Verbind je met ons

EU

#Globaliseringsimpact op de werkgelegenheid en de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Globalisering Foto door Soo Ann Woon op Unsplash

Ontdek hoeveel de EU wil profiteren van de globalisering en tegelijkertijd de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid wil aanpakken.

Globalisering creëert werkgelegenheid, maar kan ook leiden tot banenverlies. Beheer van de globalisering er het beste van maken is een prioriteit voor de EU, net als proberen te creëren een socialer Europa die ontslagen werknemers helpt bij het vinden van een nieuwe baan.

Vacatures in Europa

Het aantal banen dat direct of indirect wordt ondersteund door EU-export buiten de unie, groeit gestaag. Het steeg van 21.7 miljoen banen in 2000 tot 36 miljoen banen in 2017. Elke miljard aan export uit de EU ondersteunt gemiddeld ongeveer 13,000 banen in de EU.

Vacatures zijn niet beperkt tot exporterende bedrijven. Ze strekken zich ook uit tot bedrijven die goederen en diensten aan hen leveren.

Zo wordt in Duitsland de export naar niet-EU-landen ondersteund 6.8 miljoen banen. Dankzij de interne markt van de EU zijn nog eens 1.1 miljoen Duitse banen afhankelijk van export uit andere EU-landen naar niet-EU-landen. In totaal is 18% van de banen in Duitsland afhankelijk van EU-export.

Het aandeel hoogopgeleiden in exportgerelateerde banen neemt toe en exportgerelateerde banen worden gemiddeld 12% beter betaald dan andere banen.

advertentie

De negatieve impact van de globalisering op de werkgelegenheid

Globalisering leidt tot meer concurrentie tussen bedrijven, wat kan leiden tot sluitingen, offshoring en banenverlies.

De meest kwetsbare EU-sectoren worden gekenmerkt door: overheersing van laaggeschoolde banen: textiel, kleding, schoeisel en leer, basismetalen en vervaardigde metaalproducten, en verwerkende industrieën.

De industrie is de sector die het meest wordt blootgesteld aan offshoring vanwege concurrentie uit lagelonenlanden.

Hoewel offshoring een centraal element is in het debat over globalisering, tonen gegevens aan dat de hoeveelheid banenverlies door offshoring in de EU neemt gestaag af.

Offshoring-trends verschuiven en het gebeurt nu meer in Oost-Europese landen dan in westerse lidstaten. Bestemmingslanden zijn Noord-Afrika en Azië.

Hoewel de algemene resultaten van de liberalisering van de internationale handel positief zijn, worden sommige sectoren hard getroffen en de duur van de gewenningsperiode die werknemers nodig hebben om naar andere sectoren te verhuizen, kunnen de aanvankelijke voordelen ondermijnen.

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering 

Om de negatieve impact van globalisering te verminderen en werkloosheid verminderen, creëerde de EU de Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering in 2006. Het doel is steun te verlenen aan ontslagen werknemers die door de globalisering hun baan zijn kwijtgeraakt.

Dit noodsolidariteitsfonds cofinanciert tot 60% van het arbeidsbeleid om werknemers opnieuw in dienst te nemen of bedrijven op te richten. Gefinancierde projecten omvatten onderwijs en opleiding, loopbaanadvies, maar ook hulp bij het zoeken naar een baan, mentorschap en het opzetten van een bedrijf.

In 2009 werd het fonds uitgebreid om banenverlies te dekken als gevolg van grote structurele veranderingen als gevolg van de economische en financiële crisis.

Het fonds kan worden gebruikt:

1) wanneer meer dan 500 werknemers zijn ontslagen door een enkel bedrijf en zijn leveranciers, of

2) wanneer een groot aantal werknemers hun baan verliest in een bepaalde sector in een of meer naburige regio's

Sinds 2007 heeft het fonds € 630 miljoen besteed aan hulp 150,000 ontslagen werknemers en 3,369 jongeren. Bijvoorbeeld het fonds besteed € 3.35 miljoen om voormalige callcentermedewerkers in Italië te helpen6.4 miljoen euro voor ontslagen supermarktpersoneel in Griekenland en € 2.6 miljoen voor 821 voormalige Nokia-werknemers in Finland.

Het Europees Parlement riep op een hervorming om het fonds te verbeteren in januari 2019.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending