Verbind je met ons

Europese Commissie

Digitale soevereiniteit: Commissie start allianties voor halfgeleiders en industriële cloudtechnologieën

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie start vandaag (19 juli) twee nieuwe industriële allianties: de Alliantie voor processor- en halfgeleidertechnologieën en de Europese Alliantie voor industriële data, edge en cloud.

De twee nieuwe allianties zullen de volgende generatie microchips en industriële cloud/edge computing-technologieën bevorderen en de EU voorzien van de capaciteiten die nodig zijn om haar kritieke digitale infrastructuren, producten en diensten te versterken. De allianties zullen bedrijven, vertegenwoordigers van de lidstaten, de academische wereld, gebruikers en onderzoeks- en technologieorganisaties samenbrengen.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "Cloud- en edge-technologieën bieden een enorm economisch potentieel voor burgers, bedrijven en overheidsdiensten, bijvoorbeeld in termen van een groter concurrentievermogen en het voldoen aan branchespecifieke behoeften. Microchips vormen de kern van elk apparaat dat we tegenwoordig gebruiken. Van onze mobiele telefoons tot onze paspoorten, deze kleine componenten bieden een schat aan mogelijkheden voor technologische vooruitgang. Het ondersteunen van innovatie in deze kritieke sectoren is daarom cruciaal en kan Europa helpen om samen met gelijkgestemde partners een sprong voorwaarts te maken.”

advertentie

Industriële alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën

Microchips, inclusief processors, zijn sleuteltechnologieën die alle elektronische apparaten en machines die we tegenwoordig gebruiken aandrijven. Chips ondersteunen een grote verscheidenheid aan economische activiteiten en bepalen hun energie-efficiëntie en beveiligingsniveaus. Mogelijkheden in de ontwikkeling van processors en chips zijn cruciaal voor de toekomst van de meest geavanceerde economieën van vandaag. De industriële alliantie op het gebied van processors en halfgeleidertechnologieën zal een belangrijk instrument zijn om de industriële vooruitgang in de EU op dit gebied te bevorderen.

Het zal de huidige knelpunten, behoeften en afhankelijkheden in de sector identificeren en aanpakken. Het zal technologische wegenkaarten definiëren die ervoor zorgen dat Europa de capaciteit heeft om de meest geavanceerde chips te ontwerpen en te produceren, terwijl het zijn algemene strategische afhankelijkheid vermindert door zijn aandeel in de wereldwijde productie van halfgeleiders te verhogen tot 20% tegen 2030.

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, zei: “Europa heeft alles in huis om de technologische wedloop te leiden. De twee allianties zullen ambitieuze technologische roadmaps opstellen om in Europa de volgende generatie gegevensverwerkingstechnologieën te ontwikkelen en in te zetten, van cloud tot edge en geavanceerde halfgeleiders. De alliantie op het gebied van cloud en edge is gericht op de ontwikkeling van energie-efficiënte en sterk beveiligde Europese industriële clouds, die niet onderworpen zijn aan controle of toegang door autoriteiten van derde landen. De alliantie op het gebied van halfgeleiders zal de wereldwijde toeleveringsketens van halfgeleiders opnieuw in evenwicht brengen door ervoor te zorgen dat we de capaciteit hebben om in Europa de meest geavanceerde chips richting 2nm en lager te ontwerpen en te produceren.”

Hiertoe streeft de Alliantie ernaar om de ontwerp- en fabricagecapaciteit te ontwikkelen die nodig is om de volgende generatie vertrouwde processors en elektronische componenten te produceren. Dit betekent dat Europa moet worden verplaatst naar een productiecapaciteit van 16 nanometer (nm) tot 10nm-knooppunten om de huidige behoeften van Europa te ondersteunen, en ook minder dan 5 tot 2 nm en verder om te anticiperen op toekomstige technologische behoeften. De meest geavanceerde soorten halfgeleiders presteren beter en hebben het potentieel om de energie die wordt gebruikt door alles, van telefoons tot datacenters, enorm te verminderen.

Europese alliantie voor industriële data, edge en cloud

Zoals benadrukt in de Europese strategie voor data, neemt de hoeveelheid gegenereerde data enorm toe en wordt verwacht dat een aanzienlijk deel van de data aan de rand zal worden verwerkt (80% in 2025, van slechts 20% vandaag), dichter bij de gebruikers en waar gegevens worden gegenereerd. Deze verschuiving biedt een grote kans voor de EU om haar eigen cloud- en edge-capaciteiten te versterken, en daarmee ook haar technologische soevereiniteit. Het vereist de ontwikkeling en inzet van fundamenteel nieuwe gegevensverwerkingstechnologieën, die de edge omvatten, en afstappen van volledig gecentraliseerde infrastructuurmodellen voor gegevensverwerking.

De European Alliance for Industrial Data, Edge and Cloud zal de opkomst van disruptieve cloud- en edge-technologieën bevorderen die zeer veilig, energie- en hulpbronnenefficiënt en volledig interoperabel zijn, waardoor het vertrouwen van cloudgebruikers in alle sectoren wordt bevorderd. Het Bondgenootschap zal voorzien in de specifieke behoeften van EU-burgers, bedrijven en de publieke sector (ook voor militaire en veiligheidsdoeleinden) om zeer gevoelige gegevens te verwerken, en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de EU-industrie op het gebied van cloud- en edge-technologieën versterken.

Gedurende zijn hele levensduur zal het werk van het Bondgenootschap de volgende belangrijke principes en normen respecteren:

  • Hoogste normen op het gebied van interoperabiliteit en overdraagbaarheid/omkeerbaarheid, openheid en transparantie;
  • hoogste normen op het gebied van gegevensbescherming, cyberbeveiliging en gegevenssoevereiniteit;
  • state-of-the-art op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid, en;
  • naleving van Europese beste praktijken op het gebied van cloud, onder meer door naleving van relevante normen, gedragscodes en certificeringsregelingen.
Deelname aan de Allianties

Deze allianties staan ​​open voor deelname door alle openbare en particuliere entiteiten met een wettelijke vertegenwoordiger in de Unie en met relevante activiteiten, op voorwaarde dat ze voldoen aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in het reglement.

Vanwege de strategische relevantie van de activiteiten in de respectievelijke sectoren is het lidmaatschap van de Allianties onderworpen aan het voldoen aan een aantal voorwaarden. Relevante belanghebbenden moeten voldoen aan de subsidiabiliteitscriteria, met name met betrekking tot beveiliging (inclusief cyberbeveiliging), leveringszekerheid, IP-bescherming, gegevensbescherming en gegevenstoegang en praktisch nut voor het Bondgenootschap. Zij moeten de Verklaringen ondertekenen en een aanvraagformulier invullen, dat wordt beoordeeld door de Europese Commissie.

Achtergrond

De Europese Alliantie voor industriële processors en halfgeleidertechnologieën bouwt voort op de ambities van de Commissie om Europa's waardeketens voor micro-elektronica en ingebedde systemen te versterken en de toonaangevende productiecapaciteit te versterken. In december 2020 hebben de lidstaten toegezegd samen te zullen werken om Europa's capaciteiten op het gebied van halfgeleidertechnologieën te versterken en de beste prestaties te bieden voor toepassingen in een groot aantal sectoren. 22 lidstaten zijn momenteel ondertekenaars van dit initiatief.

Het Euro Alliantie voor industriële data, edge en cloud bouwt voort op het politieke wil, uitgesproken door alle 27 lidstaten in oktober 2020, om de ontwikkeling van de volgende generatie cloud- en edge-capaciteiten voor de publieke en private sector te stimuleren. in hun gezamenlijke verklaring, kwamen de ondertekenende lidstaten overeen om samen te werken aan de implementatie van veerkrachtige en concurrerende cloudinfrastructuur en -diensten in heel Europa.

Meer informatie

Industriële alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën

Gezamenlijke verklaring over processors en halfgeleidertechnologieën

Europese alliantie voor industriële data, edge en cloud

Europese industriële strategie

Verder lezen
advertentie

Europese Commissie

InvestEU: Commissie benoemt investeringscomité

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op dinsdag 27 juli 12 externe deskundigen benoemd tot leden van de Investeringscomité van het InvestEU-fonds voor een periode van vier jaar. De twaalf leden van het investeringscomité – vier permanente en acht niet-permanente leden – werden door de Commissie geselecteerd en benoemd op aanbeveling van het InvestEU-bestuur. Zij vertegenwoordigen een brede kennis en expertise op de relevante gebieden en sectoren die onder het InvestEU-programma vallen. Het investeringscomité zal genderevenwichtig zijn en leden uit de hele EU omvatten om diepgaande inzichten in de geografische markten in de EU te garanderen.

De benoeming van het onafhankelijke investeringscomité is een nieuwe mijlpaal voor de uitvoering van het InvestEU-programma, dat de EU cruciale langetermijnfinanciering zal verschaffen, de noodzakelijke belangrijke particuliere investeringen zal binnenhalen ter ondersteuning van een duurzaam herstel en zal bijdragen tot de opbouw van een groener, meer digitale en veerkrachtigere Europese economie. Het investeringscomité beslist over de toekenning van de EU-garantie voor investerings- en financieringsverrichtingen die worden voorgesteld door de uitvoerende partners in het kader van het InvestEU-programma. De volledig onafhankelijke commissie neemt haar besluiten op basis van het door de uitvoerende partners verstrekte garantieaanvraagformulier en het scorebord om naleving van de InvestEU-verordening en de Beleggingsrichtlijnen. Het investeringscomité zal opereren in vier samenstellingen, overeenkomend met de vier beleidsvensters van het InvestEU-programma: duurzame infrastructuur; onderzoek, innovatie en digitalisering; kleine en middelgrote bedrijven; en sociale investeringen en vaardigheden.

advertentie
Verder lezen

Cyber ​​Security

Cyberbeveiliging: alle EU-lidstaten verbinden zich ertoe een kwantumcommunicatie-infrastructuur te bouwen

gepubliceerd

on

Met de laatste handtekening door Ierland van de politieke verklaring om de Europese capaciteiten op het gebied van kwantumtechnologieën, cyberbeveiliging en industrieel concurrentievermogen te vergroten, hebben alle lidstaten nu toegezegd samen te werken, samen met de Europese Commissie en het Europees Ruimteagentschap, om de EuroQCI, een veilige kwantumcommunicatie-infrastructuur die de hele EU zal omspannen. Dergelijke goed presterende, veilige communicatienetwerken zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om aan de Europese cyberbeveiligingsbehoeften te voldoen. Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Ik ben erg blij om te zien dat alle EU-lidstaten samenkomen om de EuroQCI-verklaring te ondertekenen - Europees initiatief voor kwantumcommunicatie-infrastructuur - een zeer solide basis voor Europa's plannen om een ​​belangrijke speler in kwantumcommunicatie. Als zodanig moedig ik ze allemaal aan om ambitieus te zijn in hun activiteiten, aangezien sterke nationale netwerken de basis zullen vormen van de EuroQCI.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde hieraan toe: “Zoals we onlangs hebben gezien, is cyberbeveiliging meer dan ooit een cruciaal onderdeel van onze digitale soevereiniteit. Ik ben erg blij om te zien dat alle lidstaten nu deel uitmaken van het EuroQCI-initiatief, een belangrijk onderdeel van ons aanstaande initiatief voor veilige connectiviteit, dat alle Europeanen toegang zal geven tot beschermde, betrouwbare communicatiediensten.”

De EuroQCI zal deel uitmaken van een bredere actie van de Commissie om een ​​op satellieten gebaseerd veilig connectiviteitssysteem te lanceren dat hogesnelheidsbreedband overal in Europa beschikbaar zal maken. Dit plan biedt betrouwbare, kosteneffectieve connectiviteitsdiensten met verbeterde digitale beveiliging. Als zodanig zal de EuroQCI bestaande communicatie-infrastructuren aanvullen met een extra beveiligingslaag op basis van de principes van de kwantummechanica, bijvoorbeeld door diensten te leveren op basis van kwantumsleuteldistributie, een zeer veilige vorm van codering. U kunt meer informatie vinden CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Europese Commissie

Visserij: EU en Cookeilanden komen overeen hun partnerschap op het gebied van duurzame visserij voort te zetten

gepubliceerd

on

De Europese Unie en de Cookeilanden zijn overeengekomen hun succesvolle visserijpartnerschap voort te zetten als onderdeel van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij, voor een duur van drie jaar. Dankzij de overeenkomst mogen EU-vissersvaartuigen die in de westelijke en centrale Stille Oceaan actief zijn, blijven vissen in de visgronden van de Cookeilanden. Milieu, oceanen en visserij CommissarisVirginijus Sinkevičius zei: "Met de verlenging van dit visserijprotocol zullen de vaartuigen van de Europese Unie kunnen blijven vissen op een van de gezondste tropische tonijnbestanden. We zijn er bijzonder trots op bij te dragen, door middel van onze sectorale steun, aan de ontwikkeling van de visserijsector van de Cookeilanden - een kleine ontwikkelingsstaat voor eilanden die vaak wordt geprezen om zijn effectieve en verantwoorde visserijbeheerbeleid. Zo werken de EU-partnerschapsovereenkomsten voor duurzame visserij in de praktijk.”

In het kader van het nieuwe protocol zullen de EU en de reders de komende drie jaar in totaal tot ongeveer € 4 miljoen (NZD 6.8 miljoen) bijdragen, waarvan € 1 miljoen (NZD 1.7 miljoen) ter ondersteuning van de Cookeilanden. initiatieven binnen het sectorale visserij- en maritiem beleid. Over het geheel genomen hebben de inkomsten uit deze overeenkomst, naast verbeteringen in de visserijsector, de regering van de Cookeilanden eerder in staat gesteld haar socialezekerheidsstelsel te verbeteren. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending