Verbind je met ons

Landbouw

#Milieu moet worden gered door innovatie, niet door uithongering

DELEN:

gepubliceerd

on

Naarmate de wintertijd dichterbij komt, hervatten mensen hun discussies over de thermostaat in huis. Hoewel verwarming een groot gemak met zich meebrengt, brengt het ook milieukosten met zich mee. Milieubescherming en -ontwikkeling is ongetwijfeld zowel een noodzakelijke als een nobele zaak, en hoewel we het soms oneens zijn met de angstzaaierij of het reactionaire gedrag dat gepaard gaat met ecopolitiek, is het geweldig om te zien dat de voorkeuren van de consument neigen naar groenere alternatieven. schrijft Bill Wirtz.

Het is door veranderingen in de houding van de consument dat innovaties worden gedwongen om veiliger, duurzamer en in het algemeen 'groener' te worden. Hetzelfde geldt echter ook voor de prijs: als bedrijven proberen de prijzen te verlagen, dwingen hun prikkels hen om minder energie te gebruiken. Dit is wat we hebben gezien met auto's, die sinds de jaren '70 het brandstofverbruik hebben zien verdubbelen, of met vliegreizen, die sinds de jaren '45 1960% minder brandstof hebben verbruikt.

Het mooie van door de consument gestuurde innovatie is dat het vanzelf via de markt komt. Op het gebied van voedsel hebben we enorme inspanningen gezien voor veiligere, meer betaalbare en minder energieverslindende gewassen. Met de huidige agrotech-innovaties, zoals genbewerking, wordt dit een veelbelovend vooruitzicht. De politieke wereld lijkt echter niet onder de indruk van innovatie en lijkt meer geïnteresseerd in het reageren op angstzaaierij. Nergens zijn de gevaarlijke gevolgen hiervan zo voelbaar als in de derde wereld. Geavanceerde landen met goede bedoelingen negeren de behoeften en capaciteiten van armere landen in naam van zogenaamde milieubescherming.

Neem bijvoorbeeld een recente conferentie, gezamenlijk gehouden in Kenia door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het World Food Preservation Center. De 'First International Conference on Agroecology Transforming Agriculture and Food Systems in Africa' heeft tot doel het beleid van 'Agro-ecologie' op het hele continent te implementeren.

De 'agro-ecologie' die door de conferentie wordt aangeprezen, verwijst naar een meer 'biologische' landbouwstijl, een stijl die vrij is (of in ieder geval minder afhankelijk van) synthetische meststoffen en pesticiden. In veel delen van Afrika, waar deze conferentie zijn aandacht had, zou dit verwoestende gevolgen kunnen hebben. Het zou geen verrassing moeten zijn dat agro-ecologische landbouwmethoden doorgaans veel minder efficiënt zijn dan het moderne, gemechaniseerde alternatief (een conclusie die werd getrokken in een studie uitgevoerd door voorstanders van agro-ecologie).

Op een continent dat al lang wordt geplaagd door slechte economische groei en, veel ernstiger, ernstige hongersnoden en voedseltekorten, zou het risico lopen om in naam van het milieu over te schakelen op minder productieve methoden blind zijn voor de behoeften van een zich ontwikkelende economie . Eenvoudig bezien zou men dit wereldbeeld en voorschrift gemakkelijk als arrogant kunnen bestempelen. Als mensen in ontwikkelde landen (of waar dan ook) een biologische, agro-ecologische boerderij willen opzetten om een ​​milieuvriendelijker systeem te promoten, dan hebben ze meer macht. Maar we kunnen gewoon niet verwachten dat dit ook geldt voor ontwikkelingslanden zoals die in Afrika. Duurzame praktijken en technologieën naar de derde wereld brengen moet worden bereikt door meer wetenschappelijke innovatie, het stimuleren van economische groei en ontwikkeling.

Na de Brexit zal het VK in een ideale positie verkeren om dit te doen zonder de beperkingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU en biotechregelgeving, waardoor handel met boeren in ontwikkelingslanden, evenals innovatieve gewassen in eigen land, onmogelijk is geworden. Hoewel de harten van degenen die pleiten voor "agro-ecologie" zeker op de juiste plaats zijn, moeten we begrijpen dat hun suggesties de kansen van opkomende economieën om te groeien en te ontwikkelen bedreigen.

advertentie

Bill Wirtz is een senior beleidsanalist voor het Consumer Choice Centre.
Twitter: @wirtzbill

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending