Verbind je met ons

Brexit

Britse oppositiepartijen verenigen zich om premier te dwingen #Brexit-uitstel te zoeken

DELEN:

gepubliceerd

on

Oppositiepartijen zeiden dat ze zouden proberen een wet aan te nemen die premier Boris Johnson zou dwingen om uitstel van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te zoeken en een mogelijk chaotisch vertrek zonder akkoord eind oktober te voorkomen. schrijven Andrew MacAskill en Gabriela Baczynska.

Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een constitutionele crisis in eigen land en een confrontatie met de EU, aangezien Johnson heeft beloofd het blok binnen 66 dagen zonder akkoord te verlaten, tenzij Brussel ermee instemt opnieuw te onderhandelen over de Brexit-scheiding.

Het Parlement keert volgende week terug van zijn zomervakantie en bereidt zich voor op een strijd met Johnson, die heeft gezworen Groot-Brittannië eind oktober uit de Europese Unie te halen, met of zonder exit-overeenkomst.

Labour-leider Jeremy Corbyn organiseerde dinsdag gesprekken met oppositiepartijen, waar ze het erover eens waren dat het aannemen van een wet om de regering te dwingen om uitstel van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU te zoeken, waarschijnlijk de meeste steun zou krijgen.

"We gaan samenkomen en het juiste doen voor ons land", zei Anna Soubry, leider van de partij The Independent Group for Change. "We staan ​​tegenover een premier die hier geen mandaat voor heeft en ik denk dat hij geen respect heeft voor het parlement."

De oppositiepartijen proberen te herhalen wat ze eerder dit jaar deden toen wetgevers de controle over de parlementaire agenda grepen om een ​​wet aan te nemen die Johnson's voorganger Theresa May dwong om een ​​verlenging van het Britse EU-lidmaatschap te zoeken.

Ze slaagden er ook in om de wetgeving te wijzigen om te eisen dat het parlement in september en oktober enkele dagen zitting zou houden, waardoor het voor Johnson moeilijker werd om het parlement te sluiten om een ​​no-deal na te streven, iets wat hij niet heeft uitgesloten.

Het pond bereikte zijn sterkste punt sinds 29 juli ten opzichte van de dollar en de euro, nadat de partijen dinsdag een verenigd front presenteerden.

advertentie

Groot-Brittannië ligt op koers voor een vertrek zonder akkoord op 31 oktober, tenzij het parlement dit kan tegenhouden of er een nieuwe overeenkomst met de EU wordt bereikt.

Het Britse parlement heeft de terugtrekkingsovereenkomst tussen de laatste regering en de EU drie keer verworpen, waardoor een crisis van drie jaar wordt verergerd die de status van Groot-Brittannië als een van 's werelds meest vooraanstaande financiële centra en een stabiele bestemming voor buitenlandse investeerders bedreigt.

Johnson voerde vorige week gesprekken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk over zijn eis dat de aangeboden Brexit-deal wordt gewijzigd om de zogenaamde backstop af te schaffen, een verzekeringspolis om de terugkeer van een harde situatie te voorkomen. grens in Ierland.

Hij heeft dinsdag een telefonisch gesprek met voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en sprak eerder met de Nederlandse premier Mark Rutte. Een Britse functionaris zei dat Johnson's Brexit-adviseur David Frost woensdag naar Brussel zou afreizen voor informele gesprekken.

EU-ambtenaren zeggen dat ze luisteren naar de argumenten van Johnson om een ​​van de meest omstreden elementen van de echtscheidingsovereenkomst te vervangen, iets waar het blok eerder heeft gezegd dat het niet zal instemmen. Een Britse functionaris zei dat men het gevoel had dat de retoriek van de EU rond de backstop verzacht was.

"Het is goed dat er een levendige discussie is, er worden ideeën naar voren gebracht, maar het is aan de Britse regering om met concrete voorstellen te komen die verenigbaar zijn met het terugtrekkingsakkoord", zei woordvoerster Mina Andreeva van de Europese Commissie.

Een EU-diplomaat zei dat Johnson afgelopen weekend geen grote fouten had gemaakt tijdens de G7-top in Frankrijk, zijn eerste optreden op het internationale toneel sinds zijn aantreden vorige maand.

“If we could get something similar and if this thing would not be called a backstop – we could have success. All this may mean that, in the end, Johnson will have proven himself to be a refined strategist rather than suicidal,” the diplomat said.

Stemmen in het parlement hebben aangetoond dat er meerderheidssteun is voor maatregelen om een ​​no-deal exit te blokkeren of te belemmeren. Maar elke meerderheid zou onstabiel zijn en bestaan ​​uit wetgevers van verschillende partijen die ideologisch tegengesteld zijn, behalve als het gaat om het tegenhouden van een wanordelijke Brexit.

Liberaal-democratische leider Jo Swinson heeft eerder gezegd dat Corbyn het idee moet laten varen om te proberen interim-premier te worden als het parlement de ineenstorting van de regering afdwingt.

Maar de partijen waren het erover eens dat als hun poging om de wet te veranderen niet zou slagen, zij zouden overwegen de ineenstorting van de regering te forceren door middel van een motie van wantrouwen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending