Verbind je met ons

Economie

EU-ministers bekritiseren recent memorandum tussen # Libië en # Turkije op de # Oost-Middellandse Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Fayez al-Sarraj, voorzitter van de presidentiële raad van Libië

Bij zijn aankomst op de Raad Buitenlandse Zaken van vandaag (9 december) werd Josep Borrell Fontelles, Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie gevraagd naar het recente memorandum tussen Turkije en Libië dat toegang zou geven tot een omstreden verdrag. zone over de Middellandse Zee.

Er wordt aangenomen dat het memorandum van overeenstemming over de maritieme grenzen, ondertekend tussen Turkije en de in Tripoli gevestigde Regering van Nationale Overeenstemming, geen juridische status heeft en in strijd is met de bepalingen van het Internationale Zeerecht. Egypte, Griekenland, Cyprus en Frankrijk, samen met de EU en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde: “De aankondiging van een ondertekend Turks-GNA-afbakeningsmemorandum van overeenstemming heeft de spanningen in de regio doen toenemen en is nutteloos en provocerend.”
De overeenkomst werd vorige week door het Turkse parlement bekrachtigd en was voor Griekenland aanleiding om de Libische ambassadeur in Griekenland uit te zetten. De overeenkomst verergert de spanningen die al bestaan ​​over proefboringen in de exclusieve economische zone van Cyprus en een langlopend geschil tussen Turkije en Griekenland, Cyprus en Egypte over olie- en gasboorrechten in het oostelijke Middellandse Zeegebied.
Griekenland heeft de Libische ambassadeur uitgezet als reactie op de deal. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei dat hij de kant van Griekenland koos op het gebied van respect voor het internationaal recht. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, zei dat hij “een beetje verbazingwekkend was hoe zij (Turkije en Libië GNA) de Middellandse Zee onderling verdeelden.”
Josep Borrell zei dat "het vandaag geen kwestie van sancties is", eraan toevoegend dat ministers het "memorandum van overeenstemming" zouden bestuderen dat tussen Turkije en Libië is overeengekomen. Het Turkse en Libische GNA MoU bevat ook een deal over uitgebreide veiligheid en militaire samenwerking. De overeenkomst wordt als onwettig beschouwd omdat deze in strijd is met het internationale recht van de zee en niet tot stand is gekomen met inachtneming van de legitieme rechten van andere staten in de regio.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending