Verbind je met ons

Brexit

Brexit: Barnier zegt dat er goede vooruitzichten zijn voor een deal

gepubliceerd

on

De Europese Raad van regeringsleiders is vandaag (15 oktober) op de hoogte gebracht van de onderhandelingen tussen de EU en het VK over de toekomstige relatie van het VK met de EU. Hoewel er enige vooruitgang werd geconstateerd, onderstreepte de EU dat ze een deal wilde, maar niet tegen elke prijs.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, bood eerst zijn excuses aan voor de afwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die zichzelf heeft moeten isoleren vanwege haar contact met een lid van haar team dat positief op COVID heeft getest.

Een overeenkomst - maar niet tegen elke prijs

Michel zei dat de EU eensgezind was en vastbesloten om tot een akkoord te komen, maar dat een akkoord gebaseerd zou moeten zijn op de mandaten van de EU, vooral als het gaat om een ​​gelijk speelveld, bestuur en visserij. Hij gaf het voorbeeld van het aanvaarden van auto's uit het VK zonder vergelijkbare normen en met het risico van enorme subsidies, terwijl het VK geen tarieven en geen quota bood. Hij zei dat dit honderdduizenden Europese banen in gevaar zou brengen. Hij riep het VK op om de nodige stappen te ondernemen.

Terugtrekkingsakkoord moet 'full stop' worden uitgevoerd

Over het terugtrekkingsakkoord zei Michel dat de EU verwachtte dat het volledig ten uitvoer zou worden gelegd: "volledige stop", hij zei dat dit een kwestie was van internationale geloofwaardigheid voor het VK.

Een eerlijke deal

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei dat hij vastbesloten was om een ​​eerlijke deal te sluiten met het VK: "We zullen alles doen wat we kunnen, maar niet tegen elke prijs." Hij verwacht de komende weken intensieve discussies, maar zei dat het standpunt van de EU vanaf de eerste dag van de onderhandelingen glashelder was. Als je toegang wilt tot onze markt van 450 miljoen mensen, dan moet er een gelijk speelveld zijn en moet er vrije en eerlijke concurrentie zijn.

'Goede vooruitzichten voor een deal'

Barnier zei dat hij in staat was om aan de Europese Raad verslag uit te brengen over de werkelijke vorderingen, maar dat er op dit moment nog drie onderwerpen zijn waar de kloof te groot is. Barnier voegde eraan toe dat hoewel er goede vooruitzichten waren voor een deal, dit niet mogelijk was zonder vooruitgang op de drie openstaande kwesties. Barnier streeft naar een akkoord eind oktober.

Gevraagd naar wat de EU wilde in termen van garanties, zei Barnier dat hij graag precieze principes in verdragsvorm zou willen verankeren. Het VK zou ook zekerheid moeten bieden over binnenlandse handhaving, wie de handhaving zou doen en hoe ze de EU op de hoogte zouden houden. Een ander cruciaal element is een geschillenbeslechtingsmechanisme, waardoor beide partijen indien nodig unilaterale maatregelen kunnen nemen.

Britse reactie

Terwijl de persconferentie in Brussel ten einde liep, vuurde een schijnbaar woedende Lord Frost - de tegenhanger van Barnier in de onderhandelingen, een reeks tweets af waarin hij klaagde dat de Europese Raad het woord 'intensief' uit hun conclusies had verwijderd.

Brexit

Britse wetgevers maakten zich zorgen over het gebrek aan voorbereidingen op de Brexit

gepubliceerd

on

By

De Britse regering heeft het voor bedrijven misschien te laat gelaten om zich goed voor te bereiden op het einde van het vrije verkeer van goederen van en naar de Europese Unie, zei een invloedrijke groep wetgevers op vrijdag (23 oktober): schrijft David Milliken.

De Treasury-commissie van het Britse parlement heeft minister Rishi Sunak van Financiën geschreven over hun bezorgdheid over vertragingen bij het opzetten van computersystemen waarmee bedrijven kunnen omgaan met nieuwe douanevereisten die op 1 januari van kracht worden.

"De commissie kwam weg van haar onderzoekssessie met ernstige bezorgdheid over de douaneparaatheid van het VK voor het einde van de Brexit-overgangsperiode," zei commissievoorzitter Mel Stride.

"Ik heb de bondskanselier gevraagd dringend te reageren op onze zorgen", voegde hij eraan toe.

Verder lezen

Brexit

EU Brexit-onderhandelaars verlengen bezoek aan Londen: Sunday Telegraph

gepubliceerd

on

By

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is van plan zijn bezoek aan Londen te verlengen tot woensdag (28 oktober) te midden van voorzichtig optimisme over de voortgang van de handelsbesprekingen na de Brexit met Groot-Brittannië, meldde de Sunday Telegraph. schrijft Stephen Addison.

Het onderhandelingsteam van de Europese Unie zou zondag (25 oktober) terugkeren naar Brussel.

De krant zei dat het Britse team donderdag (29 oktober) naar Brussel zou reizen voor meer gesprekken en dat aanstaande zaterdag feitelijk de deadline was geworden om te beslissen of de twee partijen tot een deal konden komen.

Groot-Brittannië en de EU hebben goede vooruitgang geboekt bij de besprekingen over een last-minute handelsovereenkomst die een tumultueuze finale van de vijf jaar oude Brexit-crisis zou voorkomen, maar de visserij blijft het grootste knelpunt.

De hoop op een akkoord steeg vorige week toen Reuters meldde dat Frankrijk zijn visserijsector voorbereidt op een kleinere vangst na de Brexit.

Verder lezen

Brexit

Macron legt de basis voor het verrekenen van een Brexit-compromis over de visserij

gepubliceerd

on

By

Frankrijk bereidt zijn visserijsector voor op een kleinere vangst na de Brexit, zeiden brancheleden, in een teken dat president Emmanuel Macron de basis legt voor een delicaat compromis om de Europese Unie te helpen een handelsovereenkomst met Groot-Brittannië te sluiten, schrijven en

De EU en Groot-Brittannië proberen de komende drie weken een overeenkomst te sluiten om te voorkomen dat de jaarlijkse handel $ 900 miljard wordt geschaad wanneer Groot-Brittannië de interne markt van het blok op 1 januari 2021 verlaat. Visserij is een van de grootste obstakels.

Macron heeft publiekelijk een harde houding aangenomen ten aanzien van de visserij en zei dat Frankrijk geen Brexit-pact zou accepteren dat "onze vissers opoffert". Hij verwierp de eis van Londen voor jaarlijkse onderhandelingen over visquota in Britse wateren en zei dat het de EU-industrie schaadt.

Als eerste teken van een voorzichtige verzachting van het standpunt van Parijs, zei Macron na de top van de EU-nationale leiders van vorige week gewijd aan de Brexit dat de Franse industrie na het einde van het jaar niet langer in dezelfde situatie verkeert als vandaag.

Privé is zijn regering verder gegaan door de politiek invloedrijke visserij-industrie van Frankrijk botweg te vertellen dat ze zich schrap moesten zetten voor de impact, vertelden bronnen aan Reuters, in opmerkingen die de rente op Britse en Britse obligaties onmiddellijk opdreven.

Frankrijk heeft in totaal 20,000 vissers, naast 10,000 banen in de visverwerking. Gemiddeld werd in 2011-2015 ongeveer 98,000 ton vis gevangen in Britse wateren, goed voor € 171 miljoen omzet en 2,566 directe banen.

Volgens een Frans parlementair rapport bevond zich een vierde van de vangsten van Frankrijk in het noordoosten van de Atlantische Oceaan in Britse wateren.

Toen de EU-top vorige week in Brussel bijeenkwam, plaatste de Europese minister van Macron foto's van een bezoek aan de Franse kustplaats Port-en-Bessin.

"Eén enkel doel: de belangen van vissers verdedigen en beschermen", zei Clement Beaune op Twitter. "We vechten ... voor de Franse visserij."

Maar - in nog niet eerder gerapporteerde uitwisselingen - zei Jerome Vicquelin, een lid van lokale visserijlobbygroepen die de bijeenkomst bijwoonden, dat de boodschap van de minister duidelijker was toen hem buiten de camera werd gevraagd of Frankrijk zou toegeven.

"Ik was nogal bot en zei: 'Het is allemaal goed en wel dat je gekomen bent, maar ik maak me zorgen omdat ... slechts 10-15% minder omzet ... op de lange termijn een ramp zou zijn", zei Vicquelin vertelde hij de gezanten van Parijs in de stuurhut van de vissersboot die toepasselijk werd genoemd L'Europe.

'Ze waren ook bot. Ze zeiden dat het niet meer hetzelfde zou zijn als voorheen. Voor mij is het duidelijk, ze willen gewoon proberen de schade zo veel mogelijk te beperken, ”vertelde Vicquelin aan Reuters.

Gevraagd om commentaar te geven op Vicquelin's verslag van de bijeenkomst, vertelde Beaune aan Reuters dat hij de vertegenwoordigers van de industrie had verteld niet langer te verwachten "de status quo" te handhaven.

De uitwisseling illustreert de dubbele strategie van Frankrijk in de Brexit-onderhandelingen: stoer praten in het openbaar terwijl je je stilletjes voorbereidt om vanaf 2021 minder in Britse wateren te vissen.

In een ander voorbeeld van Parijs dat een mogelijk compromis in de gaten hield, vertelde een visserijbron aan Reuters afzonderlijk dat de Franse regering de industrie al heeft gevraagd welke concessies voor hen acceptabel zouden zijn.

"Ze vroegen ons of we mogelijk, echt potentieel bereid waren om concessies te doen", zei de bron, die weigerde te worden genoemd. "Ze vroegen ons erover na te denken."

Veel Franse en andere EU-schepen vissen nu in de rijke Britse wateren die buiten bereik zouden zijn als er geen deal is. Bij elke overeenkomst zouden vangstquota voor meer dan 100 soorten moeten worden vastgesteld.

Als een vroege indicatie van verplaatsing van de visserij vanuit Londen, bood Groot-Brittannië vorige maand een overgangsperiode vanaf 2021 om de vangst geleidelijk te verhogen in plaats van van de ene op de andere dag.

Maar de zijkanten blijven zeeën van elkaar, wat precies het Britse aandeel uiteindelijk zou zijn.

Groot-Brittannië zegt dat het een "onafhankelijke kuststaat" zou worden die zijn wateren controleert en daar vist zodra de overgang uit de EU is voltooid.

Visserijstaten van de EU, waaronder Duitsland en Ierland, steunen Frankrijk. Maar het is Macron, die in 2022 voor de presidentsverkiezingen staat, die de harde retoriek leidt en een belangrijke rol zal spelen bij het sluiten van een visserijpact.

Hij moet het risico om een ​​kleine maar bloeiende en luidruchtige industrie boos te maken, afwegen tegen dat van het blokkeren van het nieuwe Brexit-pact, wat zou leiden tot tarieven en quota die de bilaterale handel zouden schaden.

"Macron heeft de sleutel in handen", zei een EU-diplomaat na Brexit. "Als Frankrijk naar beneden klimt, kunnen we een deal sluiten."

De EU heeft geboden voor blijvende toegang tot de Britse viswateren en staat op gespannen voet met Londen over de voorwaarden om de gemeenschappelijke markt van het blok van 450 miljoen consumenten open te houden voor Britse bedrijven. De twee kunnen alleen samen worden opgelost, of helemaal niet.

Een andere diplomaat zei dat de EU-onderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier, deze week "zich geen zorgen maakte over iets anders dan vis".

"Hij zei dat Macron een politieke show moet geven, aangezien 20% van hun vissers of vaartuigen 'werkloos' zijn als ze hun quota niet krijgen," zei de persoon over een achter gesloten deuren ontmoeting met Barnier.

'Macron moet vechten om de vissers niet op straat te krijgen. Dat is de reden waarom de Fransen publiekelijk nog steeds vol gas geven. "

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending