Verbind je met ons

coronavirus

#Coronavirus – Feiten over uw passagiersrechten

DELEN:

gepubliceerd

on

Vluchten geannuleerd op informatiebord © Synthex / Adobe Stock© Synthex / Adobe Stock 

Vlucht geannuleerd vanwege COVID-19? Wil of mag je niet reizen? Lees meer over uw passagiersrechten in de EU in deze uitzonderlijke tijden.

Een aantal EU-landen hebben beperkende maatregelen ingevoerd – zoals reisbeperkingen, quarantainezones en lock-downs – om de coronapandemie het hoofd te bieden. Deze maatregelen hebben een grote impact op de transportsector, dus zorg ervoor dat u uw passagiersrechten kent.

De Europese Commissie heeft gedetailleerd gepresenteerd richtlijnen om te garanderen dat de EU-passagiersrechten op een coherente manier worden toegepast en passagiers worden in alle EU-landen beschermd.

Wat moet ik doen als mijn vlucht wordt geannuleerd?

Luchtvaartmaatschappijen die vluchten annuleren zijn in alle gevallen verplicht om passagiers de volgende opties te bieden:

  1. Terugbetalen
  2. Herroutering zo snel mogelijk
  3. Herroutering op een later tijdstip, gekozen door de passagier

Als u zo snel mogelijk een andere route kiest, houd er dan rekening mee dat er aanzienlijke vertragingen kunnen optreden gezien het beperkte aantal vluchten dat momenteel wordt uitgevoerd vanwege nationale maatregelen om het virus in te dammen.

Heb ik recht op een hotel en maaltijden in geval van annulering?

advertentie

Luchtvaartmaatschappijen zijn – zonder uitzondering – verplicht om gratis maaltijden, verfrissingen en hotelaccommodatie aan te bieden aan passagiers wier vlucht is geannuleerd en die voor een andere vlucht hebben gekozen zo spoedig mogelijk.

Heb ik recht op een vergoeding?

Vliegtuigpassagiers hebben recht op compensatie als hun vlucht minder dan twee weken vóór de vertrekdatum wordt geannuleerd, tenzij er sprake is van ‘buitengewone omstandigheden’. Deze uitzondering kan van toepassing zijn in het geval van de corona-uitbraak, waarbij de maatregelen van de overheid de normale activiteiten van luchtvaartmaatschappijen belemmeren.

Wat moet ik doen als ik mijn reis wil annuleren?

Als u uw reis op eigen initiatief annuleert, is de terugbetaling afhankelijk van het type ticket dat u heeft gekocht, zoals gespecificeerd in de algemene voorwaarden. Raadpleeg de vervoerder voor meer details.

De Europese Unie is de enige plek ter wereld waar iedereen die per vliegtuig, trein, schip en bus reist, wordt beschermd door een volledig pakket passagiersrechten.

Lees wat het Europees Parlement doet om de passagiersrechten in de hele EU te beschermen.

Lege vluchten vermijden

Luchthavenregels verplichten luchtvaartmaatschappijen om de meeste van hun start- en landingsslots te exploiteren, als ze niet het risico willen lopen ze kwijt te raken.

Op donderdag 26 maart debatteert en stemt het Parlement over een voorstel van de Commissie tot tijdelijke opschorting EU-regels betreffende slots op luchthavens, om zogenaamde spookvluchten te stoppen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending