Verbind je met ons

Gezondheid

Geef genen een kans: ruim 1,000 wetenschappers in 14 landen demonstreren ter ondersteuning van genbewerking 

DELEN:

gepubliceerd

on

Meer dan 1,000 wetenschappers uit 14 Europese landen hebben ongekende demonstraties gehouden over het hele continent, waarbij ze er bij de leden van het Europees Parlement op aandringen om de Nieuwe Genomic Technieken (NGT's) te steunen, voorafgaand aan een cruciale stemming in het EU-parlement morgen.

Gene editing technology, argue those taking part, will help create crops that use less pesticides, are more resistant to disease and are more climate resilient – but only if European scientists and plant breeders are allowed to use them outside the lab. 

Het gebruik van NGT's in de landbouw is momenteel de facto illegaal buiten het laboratorium in de EU. Meer dan 1,000 wetenschappers gingen de straat op om op te roepen dat dit zou veranderen. Fotocredit: WePlanet

Het zeldzame vertoon van activisme uit de wetenschappelijke gemeenschap komt nadat 37 Nobelprijswinnaars en ruim 1,500 wetenschappers schreef aan de leden van het Europees Parlement vorige maand riepen ze hen op om “de duisternis van anti-wetenschappelijke angstzaaierij te verwerpen” in het licht van een felle campagne van anti-GMO-activisten.

“Dit gaat fundamenteel over de vraag of Europa vertrouwen heeft in wetenschappers of niet.” zegt dr. Hidde Boersma PHD, een Nederlandse microbioloog en woordvoerder van WijPlanet die de campagne coördineerde. “De wetenschappelijke gemeenschap is overweldigend verenigd in het ondersteunen van NGT’s en staat klaar om ze te gebruiken om het gebruik van pesticiden dramatisch te verminderen, landefficiënte gewassen met een hoge opbrengst te creëren en miljarden euro’s aan economische groei te ontsluiten. Het is tijd om bijgeloof te verwerpen en in de jonge wetenschappers van Europa te geloven.” 


1,002 wetenschappers van 29 universiteiten in 14 Europese landen namen deel aan de actie. Een volledige lijst is te vinden hier en een fotobibliotheek hier Fotocredit: WePlanet

Met spandoeken met de tekst “Steun de wetenschap, steun NGT’s!” en “Geef genen een kans!”, namen in totaal 1,002 professoren en onderzoekers van 29 universiteiten deel. Een volledige lijst van deelnemende universiteiten is te vinden hier. In een poging om de stemming ten gunste van de NGT’s te laten doorslaan, tagden de deelnemers onbesliste leden van het Europees Parlement op X, voorheen Twitter, en voerden ze gedurende de dag een massale e-mailcampagne naar lokale leden van het Europees Parlement.

De actie werd gecoördineerd door WijPlanet, een internationale ecohumanistische NGO die ook campagne voert voor kernenergie, cellulaire landbouw en het opnieuw verwilderen van grote delen van Europa.

Joel Scott-Halkes, Campaigns Director voor WePlanet zegt: “We zijn overweldigd door deze demonstratie van steun voor NGT's vanuit de wetenschappelijke gemeenschap. Om te zien dat meer dan 1,000 wetenschappers in 14 landen op één dag gecoördineerde actie ondernemen, is een historische weergave van de toewijding van wetenschappers om een ​​duurzamere toekomst op te bouwen. Laten we hopen dat de leden van het Europees Parlement deze toewijding delen als ze morgen stemmen!”


Noot voor de redactie

  • De meest opvallende nieuwe genomische techniek die wordt overwogen is CRISPR-cas9, ook wel 'genetische schaar' genoemd. In tegenstelling tot traditionele GGO's 'importeert' deze techniek geen DNA van andere organismen, maar 'bewerkt' hij in plaats daarvan delen van het eigen genoom van het organisme om gewenste eigenschappen te verkrijgen.  
  • De stemming zal plaatsvinden in de plenaire vergadering van Straatsburg op 7 februari, met een debat op de middag van 6 februari. Het zal een voorstel van de EU-commissie overwegen om de regelgeving inzake NGT's te versoepelen. Soortgelijke wetgeving werd in Groot-Brittannië aangenomen na de Brexit, waardoor NGT’s legaal werden in dat land. 
  • De open brief, ondertekend door 37 Nobelprijswinnaars en ruim 1,500 wetenschappers, is volledig te lezen hier.
  • WePlanet wordt volledig door liefdadigheidsinstellingen gefinancierd en heeft geen banden met de sector, financiering of partnerschappen. Hier vindt u onze transparantieverklaring hier
  • recent verslag ontdekte dat het afwijzen van nieuwe genomische technieken in Europa tot 3 biljoen aan gemiste economische kansen zou kunnen kosten. 

Over WePlanet
WePlanet (voorheen RePlanet) is een nieuwe, door liefdadigheid gefinancierde mondiale milieu-ngo met campagnevoerders in 15 verschillende landen in Europa, Afrika en de Azië-Pacific. Verenigd onder de opkomende filosofie van het eco-humanisme, is WePlanet uniek onder milieu-NGO's voor het bevorderen van het gebruik van technologieën zoals geavanceerde kernenergie, cellulaire landbouw en genbewerking. Het doel is om 50% tot 75% van Europa opnieuw te verwilderen, de veehouderij te ontwrichten, het klimaat af te koelen en een overvloed aan energie in het Zuiden te verwezenlijken. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending