Het wijst ook op schendingen, waaronder moorden, martelingen en ontvoeringen, die naar verluidt zijn uitgevoerd door de Iraakse veiligheidstroepen en aanverwante milities.

Het rapport constateert dat wijdverbreide misstanden gepleegd door ISIL onder meer moorden, marteling, verkrachting en seksuele slavernij, gedwongen religieuze bekeringen en de dienstplicht van kinderen omvatten. Dit alles, zegt het, komt neer op schendingen van de internationale mensenrechten en het humanitair recht. Sommige kunnen misdaden tegen de menselijkheid vormen en/of kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden.

Het duidelijke patroon van de aanvallen op de Yezidi "wees echter naar de intentie van ISIL om de Yezidi als groep te vernietigen", stelt het rapport. Dit "suggereert sterk" dat ISIL mogelijk genocide heeft gepleegd.

Het rapport, waartoe de VN-Mensenrechtenraad op initiatief van de regering van Irak heeft verzocht, noemt de brutale en gerichte moorden op honderden Yezidi-mannen en -jongens in de Ninewa-vlakte afgelopen augustus. In tal van Yezidi-dorpen werd de bevolking opgepakt. Mannen en jongens ouder dan 14 jaar werden gescheiden van vrouwen en meisjes. De mannen werden vervolgens weggeleid en neergeschoten door ISIL, terwijl de vrouwen als 'oorlogsbuit' werden ontvoerd. "In sommige gevallen", aldus het rapport, "werden dorpen volledig ontdaan van hun Yezidi-bevolking."

Sommige Yezidi-meisjes en -vrouwen die later uit gevangenschap ontsnapten, beschreven dat ze openlijk werden verkocht of als "geschenk" aan ISIL-leden werden overhandigd. Getuigen hoorden meisjes – tussen zes en negen jaar oud – schreeuwen om hulp toen ze werden verkracht in een huis dat werd gebruikt door ISIL-strijders. Een getuige beschreef hoe twee ISIL-leden zaten te lachen terwijl twee tienermeisjes werden verkracht in de kamer ernaast. Een zwangere vrouw, herhaaldelijk verkracht door een ISIL 'dokter' gedurende een periode van tweeënhalve maand, zei dat hij opzettelijk op haar buik ging zitten. Hij zei tegen haar: 'Deze baby zou moeten sterven omdat het een ongelovige is; Ik kan een moslimbaby maken”.

advertentie

Jongens tussen de acht en vijftien jaar vertelden de missie hoe ze van hun moeders werden gescheiden en naar locaties in Irak en Syrië werden gebracht. Ze werden gedwongen zich tot de islam te bekeren en werden onderworpen aan religieuze en militaire training, waaronder het schieten met geweren en het afvuren van raketten. Ze werden gedwongen om video's van onthoofdingen te bekijken. Een kind kreeg te horen: "Dit is je inwijding in de jihad... je bent nu een jongen van de Islamitische Staat."

Wrede behandeling werd door ISIL uitgedeeld aan andere etnische groepen, waaronder christenen, Kaka'e, Koerden, Sabea-Mandeeërs, sjiieten en Turkmenen. Binnen enkele dagen in juni ontvluchtten duizenden christenen uit angst hun huizen nadat ISIL hen had bevolen zich tot de islam te bekeren, belasting te betalen of te vertrekken.

Eveneens in juni werden ongeveer 600 mannen die in de Badoush-gevangenis werden vastgehouden, voornamelijk sjiieten, op vrachtwagens geladen en naar een ravijn gereden, waar ze werden neergeschoten door ISIL-strijders. Overlevenden vertelden het VN-team dat ze waren gered door andere lichamen die bovenop hen waren geland.

Degenen waarvan werd aangenomen dat ze banden hadden met de regering, waren ook het doelwit. Tussen de 1,500 en 1,700 cadetten van de legerbasis Speicher, van wie de meesten zich naar verluidt hebben overgegeven, werden afgeslacht door ISIL-strijders op Juni 12. De bevindingen van de onderzoeken van de Iraakse regering naar zowel de Badoush- als de Speicher-incidenten moeten nog openbaar worden gemaakt.

ISIL-strijders zouden hebben vertrouwd op lijsten met doelen om huis-aan-huis- en checkpoint-zoekopdrachten uit te voeren. Een voormalige politieagent verklaarde dat toen hij zijn politie-ID-kaart aan ISIL-strijders liet zien, een van hen sneed de keel door van zijn vader, vijf jaar oude zoon en vijf maanden oude dochter. Toen hij hen smeekte om hem in plaats daarvan te doden, vertelden ze hem "we willen je laten lijden."

Het onderzoeksteam ontving informatie uit tal van bronnen die beweerden dat de Iraakse veiligheidstroepen en gelieerde milities ernstige mensenrechtenschendingen hadden begaan tijdens hun tegenoffensieve operaties tegen ISIL.

Tijdens de zomer van 2014, toen hun militaire campagne tegen ISIL terrein won, zo stelt het rapport, leken milities “totaal straffeloos te opereren en lieten ze een spoor van dood en verderf achter zich”.

Medio juni zouden vluchtende Iraakse troepen een legerbasis in Sinsil, in de provincie Diyala, in brand hebben gestoken, waar 43 soennieten gevangen werden gehouden. Bij een ander incident zouden ten minste 43 gevangenen zijn doodgeschoten in het al-Wahda-politiebureau in Diyala. Dorpelingen meldden dat ze werden opgepakt en naar de vliegbasis al-Bakr in Salah-ad-Din werden gebracht, waar volgens het rapport marteling routinematig zou zijn. Er waren ook talloze verhalen over soennieten die onder schot uit hun huizen werden gedwongen.

Zoals een getuige het uitdrukte: “we hoopten er het beste van toen het Iraakse leger en de 'vrijwilligers' het gebied bevrijdden van ISIL. In plaats daarvan... plunderden, verbrandden en bliezen ze huizen, bewerend dat alle dorpelingen deel uitmaken van ISIL. Dit is niet waar; we zijn maar gewone arme mensen.”

Het rapport concludeert dat leden van de Iraakse veiligheidstroepen en aangesloten milities “buitengerechtelijke executies, martelingen en ontvoeringen hebben gepleegd en een groot aantal mensen met geweld hebben verdreven, vaak ongestraft.” Door dit te doen, zo zegt het rapport, hebben ze ‘mogelijk oorlogsmisdaden begaan’.

Het wees er echter ook op dat sinds de val van Mosul afgelopen juni de grens tussen reguliere en irreguliere Iraakse regeringstroepen steeds vager is geworden. Het suggereert dat "hoewel er meer informatie nodig is over de band tussen de militie en de regering", sommige incidenten op zijn minst wijzen op een falen van de regering om personen onder haar jurisdictie te beschermen.

Het rapport voegt eraan toe dat het de verantwoordelijkheid van de regering is ervoor te zorgen dat alle georganiseerde strijdkrachten, groepen en eenheden onder een bevel worden geplaatst dat verantwoordelijk is voor het gedrag van haar ondergeschikten.

Het riep de Iraakse regering op om alle in het rapport geschetste misdaden te onderzoeken en de daders voor het gerecht te brengen.

Het drong er bij de regering ook op aan partij te worden bij het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof en ervoor te zorgen dat de internationale misdaden die in dat Statuut worden gedefinieerd, strafbaar worden gesteld volgens de nationale wetgeving.

Het rapport roept de Mensenrechtenraad ook op om er bij de VN-Veiligheidsraad op aan te dringen om "in de krachtigste bewoordingen informatie die wijst op genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden" aan de orde te stellen en te overwegen de situatie in Irak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof. Rechtbank.

Het rapport werd aangevraagd tijdens een speciale zitting van de VN-Mensenrechtenraad op 1 september 2014. De Raad verzocht de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten om een ​​missie naar Irak te sturen om vermeende schendingen en schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving gepleegd door ISIL en geassocieerde terroristische groeperingen. Voor meer informatie, klik hier.

Het volledige rapport is beschikbaar op de OHCHR-website hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending