Verbind je met ons

Kazachstan

De vooruitgang van Kazachstan stuit op veel tegenwind; het Westen zou niet een van hen moeten zijn

DELEN:

gepubliceerd

on

De escalatie van de geopolitieke spanningen in verband met de Oekraïense crisis heeft twee belangrijke kampen van landen blootgelegd – een Alliantie van Democratieën aan de ene kant en een Groep van Autoritaire Regimes aan de andere kant – schrijft Luc Rodehefer.

Een aantal landen heeft zich echter verzet tegen het kiezen van een partij, omdat ze ernaar streven hun nationale belangen in evenwicht te brengen met internationale ontwikkelingen en tegelijkertijd pleiten voor het handhaven van vreedzame diplomatie en wereldwijde verbindingen.

Hoewel het aantal van deze zogenaamde "tussenlanden" in overvloed aanwezig is (met name in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid- en Centraal-Azië), hebben slechts enkele van hen zich uitgesproken achter de principes van multilateralisme en geweldloosheid. Een daarvan is Kazachstan, dat door zijn retoriek en acties consequent blijk heeft gegeven van zijn toewijding aan de internationale beginselen die zijn verankerd in het VN-Handvest, ondanks ernstige uitdagingen voor de economie en stabiliteit van het land als gevolg van de recente mondiale ontwikkelingen. Indrukwekkend is dat de sterke naleving door Kazachstan van de economische sancties die door westerse landen tegen Rusland zijn opgelegd, de tand des tijds heeft doorstaan.

Temidden van een hele reeks destabiliserende gebeurtenissen, waaronder een gewelddadige poging tot staatsgreep in januari 2022 en een aanhoudende internationale crisis die zijn buurland Rusland in gevaar brengt, heeft Kazachstan belangrijke stappen gezet om de democratie en stabiliteit in eigen land te versterken, zoals het beperken van presidentiële bevoegdheden, het bestrijden van oligopolies en het terugkrijgen van activa die zijn gestolen van de land door trawanten van het oude regime. Kazachstan heeft ook zijn toezeggingen inzake de territoriale integriteit van Oekraïne gestand gedaan en heeft bijgedragen aan de energie- en voedselzekerheid in Europa.

Vorig jaar maakte president Tokayev tijdens een openbare discussie met Vladimir Poetin op het St. Petersburg International Economic Forum heel duidelijk dat zijn land zich blijft houden aan de VN-beginselen van soevereiniteit en territoriale integriteit. “Kazachstan erkent noch Taiwan, noch Kosovo, noch Zuid-Ossetië en Abchazië. Dit principe zal worden toegepast op quasi-staatsentiteiten, die naar onze mening Loehansk en Donetsk zijn', zei de president. Een dergelijk standpunt van Kazachstan is uitgesproken en bewezen door consistentie in het stempatroon over VN-Oekraïne-gerelateerde resoluties.

Toch is zo'n hardnekkige toewijding aan internationale democratische principes (door een relatief zwakker land, samengeperst in een geopolitieke driehoek met twee veel sterkere buren, namelijk China en Rusland) niet voldoende geweest om een ​​ogenschijnlijk diepgewortelde negatieve mening over Kazachstan te veranderen. Met een bijzonder sterk standpunt, vooral in het Westen, kunnen oligarchen onder de vlag van "mensenrechten" internationale ngo's en de media ertoe verleiden te geloven dat hun gevolmachtigde politieke figuren het slachtoffer zijn van autoritair misbruik. Wanneer elke beslissing van Kazachstaanse rechtbanken tegen deze lokale gevolmachtigden wordt bekritiseerd, krijgen hun oligarchische opperheren een enorme invloed, wat ten koste gaat van de internationale geloofwaardigheid en reputatie van Kazachstan en het prille proces van democratische opbouw ondermijnt.

Een voorbeeld van zo'n geval betreft een Kazachstaanse burger Zhanbolat Mamai, die in september 2017 werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens diefstal en verduistering van fondsen. Mamai, die wordt beschouwd als een onafhankelijke journalist en een politiek activist, zou naar verluidt opnieuw de wet van Kazachstan hebben geschonden en is aangeklaagd voor het beledigen van een regeringsvertegenwoordiger (volgens het wetboek van strafrecht van Kazachstan, artikel 378), het verspreiden van valse informatie (volgens artikel 274) en het organiseren van illegale protesten (volgens artikel 488). Amnesty International noemt deze beslissing een "daad van vergelding" van de regering. Amnesty's berichtgeving over de Mamai-zaak vertelt echter maar de helft van het verhaal.

advertentie

Beschuldigd van illegale acties, heeft Mamai zich vervolgens gepositioneerd als een vervolgde mensenrechtenverdediger. Hij heeft financiële en politieke steun gekregen van Mukhtar Ablyazov, die miljarden dollars stal van een Kazachstaanse bank en vervolgens het land ontvluchtte. Ablyazov verloor al verschillende rechtszaken in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Mamai zou het geld van Ablyazov hebben gebruikt om een ​​niet-geregistreerde politieke partij, de Democratische Partij van Kazachstan, te leiden.

Toch worden bovengenoemde facetten van de Mamai-zaak soms niet in overweging genomen door mensenrechtenorganisaties.

Het is ook vermeldenswaard dat Mamai niet in de gevangenis zit (zoals bepaald in de artikelen 378 en 274) maar in plaats daarvan een voorwaardelijke straf heeft gekregen.

Het feit dat niet met alle partijen rekening wordt gehouden, stuit nu op verzet in Kazachstan. Lokale ngo's vragen zich af of de beweegredenen achter de aanval op Kazachstan vanwege deze spraakmakende zaken echt over mensenrechten gaan. Ondertussen voert de regering hervormingen door om tegemoet te komen aan de dagelijkse beslommeringen van de bevolking van Kazachstan, waaronder de bescherming van hun sociaal welzijn, gezondheidszorg en financiële vooruitzichten.

De moeilijke evenwichtsoefening die de regering van Kazachstan probeert te managen in zowel haar internationale als binnenlandse aangelegenheden staat voor vele uitdagingen. Maar krediet moet worden gegeven waar het verschuldigd is. In deze omgeving schaadden westerse ngo's en media die ten prooi vielen aan de tactieken van de begunstigden van het oude Kazachstan-regime alleen maar het opkomende democratiseringsproces van het land en zijn pogingen om te breken met autoritarisme en corruptie die elders in Centraal-Azië nog steeds wijdverbreid zijn.

Luc Rodehefer is expert buitenlandbeleid en freelance financieel analist. Als voormalig bankier is hij momenteel gevestigd in Frankrijk en houdt hij zich bezig met de politieke en economische betrekkingen tussen de EU en opkomende markten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending