Verbind je met ons

Leefomgeving

Commissie steunt nieuwe richtsnoeren inzake staatssteun voor klimaat, milieubescherming en energie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het college van commissarissen heeft de nieuwe Richtsnoeren inzake staatssteun voor klimaat, milieubescherming en energie (CEEAG). De CEEAG wordt in januari 2022 formeel vastgesteld en is vanaf dat moment van toepassing. De nieuwe regels houden een afstemming in op de belangrijke EU-doelstellingen en -streefcijfers die zijn uiteengezet in de Europese Green Deal en op andere recente wijzigingen in de regelgeving op energie- en milieugebied en spelen in op het toegenomen belang van klimaatbescherming.

De nieuwe regels creëren een flexibel, geschikt voor het beoogde doel om de lidstaten te helpen de nodige ondersteuning te bieden om de doelstellingen van de Europese Green Deal op een gerichte en kosteneffectieve manier te bereiken. De vandaag goedgekeurde staatssteunregels ondersteunen projecten voor milieubescherming, met inbegrip van klimaatbescherming en opwekking van groene energie. Ze omvatten secties ter ondersteuning van het koolstofarm maken van de economie op een brede en flexibele manier, open voor alle technologieën die kunnen bijdragen aan de Europese Green Deal, met inbegrip van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntiemaatregelen, steun voor schone mobiliteit, infrastructuur, circulaire economie, vermindering van vervuiling, bescherming en herstel van de biodiversiteit en maatregelen om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen.

De richtlijnen zijn ook bedoeld om de deelname van hernieuwbare-energiegemeenschappen en kmo's te vergemakkelijken, als belangrijke drijfveren voor de groene transitie. De herziene richtsnoeren bevatten belangrijke aanpassingen om de regels in overeenstemming te brengen met de strategische prioriteiten van de Commissie, met name die welke zijn uiteengezet in de Europese Green Deal, en met andere recente wijzigingen in de regelgeving en voorstellen van de Commissie op energie- en milieugebied, waaronder de Geschikt voor pakket 55:.

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager (afgebeeld), belast met het mededingingsbeleid, zei: “Europa zal een aanzienlijke hoeveelheid duurzame investeringen nodig hebben om zijn groene transitie te ondersteunen. Hoewel een aanzienlijk deel uit de private sector zal komen, zal het publieke draagvlak een rol spelen om de groene transitie snel te laten verlopen. De nieuwe richtlijnen die vandaag zijn goedgekeurd, zullen alles wat we doen om onze samenleving koolstofarmer te maken, vergroten. Ze zullen onder meer investeringen door de lidstaten faciliteren, ook in hernieuwbare energiebronnen, om de realisatie van onze Green Deal op een kosteneffectieve manier te versnellen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat onze staatssteunregels hun volledige rol spelen bij het ondersteunen van de Europese Green Deal.”

advertentie

Een persbericht is beschikbaar online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending