Verbind je met ons

Voorpagina

Exit polls: Azerbeidzjaanse leider Ilham Aliyev herkozen

DELEN:

gepubliceerd

on

Azerbeidzjan_President_Ilham_Aliyev_001formaat wijzigen

De leider van het olierijke Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft meer dan 83% van de stemmen gewonnen in zijn streven naar een derde termijn als president, zo blijkt uit exitpolls. De president voerde niet eens een verkiezingscampagne, zo zeker was hij van de overwinning, schrijft een BBC-correspondent. Activisten van de oppositie verspreidden foto's en video's die leken te laten zien dat individuen meerdere stemmen uitbrachten - hoewel deze niet konden worden geverifieerd. Aliyev erfde het presidentschap van zijn vader, Heydar Aliyev.

De politieke oppositie in het land met negen miljoen inwoners is ook afgestompt door de welvaart, waarbij de olierijkdom het bruto binnenlands product meer dan verdrievoudigde.

Toen de stemming woensdag werd afgesloten, kwam de belangrijkste oppositiekandidaat, Jamil Hasanli, volgens exitpolls met ongeveer 8% van de stemmen achter. Hasanli, een 61-jarige geschiedenisprofessor, vertegenwoordigt een coalitie van partijen. Hij vertelde verslaggevers eerder op de dag dat zijn campagne getuige was geweest van "gevallen van stembiljetten in een aantal stembureaus".

"Helaas zijn veel regeringsfunctionarissen betrokken bij vervalsing en worden ze medeplichtig aan een ernstige misdaad", zei hij.

Andere uitdagers zijn onder meer vijf parlementsleden en twee onopvallende oppositieleden. Critici zeggen dat sommigen samenspannen met de regering en alleen in de race zijn om de stemmen van de oppositie af te zwakken.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending