Verbind je met ons

Europese Commissie

10.9% meer werkgelegenheid in de sport in 2022 in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2022 waren er 1.51 miljoen mensen werkzaam in de sportsector in de EU, wat neerkomt op 0.8% van het totaal werk. Dit is een stijging van 10.9% van het aantal mensen dat werkzaam is in de sportsector ten opzichte van 2021 (1.36 miljoen). De sportsector omvat economische activiteiten en beroepen zoals in sportteams en -clubs, trainers, onafhankelijke atleten, fitnesscentra en activiteiten voor de promotie en het beheer van sportevenementen.

Van de EU-leden had Zweden het hoogste percentage mensen dat in de sport werkt (1.4% van de totale werkgelegenheid), gevolgd door Finland, Denemarken (beide 1.2%), Spanje en Frankrijk (beide 1.1%). Daarentegen werden de laagste aandelen van mensen die werkzaam zijn in de sportsector geregistreerd in Roemenië (0.2% van de totale werkgelegenheid), Bulgarije (0.3%), Polen en Slowakije (beide 0.4%) en Kroatië en Litouwen (beide 0.5%).

Staafdiagram: Werkgelegenheid in de sport als aandeel van de totale werkgelegenheid, 2022 (% van de totale werkgelegenheid)

Bron dataset: sprt_emp_sex

Er zijn meer mannen dan vrouwen op de arbeidsmarkt in de sport

Wat de werkgelegenheid in de sportsector betreft, waren er meer mannen dan vrouwen vertegenwoordigd (respectievelijk 55% en 45%), wat leidde tot een iets grotere arbeidsparticipatiekloof tussen mannen en vrouwen in vergelijking met de totale werkgelegenheid (respectievelijk 54% en 46%). 

Infographics: Werkgelegenheid in de sport in de EU, 2022 (% van totaal)

Bron dataset: sprt_emp_sex, sprt_emp_age, sprt_emp_edu

Meer dan een derde die in de sport werkt, is tussen de 15 en 29 jaar

advertentie

De werkgelegenheid in de sport verschilt van de totale werkgelegenheid in termen van leeftijdsgroepen. Meer dan een derde (35%) van de mensen die in de sport werkzaam zijn, was tussen de 15 en 29 jaar, meer dan tweemaal het waargenomen aandeel in de totale werkgelegenheid (17%) in 2022. 

De leeftijdsgroep 30-64 jaar oud had het hoogste percentage mensen dat werkzaam is in de sport, goed voor 62% van alle sportwerkers, dat is 18 procentpunten (pp) minder dan het gerapporteerde aandeel voor de totale werkgelegenheid (80%). Zowel in de sportsector als in de totale werkgelegenheid waren de 65-plussers goed voor 3%.

Bijna de helft van de mensen die werkzaam zijn in de sport heeft een middelbaar opleidingsniveau

Bijna de helft (46%) van de werknemers in de sportsector heeft een middelbaar opleidingsniveau (Internationale standaardclassificatie van onderwijs (ISCED) niveaus 3-4), gevolgd door degenen met een hogere (tertiaire) opleiding (ISCED-niveaus 5-8) met bijna 40%, wat 2.4 procentpunten hoger is in de sport dan in de totale werkgelegenheid. Mensen met een lagere opleiding (ISCED-niveaus 0-2) waren goed voor 14% van de werkgelegenheid in de sport. 

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Werkgelegenheid in de sport omvat sportgerelateerde beroepen in de sportsector, bijv. topsporters, professionele coaches in fitnesscentra, niet-sportberoepen in de sportsector, bijv. receptionisten in fitnesscentra, en sportgerelateerde banen buiten de sportsector, bijv. schoolsport instructeurs.
  • Nieuwe methodiek vanaf 2021 voor EU-arbeidskrachtenenquête
  • Kroatië: lage betrouwbaarheid voor 2022.
  • Frankrijk en Spanje: definitie voor 2021-2022 verschilt (zie Methodologie van de Enquête naar de Arbeidskrachten). metadata)

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact opnemen. pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending