Verbind je met ons

Asielbeleid

Ruim 72,000 asielzoekers in april 2023

DELEN:

gepubliceerd

on

2023 april 72,630 eerste asielzoekers (niet-EU burgers) aangevraagd internationale bescherming in EU-landen. Ten opzichte van april 2022 (54,350) betekent dit een stijging van 34%. Er waren er ook 5,310 volgende aanvragers, een daling van 5% ten opzichte van april 2022 (5,610). 

Deze informatie is afkomstig van de maandelijkse asielgegevens uitgegeven door Eurostat. Het artikel presenteert een handvol bevindingen van de meer gedetailleerde Statistics Explained artikel over maandelijkse asielstatistieken.
 

Tijdlijn: eerste en volgende asielzoekers, januari 2019 - april 2023 (aantal asielzoekers)

Bron dataset: migr_asyappctzm

De meeste nieuwe asielaanvragers waren Syriërs en Afghanen

Net als in de voorgaande maanden vormden Syriërs in april 2023 de grootste groep asielzoekers (9,420 eerste aanvragers). Ze werden gevolgd door Afghanen (7,405), vóór Venezolanen (5,785), Colombianen (4,770) en Turken (4,640).

Following Russia’s military aggression against Ukraine, there was a significant increase in Ukrainian first-time asylum applicants (from 2,105 in February 2022 to 12 190 in March 2022), but the numbers have been decreasing monthly down to 895 in April 2023. Dat komt ook doordat mensen die Oekraïne ontvluchten tijdelijke bescherming genieten.

In april 2023 stond het aantal eerste asielzoekers met Russisch staatsburgerschap op de 12e plaats van alle staatsburgerschappen, met 1 720 aanvragen.

advertentie

Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië waren goed voor 72% van de eerste asielaanvragers

In april 2023 ontvingen Duitsland (20,950), Spanje (12,910), Frankrijk (10,260) en Italië (8,175) het hoogste aantal eerste asielzoekers, goed voor bijna driekwart (72 %) van alle eerste asielzoekers in de EU.

In totaal waren er in de EU in april 162 2023 nieuwe asielaanvragers per miljoen mensen.

Vergeleken met de bevolking van elk EU-land (op 1 januari 2023) hadden negen lidstaten een hoger percentage dan de totale EU-ratio. Het laagste percentage werd waargenomen in Hongarije (0.4).

2,625 niet-begeleide minderjarigen die asiel aanvragen

Staafdiagram: niet-begeleide minderjarigen, april 2023, top 5 staatsburgerschap van niet-begeleide minderjarigen en top 5 lidstaten die niet-begeleide minderjarigen ontvangen

Bron dataset: migr_asyumactm

In april 2023 vroegen 2 625 niet-begeleide minderjarigen voor het eerst asiel aan in de EU, voornamelijk uit Afghanistan (895) en Syrië (685). 

De EU-landen die in april 2023 het hoogste aantal asielaanvragen van niet-begeleide minderjarigen ontvingen, waren Duitsland (1 105), vóór Nederland (340) en Oostenrijk (285).

Meer informatie

Methodologische notities

  • Aangezien er voor Tsjechië geen gegevens beschikbaar waren over de eerste asielaanvragers voor april 2023, zijn de gegevens van maart 2023 gebruikt. 
  • Vanwege tijdelijke afwijkingen zijn er geen gegevens beschikbaar over alleenstaande minderjarige asielzoekers voor Frankrijk, Cyprus en Polen. Hierdoor zijn deze lidstaten niet meegenomen in de berekening. Een volledige lijst van afwijkingen is te vinden in de Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/431 van de Commissie.
  • Gegevens voor Kroatië hebben betrekking op officieel uitgesproken intenties voor internationale bescherming bij grensovergang en niet alleen op asielzoekers die daadwerkelijk een asielverzoek hebben ingediend. Daarom kunnen de huidige statistieken het aantal aanvragers overschatten. Eurostat bespreekt momenteel verbeteringen in de statistieken en een herziening van de gegevens is mogelijk.
  • Statistieken over asielzoekers die worden beschouwd als niet-begeleide minderjarigen die in het artikel worden gepresenteerd, hebben betrekking op de door de nationale autoriteiten aanvaarde leeftijd, maar dit is voordat de leeftijdsbeoordelingsprocedure is uitgevoerd/voltooid.
  • De gegevens in deze publicatie zijn afgerond op de dichtstbijzijnde vijf. 

 
Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact opnemen. pagina.
 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending