Verbind je met ons

China-EU

Kan de toegang tot de 5G-markt tussen China en de EU ooit eerlijk en billijk zijn?

DELEN:

gepubliceerd

on

Het wereldwijde technologielandschap is getuige geweest van talloze controverses en debatten, en een van de meest controversiële kwesties van de afgelopen jaren draait om de 5G-beperkingen en -verboden voor Chinese telecomfabrikanten in de Europese Unie (EU).

Hoewel zorgen over de nationale veiligheid en gegevensprivacy van cruciaal belang zijn, is het essentieel om de eerlijkheid van dit verbod te onderzoeken in vergelijking met de behandeling van buitenlandse bedrijven, zoals Nokia en Ericsson, in China. Dit artikel is bedoeld om licht te werpen op de waargenomen oneerlijkheid van beleidsbeperkingen voor Chinese telecomfabrikanten, waaronder Huawei en ZTE in de EU, en de contrasterende behandeling van Nokia en Ericsson in China.

De beleidsbeperkingen voor Chinese telecomfabrikanten in de EU:

Het besluit van de EU om Huawei en ZTE te verbieden of te beperken van deelname aan de ontwikkeling van 5G-netwerken in de lidstaten was gebaseerd op zogenaamde veiligheidsoverwegingen. De vermeende banden van Huawei en ZTE met de Chinese regering leidden tot bezorgdheid over mogelijke achterdeurtjes en spionageactiviteiten. Hoewel de noodzaak om de nationale veiligheid te waarborgen van het grootste belang is, is het cruciaal om het bewijsmateriaal te evalueren en ervoor te zorgen dat alle bedrijven eerlijk en transparant worden behandeld.

Tot nu toe is er geen bewijs dat Chinese telecomfabrikanten cyberbeveiligingsgaten of achterdeurtjes hebben gemaakt in de Europese lidstaten waar ze de afgelopen meer dan twee decennia actief zijn.

Het opleggen van een politiek oordeel over technische kwesties zal niet alleen verkeerde boodschappen afgeven aan telecomprofessionals bij het versterken van de cyberbeveiliging, maar het is ook een recept om een ​​onnodige handelsoorlog te beginnen met China, de op een na grootste economie ter wereld.

Vanuit een Europees marktperspectief is het aantal Huawei 5G-stations in Europa, na consistente beleidsbeperkingen en andere beperkingen, ver gedaald tot ver onder wat Ericsson en Nokia hebben op de Chinese telecommarkten.

Volgens gegevens van Dell O'ro (een industrieel adviesbureau) waren de 5G-inkomsten van Ericsson op de Chinese markt (2020-2022) hoger dan de inkomsten van Huawei op de Europese markt.

advertentie

Het is geen nieuws dat sommige Europese bedrijven meer verkopen in China dan op hun thuismarkten. De Duitse autofabrikant Volkswagen verkocht in 2022 twee keer zoveel auto's in China als op de Europese markt samen. BMW Group verkocht drie keer meer auto's op de Chinese markt dan in Duitsland. L'Oreal, het enorme Franse schoonheidsmerk, had zijn omzet in China al in 2015 de Franse thuismarkt ingehaald.

China's behandeling van Nokia en Ericsson:

Aan de andere kant van het spectrum heeft China bedrijven als Nokia en Ericsson niet verboden binnen zijn grenzen te opereren. Deze ongelijkheid roept vragen op over gelijke behandeling en eerlijkheid in handelsbetrekkingen. Hoewel er gegronde redenen kunnen zijn voor onderzoek, is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle opgelegde beperkingen consistent zijn en gebaseerd zijn op verifieerbaar bewijs.

China heeft geen beperking op de kernnetwerken van Ericsson en Nokia. Beide bedrijven implementeren kernnetwerken in meer dan 25% van de Chinese provincies, inclusief gebieden in de buurt van militaire bases. Terwijl Chinese telecomfabrikanten in Europa bijna verboden zijn op alle EU-markten voor kernnetwerken, en hun marktaandelen voor kernnetwerken daalden tot bijna nul in Europa.

Tijdens de aankoopperiode van 2023-2024 zullen de Chinese telecomoperators Ericsson en Nokia naar verwachting 16.3% marktaandeel winnen, een grote stijging ten opzichte van de jaren ervoor. Tegen het einde van deze aankoopcyclus zullen Europese telecomfabrikanten meer 5G-stations in China hebben dan ze samen in Europa. Ze verkopen meer in China dan op hun thuismarkten.

Economische impact:

De beleidsbeperkingen voor Chinese telecomfabrikanten in de EU hebben aanzienlijke economische gevolgen voor de bedrijven en de Europese markt. Huawei en ZTE zijn grote spelers in de telecommunicatie-industrie geweest en hebben concurrerende producten en oplossingen geleverd. Door ze te verbieden, wordt de concurrentie beperkt en wordt de keuze van de consument mogelijk beperkt.

Bovendien kunnen Europese telecomoperatoren te maken krijgen met vertragingen en kostenstijgingen van tientallen miljarden euro's bij het zoeken naar alternatieven. En raad eens, uiteindelijk zullen de gewone telecomklanten, namelijk jij en ik, de rekening betalen.

Het is vermeldenswaard dat drie Europese landen, waaronder Zweden, Roemenië en België, onderaan de lijst van 5G-dekking stonden na het verbieden van Huawei, volgens rapporten van het European 5G Observatory.

Volgens de Connectivity Indicator-ranglijst van DESI Index zakte Zweden van de 9e plaats in 2022 naar de 2e plaats in 2020; Roemenië zakte van de 15e naar de 11e plaats, terwijl België van de eerder 13e plaats naar de laatste plaats zakte.

Wederkerigheid en eerlijke handelspraktijken:

Het gebrek aan wederkerigheid in de handelsbetrekkingen tussen de EU en China is een ander probleem dat de waargenomen oneerlijkheid van de beperkingen voor Chinese fabrikanten benadrukt. Als de EU Huawei en ZTE beperkingen oplegt op basis van veiligheidsoverwegingen, is het niet meer dan redelijk om een ​​vergelijkbaar niveau van toezicht en beperkingen te verwachten voor Europese bedrijven die in China actief zijn. Het niet waarborgen van eerlijke handelspraktijken ondermijnt de beginselen van open markten en gelijke behandeling.

John Van Fleet, adjunct-faculteit aan het Antai College of Economics & Management, Shanghai Jiao Tong University, een oud onderzoeker van de sociaaleconomische ontwikkeling van China, zei: "We kunnen uit de geschiedenis zien dat tarieven of andere soorten barrières eruit kunnen zien als muren van bescherming, maar ze kunnen uiteindelijk gevangenissen worden.”

Conclusie:

Het verbod op Huawei en ZTE in de EU, hoewel ingegeven door bezorgdheid over de veiligheid, heeft geleid tot debatten over eerlijkheid, bewijs en wederkerigheid in internationale handelsbetrekkingen. Hoewel nationale veiligheid ongetwijfeld van het allergrootste belang is, is het essentieel ervoor te zorgen dat verboden gebaseerd zijn op concreet bewijs en consistent worden toegepast op alle bedrijven.

Boy Luthje, Senior Research Fellow aan het Frankfurt Institute of Social Research, maakte hier een punt. "Het grootste risico hier, vooral op het gebied van 5G, is de permanente onderinvestering door Europese telecommunicatie-exploitanten, overheden en aanverwante industriële actoren in de uitbreiding van de infrastructuur."

Hij zegt verder:
"Dit risico van onderontwikkeling kan alleen worden aangepakt in samenwerking met Chinese leveranciers en technologieleveranciers in plaats van ze 'hoog risico' te noemen."

De contrasterende behandeling van Nokia en Ericsson in China geeft aanleiding tot bezorgdheid over ongelijke behandeling en benadrukt de noodzaak van eerlijke en transparante handelspraktijken. In de toekomst is het van cruciaal belang dat regeringen en regelgevende instanties de beginselen van eerlijkheid handhaven en ervoor zorgen dat beslissingen op bewijs zijn gebaseerd om het vertrouwen te behouden en een open en concurrerende wereldwijde technologiemarkt te bevorderen.

Over het algemeen opent China een steeds grotere markt voor Europese telecomfabrikanten en heeft het helemaal geen beleidsbeperkingen, terwijl de EU de activiteiten van Huawei en ZTE stopzet met verschillende beleidsbeperkingen.

Wil telecom concurrerend, energiek, goedkoop en innovatief zijn, dan schaadt het uitsluiten van Chinese fabrikanten van de EU-markt een gezonde marktconcurrentie, beperkt het de innovatie en vertraagt ​​het de digitale transitie van Europa. Het is vooral kwetsend voor pedante consumenten die hogere kosten voor telecommunicatiediensten zouden moeten dragen.

De auteur, Colin Stevens, is adviseur, uitgever en hoofdredacteur van EU Reporter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending