Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan: Tokayev stuurt minister van Buitenlandse Zaken naar Brussel om regeringsvisie op protesten te presenteren

DELEN:

gepubliceerd

on

Mukhtar Tileuberdi, minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier van Kazachstan kwam naar de Brusselse Persclub (18 januari) om een ​​samenvatting te geven van de protesten en gebeurtenissen die begin 2022 in Kazachstan plaatsvonden vanuit het perspectief van de regering. 

De minister beschreef de gebeurtenissen als een grote test voor het leiderschap van het land en zijn mensen. De presentatie werd gevolgd door 37 minuten intensieve vragen van journalisten, waaronder vragen van EU Reporter over de vraag of de autoriteiten een volledig en transparant onderzoek naar de gebeurtenissen zouden uitvoeren en of de regering zou reageren op de resolutie van het Europees Parlement waarin wordt opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. 

Veel journalisten stelden vragen over het gebruik van de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO). De minister beschreef de betrokkenheid van de CTSO als tijdelijk en noodzakelijk voor het herstel van de orde, hij meldde ook dat ze het land al zouden verlaten. 

Een van de doelen van de briefing was om demonstranten te wijzen op de maatregelen die de nieuwe regering nam om een ​​aantal van de onderliggende oorzaken van zorg aan te pakken. De maatregelen omvatten extra inspanningen om de regionale ontwikkeling evenwichtiger te maken, veranderingen in het openbaar bestuur om deze meer meritocratisch te maken, vermindering van de algemene bureaucratie, de oprichting van een openbaar sociaal fonds, grote investeringen in onderwijs en maatregelen om de werkgelegenheid te bevorderen, met name voor jongeren en ongeschoold.

Deel dit artikel:

advertentie

Trending