Verbind je met ons

EU

Laat de gezondheid van Europa niet de zonsondergang tegemoet varen

DELEN:

gepubliceerd

on

on-wereldgezondheidsdagDoor Denis Horgan, uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine

Vandaag (9 september) hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zijn 'State of the Union'-toespraak. Tussen verklaringen door dat de Unie "meer Europa" nodig heeft, en af ​​en toe een metafoor van de zeevaart, ging de voorzitter in op punten die van bijzonder belang zijn voor degenen in de gezondheidszorg. “Geen wind is in het voordeel van degene die geen bestemming heeft – we moeten weten waar we heen gaan. Het is tijd om openhartig te spreken over de grote problemen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd”, zei hij.   

Juncker ging verder met het noemen van de “dieppolitieke vraag, (of) of je de btw op medicijnen verhoogt in een land waar 30% van de bevolking als gevolg van de crisis niet langer onder het openbare gezondheidssysteem valt. Of dat je in plaats daarvan op militaire uitgaven bezuinigt.”

Terwijl hij de snel veranderende wereld van de wetenschap erkende terwijl hij een vlag voor de commissie wapperde, zei hij dat we afstevenen op een situatie waarin: "In gezondheidsklinieken in Barcelona een betere behandeling beschikbaar zal zijn voor patiënten door middel van nieuwe plasma-afgeleide therapieën, gefinancierd door de Investment Fonds. In Limerick en andere locaties in Ierland zullen gezinnen betere toegang hebben tot eerstelijnsgezondheidszorg en sociale diensten door middel van 14 nieuwe eerstelijnszorgcentra. Dit is nog maar het begin, er zullen nog veel meer van dit soort projecten volgen.”

De president vervolgde met te zeggen: "Wat we nodig hebben, is een proces van convergentie opnieuw tot stand brengen, zowel tussen lidstaten als binnen samenlevingen, met productiviteit, het scheppen van banen en sociale rechtvaardigheid als kern."

En hij voegde eraan toe dat, dankzij projecten van de Europese Commissie zoals de digitale eengemaakte markt, de kapitaalmarktenunie en de energie-unie, Europa "belemmeringen voor grensoverschrijdende activiteiten wegneemt en de schaal van ons continent gebruikt om innovatie te stimuleren, talenten te verbinden en het aanbieden van een ruimere keuze aan producten en diensten”. Misschien. Maar niet genoeg. De in Brussel gevestigde Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM) zou stellen dat een manier om 'meer Europa' te bereiken in termen van een betere gezondheid van 500 miljoen burgers in 28 lidstaten veel betere grensoverschrijdende samenwerkingen zijn, vooral op het gebied van gezondheid, dan de niveaus waar de president naar verwees. Want hoewel Europa excellente wetenschap blijft produceren die steeds meer inzicht geeft in de rol van biologie bij gezondheid en ziekte, wordt ons vermogen om deze onderzoeksontdekkingen om te zetten in voordelen voor de patiënt ondermijnd door de structuren en regelgeving die momenteel op Europees en nationaal niveau van kracht zijn.

Een versnippering van de onderzoeksinspanningen in heel Europa en het ontbreken van een duidelijk gedefinieerde routekaart voor de vertaling van onderzoeksontdekkingen voor klinische implementatie belemmeren de uitvoering van de agenda voor gepersonaliseerde geneeskunde. Maar dat is slechts een deel ervan. Het komt erop neer dat veel beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg liever hadden gezien dat voorzitter Juncker meer aandacht had besteed aan gezondheid en gepersonaliseerde geneeskunde bij het opstellen van zijn prioriteitenlijst voor zijn ambtstermijn, en dat hij vandaag inderdaad meer aandacht had besteed.

advertentie

Een gezond Europa betekent een welvarend Europa en het gebrek aan prioriteitstelling voor gezondheid zou een gemiste kans kunnen worden genoemd. Hoewel, om eerlijk te zijn, en om Junckers metafoor uit te breiden, is EAPM ervan overtuigd dat Europa de boot niet helemaal heeft gemist. Wat echter duidelijk is, is dat de EU als geheel dringend actie moet ondernemen op het gebied van gezondheid. Niemand zegt dat het gemakkelijk zal zijn, maar hoewel consensus niet altijd mogelijk is, moet er beslist een coalitie van bereidwilligen zijn om verder te varen naar het uiteindelijke doel van de juiste behandeling voor de juiste patiënt op het juiste moment en toegang voor iedereen. naar de beste beschikbare gezondheidszorg en behandelingen.

Juncker en zijn commissie moeten, samen met het Europees Parlement, erkennen dat als Europa wacht om consensus te bereiken over elke afzonderlijke actie, dat zich in feite zal vertalen in inactiviteit – zoals we talloze keren hebben gezien. Om de bootmetafoor voort te zetten: Europa is op reis en hoewel elke zeeman tijdens zijn reis de voorkeur geeft aan een veilige haven, moet de boot doorvaren als hij die haven vandaag niet kan bereiken. Dus als de president het heeft over 'meer Europa' voor de Unie, zou hij moeten pleiten voor een sterkere grensoverschrijdende uitwisseling van big data, het afschaffen van silo-mentaliteit, flexibele regelgeving die rekening houdt met vooruitgang in wetenschap en technologie plus een correcte implementatie van de grensoverschrijdende gezondheidsrichtlijnen ten voordele van elke burger. Anders zal zijn schip naar de duistere diepten zinken en zijn steeds groter wordende bemanning en passagiers meenemen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending