Verbind je met ons

Bangladesh

Recht doen aan de geschiedenis, een krachtige oproep in Brussel tot erkenning van de genocide in Bangladesh in 1971

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In Bangladesh wordt 25 maart uitgeroepen tot Genocidedag, de verjaardag van het begin van de meedogenloze onderdrukkingscampagne van het Pakistaanse leger in 1971, die zo'n drie miljoen levens eiste. Er is nu een krachtige campagne voor internationale erkenning dat de massamoorden, verkrachtingen en martelingen een daad van genocide tegen het Bengaalse volk waren. Het zette een belangrijke stap voorwaarts in Brussel op de verjaardag van dit jaar, met een speciaal evenement georganiseerd door de ambassade van Bangladesh, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De genocide in Bangladesh was een van de ergste gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis. De moorden, verkrachtingen en andere wreedheden werden destijds algemeen bekend, met brede steun van de bevolking over de hele wereld in 1971 voor de strijd voor vrijheid van de mensen van het toenmalige Oost-Pakistan. Maar net zoals regeringen destijds traag waren met het erkennen van de democratische legitimiteit van een vrij Bangladesh, heeft de internationale gemeenschap de genocide nog steeds niet erkend.

In de Brussels Press Club kwamen diplomaten, journalisten, academici, politici en leden van de Bengaalse gemeenschap in België samen om te luisteren naar een krachtig pleidooi voor erkenning van de genocide en voor een verontschuldiging van Pakistan voor de wreedheden begaan door zijn militaire en lokale medewerkers. Ze hoorden getuigenissen en krachtige oproepen en rechtvaardigingen van geleerden en overlevenden, die geloven dat de erkenning van genocide moet worden bepleit, ook al zou dat duidelijk moeten zijn.

Professor Gregory H. Stanton, de oprichter en president van Genocide Watch waarschuwde dat de erkenning net zo essentieel is voor genezing als het sluiten van een open wond. Hij merkte op dat zijn eigen regering, in de Verenigde Staten, de genocide in Bangladesh nog moet erkennen. De Amerikaanse regering van Nixon-Kissinger zweeg in 1971 even stil, niet bereid haar bondgenoot uit de Koude Oorlog in Pakistan te beledigen.

Prof. Stanton voerde aan dat de VS niet alleen de genocide zelf moesten erkennen, maar ook het standpunt van hun consul-generaal in Dhaka, Archer Blood, die zijn diplomatieke carrière vernietigde door een nota door te sturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, ondertekend door verschillende Amerikaanse functionarissen die dat zouden doen. hun ogen niet sluiten voor wat er gebeurde.

Ambassadeur van Bangladesh Mahbub Hassan Saleh

"Onze regering heeft bewezen wat velen zullen beschouwen als moreel bankroet", schreven ze. Zelfs in 2016, zoals de ambassadeur van Bangladesh, Mahbub Hassan Saleh, het publiek in Brussel vertelde, zou de toenmalige nationale veiligheidsadviseur van president Nixon, Henry Kissinger, 45 jaar na zijn medeplichtigheid aan de genocide in Bangladesh in 1971, alleen maar toegeven dat Pakistan "zich had verzet met extreem geweld” en begaan “grove mensenrechtenschendingen”.

Zoals de ambassadeur opmerkte, voerde het Pakistaanse leger niet alleen oorlog tegen het Bengaalse volk, maar ook tegen de man die zo'n overweldigende verkiezingsoverwinning in Oost-Pakistan had behaald dat hij de legitieme premier van de hele Pakistaanse staat was, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Het gaf hem de wettelijke basis om de onafhankelijkheid uit te roepen, hoewel hij wachtte tot het laatste moment, toen het Pakistaanse leger zijn genocidale oorlog begon. 

advertentie

Dappere berichtgeving, met name door Anthony Mascarenhas, bracht de waarheid aan de wereld. Zijn rekening in de Sunday Times stond gewoon onder de kop 'Genocide'. Zijn citaat van een Pakistaanse commandant werd in de Brussels Press Club voorgelezen door professor Tazeen Mahnaz Murshid. "We zijn vastbesloten om Oost-Pakistan voor eens en voor altijd te bevrijden van de dreiging van stopzetting, zelfs als dat betekent dat we twee miljoen mensen moeten doden en het 30 jaar als een kolonie moeten regeren".

Professor Tazeen Mahnaz Murshid

Want prof. Murshid, zelf een overlevende van de genocide, bracht de aard van deze misdaad tegen de menselijkheid naar voren. Het was een poging om een ​​definitieve oplossing op te leggen, een onmenselijke cultuur van straffeloosheid, ondersteund door het morele bankroet van de internationale gemeenschap. De uitzondering op het wereldtoneel was India, dat miljoenen vluchtelingen huisvestte en te lijden had onder 'preventieve' Pakistaanse invallen op zijn vliegvelden. Toen India werd aangevallen, stuurde India uiteindelijk zijn troepen naar Oost-Pakistan, waarmee de overwinning voor de bevrijdingsstrijd en de geboorte van Bangladesh werd verzekerd. 

Een ander bewijs van genocidale bedoelingen was het aanvallen van politieke, intellectuele en culturele leiders. In een kort, ontroerend statement beleeft Shawan Mahmud, de dochter van de gemartelde tekstschrijver, componist en taalactivist Alaf Mahmud, haar herinneringen aan de dood van haar vader. 

Een andere bijdrager was Irene Victoria Massimino, van het Lemkin Institute for Genocide Prevention. Voor haar ligt een belangrijk onderdeel van het voorkomen van genocide in de erkenning van genocide, de erkenning van slachtoffers en hun lijden, in verantwoording en gerechtigheid. En in zijn toespraak betreurde Paulo Casaca, een voormalig lid van het Europees Parlement en oprichter van het Zuid-Azië Democratisch Forum, dat Pakistan zijn excuses nog niet heeft aangeboden voor de sinistere misdaden begaan door zijn militaire junta in 1971.

Ambassadeur Saleh merkte in zijn slotopmerking op dat erkenning van de genocide in Bangladesh "recht zou doen aan de geschiedenis" en enige troost zou bieden aan de overlevenden en de families van de slachtoffers. "Hoe kan er een sluiting zijn zonder erkenning door de wereld en een verontschuldiging van de daders, dat wil zeggen het Pakistaanse leger?", Vroeg hij.

Hij voegde eraan toe dat zijn land "geen voorbehoud of haat" koesterde tegenover de mensen van welk land dan ook, inclusief Pakistan, maar het was niet meer dan eerlijk om te zeggen dat Bangladesh een verontschuldiging verdiende. Hij sprak de hoop uit dat de erkenning van de genocide in Bangladesh bereik en begrip zou vinden bij een breder internationaal publiek. Hij hoopte dat het Europees Parlement na verloop van tijd een resolutie zou aannemen die de erkenning van de genocide steunt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending