Verbind je met ons

Onstpanning

Een half miljoen kunst- en entertainmentbedrijven in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Naar schatting waren er in 2021 een half miljoen actief bedrijven in creatieve, kunst- en amusementsactiviteiten in de EU, met nog eens 12 000 betrokken bij bibliotheek-, archief- en museumactiviteiten. Deze komen bovenop de 1.2 miljoen ondernemingen in andere cultuurgerelateerde economische activiteiten (gegevens voor 2020).

Deze informatie is afkomstig van voorlopige gegevens over Structurele Bedrijfsstatistieken (SBS), dat nu een bredere en completere dekking van de dienstensector biedt. 
 

Ballondiagram: mensen die werkzaam zijn in de kunst-, creatieve en amusementsondernemingen, per grootteklasse (% aandeel van de werknemers, voorlopige gegevens 2021, NACE-afdeling 90)

Bron dataset: sbs_sc_ovw

Ondernemingen in creatieve, kunst- en amusementsactiviteiten hadden in 582 000 2021 mensen in dienst. De overgrote meerderheid (91 %) werkte in micro- of kleine ondernemingen (0 tot 49 medewerkers), 6% in middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) en 3% in grote ondernemingen (250 of meer werknemers).

Kijkend naar de EU-landen, had Nederland het hoogste aantal creatieve, kunst- en amusementsondernemingen, 95 902, gevolgd door Frankrijk (88 981), Zweden (46 825), Spanje (43 796) en Portugal (24 533). De laagste aantallen werden geregistreerd in Luxemburg (398), Cyprus (711), Bulgarije (1 154), Kroatië (1 217) en Malta (1 304).

Staafdiagram: aantal creatieve, kunst- en entertainmentbedrijven (voorlopige gegevens 2021, NACE-afdeling 90)

Bron dataset: sbs_sc_ovw

Verbetering van structurele bedrijfsstatistieken

advertentie

Structurele Bedrijfsstatistieken gaven al een alomvattend inzicht in de structuur van het bedrijfsleven, maar dit werd verbeterd door de introductie van nieuwe regelgeving op het gebied van Europese bedrijfsstatistieken, waaronder nieuwe economische activiteiten vallen. Dankzij dit omvatten de bedrijfsstatistieken er nu twee NACE divisies: divisie 90 voor "creatieve, kunst- en amusementsactiviteiten" en 91 voor "bibliotheken, archieven, musea en andere culturele activiteiten".

Bovendien worden ongeveer een jaar na het einde van de referentieperiode voorlopige structurele bedrijfsstatistieken over drie sleutelvariabelen (aantal ondernemingen, werkgelegenheid, omzet) gepubliceerd. De voorlopige release bevat ook een uitsplitsing naar bedrijfsgrootteklasse, waardoor gebruikers analyses kunnen uitvoeren voor verschillende soorten ondernemingen en in het bijzonder voor Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Met de definitieve release, ongeveer 20 maanden na het einde van het referentiejaar, worden de gedetailleerde economische activiteiten op 4 cijfers van de NACE-classificatie gepubliceerd, inclusief de nieuw beschikbare klasse 8552 over cultuureducatie.

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact opnemen. pagina.
 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending