Verbind je met ons

EU-begroting

Herziening van de langetermijnbegroting van de EU: waarom het Parlement verbeteringen wil 

DELEN:

gepubliceerd

on

The war in Ukraine and inflation have depleted the reserves in the EU’s long-term budget. The EU needs more funds so that it can react to crises, say MEPs, EU-aangelegenheden.

Wat is de langetermijnbegroting van de EU?

De langetermijnbegroting van de EU, ook wel bekend als het Meerjarig Financieel Kader (MFK), is het zevenjarige financiële plan dat bepaalt hoeveel geld de EU kan investeren in verschillende prioriteiten, zoals het ondersteunen van boeren, regio’s, bedrijven, studenten of onderzoekers.

De langetermijnbegroting stelt grenzen aan de jaarlijkse uitgaven van de EU. Het huidige kader bestrijkt de periode 2021-2027. Omdat het zo veel jaren bestrijkt, is het onderwerp van een tussentijdse evaluatie in 2023 om te zien of er veranderingen nodig zijn.

Lees meer over de EU-langetermijnbegroting.

Waarom veranderingen in de langetermijnbegroting van de EU nodig zijn

Sinds de EU eind 2020 haar huidige langetermijnbegroting heeft aangenomen, hebben er veel onvoorziene ontwikkelingen plaatsgevonden.

advertentie

De oorlog in Oekraïne heeft de geopolitieke situatie op het continent dramatisch veranderd. De De EU heeft zich ertoe verbonden Kiev te steunen in haar strijd tegen de niet-uitgelokte agressie van het Kremlin.


De EU heeft financiële en humanitaire hulp gestuurd en heeft daarmee ingestemd verhoging van de productie van munitie en raketten voor Oekraïne. Miljoenen Oekraïense vluchtelingen hebben bescherming gezocht in EU-landen.

The rise of interest rates, initiated by central banks to stem inflation, has led to a substantial increase in the EU’s borrowing costs linked to the post-Covid recovery plan and is also weighing on the EU budget.

Andere uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd zijn onder meer de aanhoudende migratiestroom en de noodzaak om de autonomie van de EU in cruciale sectoren veilig te stellen.

Tussentijdse herziening van de langetermijnbegroting van de EU

De Europese Commissie kwam met een voorstel tot herziening van de meerjarenbegroting in juni 2023. Het omvat:

  • Het opzetten van een nieuwe Oekraïne-faciliteit, met een totale capaciteit van 50 miljard euro, die de onmiddellijke behoeften van het land moet dekken en het herstel en de modernisering op de lange termijn moet ondersteunen
  • Het versterken van de EU-begroting met 15 miljard euro in verband met migratie, het reageren op externe uitdagingen, zoals de oorlog in Oekraïne, en het opbouwen van partnerschappen met niet-EU-landen
  • Establishing a Strategic Technologies for Europe Platform (Step) to promote the EU’s long-term competitiveness in critical technologies, such as health, raw materials and space. The Commission proposal envisages the use of funds under existing programmes and a €10 billion top-up for specific programmes
  • Het opzetten van een nieuw instrument boven de huidige begrotingsplafonds om de hogere financieringskosten in het kader van het herstelplan van de EU te dekken.

Standpunt van het Parlement

De leden van het Europees Parlement hebben hun standpunt uiteengezet standpunt innemen over de veranderingen die nodig zijn in de langetermijnbegroting in een rapport aangenomen op 3 oktober 2023.

In een eerdere resolutie van december 2022hadden de Europarlementariërs al gezegd dat de politieke, economische en sociale context in de EU onherkenbaar veranderd was sinds de goedkeuring van de langetermijnbegroting in 2020, waarbij de oorlog in Oekraïne en de inflatie benadrukt werden.

Nu stelt het Parlement dat de herziening de gevolgen van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne moet aanpakken, Kiev moet steunen, de strategische autonomie en soevereiniteit van de EU moet versterken en de EU meer flexibiliteit moet geven om met crises om te gaan.

De leden van het Europees Parlement verwelkomen het voorstel van de Commissie, maar stellen dat er meer financiering nodig is op specifieke gebieden:

  • 1 miljard euro extra om humanitaire hulp te verlenen aan Oekraïne en andere landen te steunen die door de oorlog zijn getroffen, zoals Moldavië
  • 1 miljard euro extra ter ondersteuning van grensbeheer en migratiegerelateerd beleid
  • 3 miljard euro extra voor het Strategic Technologies for Europe Platform om het concurrentievermogen en de strategische autonomie van de EU te versterken
  • 5 miljard euro extra voor twee instrumenten die de EU meer flexibiliteit moeten bieden bij het reageren op onvoorziene gebeurtenissen.

De leden van het Europees Parlement willen dat alle terugbetalingskosten die verband houden met de leningen in het kader van het herstelplan buiten de begrotingsgrenzen worden gebracht en niet alleen de kosten die boven de reeds geprogrammeerde kosten liggen, zoals de Commissie suggereert.

Volgende stappen

Het Parlement wil snelle vooruitgang zien met de herziening van de meerjarenbegroting van de EU, omdat dit ook impact zou hebben op de jaarlijkse begroting voor 2024.

Het uiteindelijke besluit ligt bij de Raad, die nog geen overeenstemming moet bereiken over een gemeenschappelijk standpunt. De herziene begroting kan alleen in werking treden als het Parlement er ook mee instemt. Het rapport, dat op 3 oktober tijdens de plenaire vergadering werd aangenomen, heeft tot doel de standpunten van het Parlement over dit onderwerp naar voren te brengen en vormt zijn onderhandelingsmandaat.

Revision of the EU’s long-term budget 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending