Verbind je met ons

Economie

De Commissie verwelkomt de steun van het Europees Parlement voor strengere regels inzake vermoeidheid van vliegtuigbemanningen

DELEN:

gepubliceerd

on

av-veiligNa de stemming in het Europees Parlement in de plenaire vergadering op 9 oktober zei vicevoorzitter Kallas: “Ik ben blij met deze stemming, die de weg opent voor nieuwe, strengere EU-brede regels inzake vermoeidheid van piloten. Het zal zorgen voor een betere bescherming van passagiers en veiligere werkomstandigheden voor de bemanning. Dit is een overwinning voor het gezond verstand.”

Het doel van deze nieuwe wetgeving om de hoge Europese normen op het gebied van de luchtvaartveiligheid te moderniseren is het verduidelijken en verbeteren van de huidige regelgeving inzake vlieg- en diensttijdbeperkingen (bekend als vliegtijdbeperkingen, of FTL) – rekening houdend met de nieuwste wetenschappelijke en technische bewijzen.

Het voorstel omvat meer dan dertig bepalingen die erop gericht zijn de bescherming van de bemanning tegen vermoeidheid te verbeteren en hen veiligere en betere werkomstandigheden te bieden. Daartoe behoren belangrijke kwesties zoals rusttijden voor het cabinepersoneel en strikte beperkingen op nachtvluchten, stand-by en reserve.

De nieuwe wetgeving omvat:

  • De vermindering van de vliegdiensttijd 's nachts met 45 minuten (maximaal 11u in plaats van 11u45);
  • de verlaging van het maximale aantal vlieguren van 1,300 naar 1,000 in 12 aaneengesloten maanden;
  • de verlenging van de wekelijkse rusttijd met 12 uur (2 dagen in plaats van 1½ dag) tweemaal per maand;
  • de toekenning van maximaal vijf dagen rust op de thuisbasis in het geval van een aanzienlijke tijdzoneoverschrijding (in plaats van twee dagen momenteel, of zelfs minder in sommige lidstaten), en;
  • een belangrijke vermindering van de maximale diensttijd (standby + vliegtijd) in geval van luchthavenparaatheid (16 uur in plaats van 26–28 uur in sommige lidstaten).

FTL-veiligheidsregels doen geen afbreuk aan de toepasselijke EU- en nationale wetgeving, inclusief regels met betrekking tot arbeidstijd, gezondheid en veiligheid op het werk of bestaande en toekomstige collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's). Daarnaast is de relatie tussen veiligheid en sociale regels gebaseerd op het principe dat de meest beschermende regel van toepassing is.

Door de ontwerpverordening te steunen bevestigde het Europees Parlement het standpunt van de meerderheid van de deskundigen op het gebied van de luchtvaartveiligheid ten gunste van een alomvattende en evenwichtige aanpak die tot veiligheidsverbeteringen zal leiden voor stewardessen en piloten in de Europese luchtvaartsector – ten voordele van de passagiers. .

De ontwerpverordening van de Commissie kreeg een positieve stemming tijdens de vergadering van de EASA-commissie op 12 juli 2013 en werd voor drie maanden aan het EP voorgelegd.

advertentie

Volgende stappen

De Commissie zal de verordening nu formeel vaststellen. Verwacht wordt dat de richtlijn eind 2013 in werking zal treden en twee jaar later volledig van toepassing zal zijn.

Er zal een voortdurende evaluatie van het nieuwe FTL-regime plaatsvinden, uitgevoerd door het EASA samen met de lidstaten en waarbij belanghebbenden en wetenschappelijke expertise betrokken zullen zijn, die gebaseerd zal zijn op echte operationele gegevens, om de effectiviteit van het systeem te monitoren. Het eerste reguliere rapport van EASA over de resultaten van het monitoringprogramma moet uiterlijk drie jaar na de datum van toepassing van de regels verschijnen.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending