Verbind je met ons

Financiële kader van de EU

Financiële geletterdheid: Commissie en OESO-INFE publiceren gezamenlijk kader om de financiële vaardigheden van individuen te verbeteren

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie en het OESO International Network on Financial Education (OECD-INFE) hebben het gezamenlijke EU/OECD-INFE financiële competentiekader voor volwassenen gepubliceerd. Dit kader heeft tot doel de financiële vaardigheden van individuen te verbeteren, zodat ze verantwoorde beslissingen kunnen nemen met betrekking tot hun persoonlijke financiën. Het zal de ontwikkeling van overheidsbeleid, financiële alfabetiseringsprogramma's en educatief materiaal door de lidstaten, onderwijsinstellingen en de industrie ondersteunen. Het zal ook de uitwisseling van goede praktijken door beleidsmakers en belanghebbenden in de EU ondersteunen.

Een beter begrip van financiën stelt individuen in staat hun persoonlijke financiën te beheren en stelt hen in staat om veiliger en zelfverzekerder deel te nemen aan financiële markten. Het huidige financiële competentiekader volgt op: maatregelen aangekondigd in het actieplan voor de kapitaalmarktenunie 2020. Het markeert een belangrijke mijlpaal in het werk van de Commissie op het gebied van financiële geletterdheid en is een belangrijk vervolg op het werk van de OESO/INFE op het gebied van financiële geletterdheid.

Het vandaag gepubliceerde gezamenlijke financiële competentiekader voor volwassenen: schetst de belangrijkste vaardigheden om individuen te helpen goede financiële beslissingen te nemen; en bouwt voort op de competenties die zijn gedefinieerd in het INFE-kader voor kerncompetenties van de G20/OESO inzake financiële geletterdheid voor volwassenen, ze aanpassen aan de EU-context en digitale en duurzame financiële vaardigheden integreren.

Mairead McGuinness, commissaris voor financiële diensten, financiële stabiliteit en de kapitaalmarktenunie, zei: "Mensen uitrusten met de knowhow om weloverwogen beslissingen te nemen over hun persoonlijke financiën bevordert financieel welzijn en een meer verzekerde deelname aan financiële markten. Dit is des te belangrijker gezien de toenemende digitalisering van finance. Het huidige niveau van financiële geletterdheid in de EU is helaas laag en heeft een onevenredige impact op de meest kwetsbaren in de samenleving. De aankondiging van vandaag, en het gezamenlijke werk van de Commissie en de OESO-INFE, is een belangrijke stap voorwaarts in de versterking van de financiële geletterdheid in de EU door de lidstaten en andere belanghebbenden de instrumenten te bieden om beleid en programma's op het gebied van financiële geletterdheid te ontwikkelen. Dit kader is een belangrijk onderdeel van ons CMU-actieplan en brengt ons dichter bij de voltooiing van een interne markt waar consumenten veilig door kapitaalmarkten kunnen navigeren.”

Volgende stappen

De inspanningen van de Commissie en de OESO zullen nu gericht zijn op de invoering van het gezamenlijke EU/OESO-INFE-kader voor financiële bevoegdheden voor volwassenen door nationale autoriteiten en praktijkmensen. Vanaf begin 2022 zullen uitwisselingen met lidstaten en met belanghebbenden worden georganiseerd en gemodereerd door de diensten van de Commissie en de OESO.

Tegelijkertijd zullen de Commissie en de OESO, in samenwerking met de lidstaten, beginnen te werken aan een gezamenlijk EU/OESO-INFE-kader voor financiële bevoegdheden voor kinderen en jongeren, dat naar verwachting in 2023 zal worden afgerond.

advertentie

Achtergrond

Financiële kennis, verwijst volgens de OESO-aanbeveling over financiële geletterdheid van 2020 naar een combinatie van financieel bewustzijn, kennis, vaardigheden, attitudes en gedragingen die nodig zijn om degelijke financiële beslissingen te nemen en uiteindelijk individueel financieel welzijn te bereiken. Het niveau van financiële geletterdheid onder individuen blijft echter laag, waardoor het een prioriteit is voor beleidsmakers en andere belanghebbenden in de EU.

Daarom had de Commissie twee maatregelen in de Actieplan kapitaalmarktenunie 2020 die tot doel hebben de financiële geletterdheid van individuen in de EU te vergroten:

  • om tegen het tweede kwartaal van 2 een haalbaarheidsbeoordeling uit te voeren over de ontwikkeling van een EU-kader voor financiële bevoegdheden:

De haalbaarheidsbeoordeling voor de ontwikkeling van een financieel competentiekader in de EU werd in april 2021 gepubliceerd en ondersteunde de totstandkoming van EU-brede financiële competentiekaders in samenwerking met de OESO-INFE.

  • onder voorbehoud van een positieve effectbeoordeling een wetgevingsvoorstel indienen waarin de lidstaten worden verplicht maatregelen te bevorderen die de financiële educatie van consumenten ondersteunen:

Deze actie zal verder worden verfijnd in het kader van het initiatief voor winkelbeleggingen dat in het vierde kwartaal van 4 zal worden aangenomen.

Today's gezamenlijk EU/OESO-INFE financieel competentiekader voor volwassenen werd ontwikkeld door de Commissie en de OESO-INFE via gecoördineerde werkzaamheden. De lidstaten en deskundigen deelden hun standpunten en opmerkingen over de ontwikkeling van het kader via een speciale subgroep van de EU-overheidsdeskundigengroep inzake financiële retaildiensten (GEGRFS). Daarnaast hebben technische deskundigen input geleverd over de bruikbaarheid van het kader via een technische discussie die werd georganiseerd door de diensten van de Commissie en de OESO.

Dit kader voor financiële competentie zal een gemeenschappelijke terminologie en kader op EU-niveau bieden om de ontwikkeling van beleid en programma's op het gebied van financiële geletterdheid te informeren, hiaten in het aanbieden van opleiding op te sporen en evaluatie-instrumenten te creëren.

Meer informatie

Financieel competentiekader 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending