Verbind je met ons

Uncategorized

Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan: de EU en Japan ondertekenen een protocol om grensoverschrijdende gegevensstromen op te nemen

DELEN:

gepubliceerd

on

Namens de EU heeft het Belgische voorzitterschap van de Raad het protocol ondertekend om bepalingen over grensoverschrijdende gegevensstromen op te nemen in de overeenkomst tussen de EU en Japan voor een economisch partnerschap.

Het protocol zal zorgen voor meer rechtszekerheid, ervoor zorgen dat gegevensstromen tussen de EU en Japan niet worden gehinderd door ongerechtvaardigde datalokalisatiemaatregelen, en ook zorgen voor de voordelen van het vrije verkeer van gegevens overeenkomstig de regels van de EU en Japan inzake gegevensbescherming en de digitale economie.

Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel

Dit is een zeer belangrijke prestatie, aangezien de EU en Japan tot de grootste digitale economieën ter wereld behoren. Databeheer en grensoverschrijdende datastromen zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de digitalisering en van de mondiale economie en samenleving.

Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel

Achtergrond en volgende stappen 

Op 26 september 2022 heeft de Raad onderhandelingsrichtsnoeren goedgekeurd voor de Commissie om te onderhandelen over de opname van bepalingen over grensoverschrijdende gegevensstromen in de overeenkomst tussen de EU en Japan over een economisch partnerschap. De onderhandelingen werden in principe op 28 oktober 2023 afgerond.

Op 1 december 2023 heeft de Commissie voorstellen ingediend voor besluiten van de Raad betreffende de ondertekening en sluiting, namens de EU, van het protocol tot wijziging van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan met betrekking tot het vrije verkeer van gegevens.

Op 29 januari 2024 heeft de Raad het besluit aangenomen over de ondertekening van het protocol om bepalingen over grensoverschrijdende gegevensstromen op te nemen in de overeenkomst tussen de EU en Japan over een economisch partnerschap. De Raad besloot tevens het besluit tot ratificatie van het protocol ter goedkeuring naar het Parlement te sturen.

advertentie

Zodra de overeenkomst door Japan is geratificeerd en de twee partijen elkaar op de hoogte hebben gesteld van de voltooiing van hun interne procedures, kan deze in werking treden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending